Ετήσιο θεσµό σκοπεύει να µετατρέψει η MetLife τις έρευνες αξιολόγησης και πιστοποίησης της από την Great Place to Work. Ήδη εξασφάλισε δύο φορές την πιστοποίηση και προχωρεί στην επόµενη. Η Φλωρεντία Κυπρίζογλου, HR Business Partner, απαντά σε ερωτήσεις του Insider για την εµπειρία της αξιολόγησης και τις θετικές διαπιστώσεις που αντλήθηκαν για την αφοσίωση του προσωπικού στους στόχους της εταιρείας.

Η Φλωρεντία Κυπρίζογλου, HR Business Partner

Το 2023 εξασφαλίσατε για δεύτερη φορά την πιστοποίηση για το Great Place to Work. Είναι µια αξιολόγηση στην οποία θα υποβάλλεστε κάθε χρόνο ή αυτό θα γίνεται περιοδικά;

Η διαδικασία αξιολόγησης της εταιρείας µας ως GPTW αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της εταιρικής στρατηγικής µας στο κοµµάτι του ανθρώπινου δυναµικού και ως εκ τούτου είναι µια διαδικασία στην οποία η εταιρεία µας θα συµµετέχει κάθε χρόνο. Πιστεύουµε ότι η συνεχής προσπάθεια για πιστοποίηση δεν µπορεί παρά να έχει θετικό πρόσηµο στην προσπάθεια δέσµευσης και ικανοποίησης του προσωπικού µας και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη επιτυχία του οργανισµού.

Είχατε αγωνία για τα αποτελέσµατα των δύο αξιολογήσεων το 2022 και 2023 ή νιώθατε βεβαιότητα για την καλή άποψη του προσωπικού σας για την εταιρεία;

Στη MetLife κάθε χρόνο πραγµατοποιούµε δύο εσωτερικές έρευνες προσωπικού, ούτως ώστε να µετρούµε τη δέσµευση και ικανοποίηση του προσωπικού µας, καθώς και άλλες σηµαντικές παραµέτρους, όπως την ευεξία, την επικοινωνία, την ανάπτυξη προσωπικού, την πελατοκεντρική προσέγγιση κτλ. και µέσω αυτών έχουµε ως οργανισµός πλήρη εικόνα της άποψης των ατόµων µας.

Το 2022 αποφασίσαµε να συµµετάσχουµε στον θεσµό πιστοποίησης του GPTW. Αν και ήµασταν θετικοί για τα καλά αποτελέσµατα, λόγω των ψηλών ποσοστών ικανοποίησης από τις εσωτερικές έρευνες, δεν µπορούσαµε να είµαστε 100% σίγουροι για την πιστοποίηση. Αυτό ίσχυε και για τις δύο χρονιές κατά τις οποίες κάναµε αίτηση για πιστοποίηση και είµαι σίγουρη ότι την ίδια αγωνία θα έχουµε και στις επερχόµενες έρευνες!

Ήταν αθρόα η συµµετοχή των υπαλλήλων στην αξιολόγηση;

Τα ποσοστά συµµετοχής και τις δύο χρονιές ήταν εξαιρετικά ψηλά! Πιο συγκεκριµένα, το 2022 το ποσοστό συµµετοχής ήταν στο 91% και το 2023 στο 88%!

Η εξασφάλιση της πιστοποίησης Great Place to Work έχει βοηθήσει τη MetLife να αναγνωρίσει και κάποια γκρίζα σηµεία στις σχέσεις του προσωπικού µε τη διεύθυνση και τη διοίκηση; Εντοπίσατε θέµατα που χρήζουν διαχείρισης για βελτίωση;

Βεβαίως! Η έρευνα πιστοποίησης, σε συνδυασµό µε τις εσωτερικές έρευνες προσωπικού, µας έχουν βοηθήσει να εστιάσουµε τις ενέργειές µας για τη βελτίωση συγκεκριµένων τοµέων, συµπεριλαµβανοµένου και του τοµέα σχέσεων µεταξύ προσωπικού και διοίκησης.

Τυχόν κενά ή ζητήµατα επικοινωνίας, εµπιστοσύνης και άλλες πτυχές των σχέσεων υπαλλήλου – διοίκησης εντοπίζονται και ως οργανισµός λαµβάνουµε προληπτικά µέτρα για την αντιµετώπισή τους, ενισχύοντας την ανάπτυξη ακόµα πιο θετικών σχέσεων. Για να το πετύχουµε αυτό υλοποιούµε µία σειρά προγραµµάτων κατάρτισης για τα στελέχη µας, βελτιώνοντας τα κανάλια επικοινωνίας, καλλιεργώντας µια κουλτούρα διαφάνειας και εµπιστοσύνης και αντιµετωπίζοντας τυχόν ζητήµατα που σχετίζονται µε το ηθικό των εργαζοµένων.

Ως οργανισµός, λοιπόν, καλωσορίζουµε τη συνεχή ανατροφοδότηση! Οι εσωτερικές µας έρευνες, σε συνδυασµό µε τη διαδικασία πιστοποίησης GPTW, αποτελούν ένα πολύτιµο εργαλείο, ούτως ώστε το προσωπικό µας να µοιράζεται την ειλικρινή του άποψη και εµείς να διασφαλίζουµε ότι η φωνή τους θα ακουστεί!

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι κάνει τη MetLife a Great Place to Work?

Ως οργανισµός έχουµε ως προτεραιότητά µας τη δηµιουργία µιας ανθρωποκεντρικής και υποστηρικτικής κουλτούρας. Σκοπός µας είναι να στηρίξουµε το προσωπικό µας, αντιλαµβανόµενοι τις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις που έχει το κάθε άτοµο, αναλόγως της φάση της επαγγελµατικής και προσωπικής του ζωής! Ως εκ τούτου, τα πιο κάτω αποτελούν πρακτικές οι οποίες ξεχωρίζουν τη MetLife και την κάνουν Great Place to Work!

Στη MetLife, µέσω των διαφόρων προγραµµάτων και εταιρικών εργαλείων, προσφέρουµε ποικίλες ευκαιρίες ανάπτυξης και µάθησης, µε σκοπό το ανθρώπινο δυναµικό µας να έχει τις ευκαιρίες να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, να µπορεί να αποκτήσει και να εξελίξει νέες ικανότητες, οι οποίες θα συµβάλουν στο αναπτυξιακό του ταξίδι.

Παράλληλα, δίνουµε έµφαση στην ισορροπία οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής, εφαρµόζοντας ευέλικτες εργασιακές ρυθµίσεις και προγράµµατα. Κάποια από τα οφέλη που προσφέρει η εταιρεία µας είναι:

  • Ευέλικτο ωράριο εργασίας.
  • Υβριδικό µοντέλο εργασίας, µε δυνατότητα εργασίας από το σπίτι 2 ηµέρες την εβδοµάδα.
  • Πλήρη επιχορηγηµένη άδεια µητρότητας και πατρότητας.
  • Πλήρη επιχορηγηµένη άδεια ασθενείας.
  • Άδεια ανάπαυσης, η οποία αυξάνεται µε βάση τα χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία.
  • 1 ηµέρα το χρόνο πληρωµένη άδεια για την Ηµέρα Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.
  • Πλήρως επιχορηγηµένη ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για όλο το προσωπικό και τα εξαρτώµενα µέλη της οικογένειάς τους.
  • Πλήρως επιχορηγηµένη ασφάλεια ζωής για όλο το προσωπικό.
  • Ποσοστό εισφοράς στο συνταξιοδοτικό πλάνο της εταιρείας.
  • Επιβράβευση ατόµων για τα χρόνια υπηρεσίας.
  • Πληρωµένη άδεια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Πληρωµένα εκπαιδευτικά προγράµµατα για την απόκτηση επαγγελµατικών προσόντων και πτυχίων (όπως ACCA, ΜΒΑ κτλ.).

Διαβάσαµε σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της MetLife ότι οργανώνετε κάθε χρόνο Xmas Breakfast για το προσωπικό σας. Έχει επιτυχία αυτή η διοργάνωση; Τι προσφέρει στην εταιρεία και τι στο προσωπικό; Οργανώνετε και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις χαλαρής συναναστροφής µε τον κόσµο της MetLife;

Στη MetLife Κύπρου επενδύουµε στο κοµµάτι των διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας ως µέρος επιβράβευσης και ευχαρίστησης του προσωπικού µας. Οι εκδηλώσεις µας έχουν ως σκοπό το προσωπικό µας να έρθει πιο κοντά σε ένα πιο χαλαρό και ξέγνοιαστο περιβάλλον, όπου θα µπορούν να περάσουν ωραία, να γνωριστούν καλύτερα και να συναναστραφούν µε άλλους συναδέλφους και συνεργάτες! Ειδικά, µετά το τέλος της πανδηµίας του Covid-19, όπου το µοντέλο εργασίας µας έχει αλλάξει, οι διά ζώσης εκδηλώσεις πραγµατοποιούνται µε µεγάλη επιτυχία!

Τον Δεκέµβριο του 2023 –σε συνδυασµό και µε τη 2η συνεχή πιστοποίησή µας ως Great Place to Work– διοργανώσαµε ένα εορταστικό brunch, λόγω και της εορταστικής περιόδου, αλλά παράλληλα και για να εκφράσουµε την ευγνωµοσύνη µας στο προσωπικό µας για τα ψηλά ποσοστά ικανοποίησης στην τελευταία έρευνα πιστοποίησης! 

Αυτή ήταν µία από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώσαµε εντός του 2023! Πιο συγκεκριµένα, εντός του ίδιου έτους διοργανώσαµε µία σειρά εκδηλώσεων και ενεργειών που σκοπό είχαν να προσφέρουν στο προσωπικό µας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να µειώσει το εργασιακό του στρες, βελτιώνοντας τη συνολική ευηµερία και απόδοσή του. Ορισµένες µόνο από τις εκδηλώσεις που διοργανώσαµε ήταν οι εξής:

  • Εκστρατείες καθαριότητας µε τη συµµετοχή του προσωπικού µας, των συνεργατών και των οικογενειών τους (Πεζόδροµος Δήµου Στροβόλου, Περιοχή
  • Αλυκής/Λάρνακα).
  • Εξωτερικό team-building µε διανυκτέρευση για όλο το προσωπικό σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λεµεσού.
  • Πάρτι για τον εορτασµό της Τσικνοπέµπτης.
  • Χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Μετρά η πιστοποίηση Great Place to Work στη διαδικασία προσλήψεων νέων συνεργατών;

Στη σύγχρονη εποχή ένας υποψήφιος, πριν αποφασίσει να κάνει αίτηση σε έναν οργανισµό ή να αποδεχτεί µια προσφορά εργασίας, κάνει πρώτα τη δική του έρευνα. Ενηµερώνεται για την εταιρική ταυτότητα του οργανισµού, τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει αλλά και τις ευκαιρίες επαγγελµατικής ανέλιξης που µπορεί να του προσφέρει, καθώς επίσης και για τις πρακτικές που στηρίζουν την ισορροπία επαγγελµατικής και προσωπικής ζωής.

Η 2η συνεχής πιστοποίησή µας ως Great Place to Work, καθώς και η ανάδειξή µας στις 10 Καλύτερες Εταιρείες στην Κύπρο (κατηγορία για «Προσωπικό 20 – 100 άτοµα») στη λίστα των Best Workplaces αποτελεί κοµβικό σηµείο και δεν µπορεί παρά να έχει θετικό πρόσηµο στην όλη διαδικασία στελέχωσης. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο µήνυµα ότι η MetLife εκτιµά το προσωπικό της και δίνει προτεραιότητα στην ευηµερία του, διασφαλίζοντας ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ο καθένας µπορεί να εξελιχθεί και να είναι ο πραγµατικός του εαυτός!