Άλμα στις πληρωμές χωρίς μετρητά, καταγράφει  για την Ελλάδα το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών, με τα στοιχεία να δείχνουν την ιδιαίτερη προτίμηση των Ελλήνων στη χρήση καρτών και την “αποστροφή” τους στις άμεσες χρεώσεις (με την άμεση χρέωση εκχωρείται στον δικαιούχο το δικαίωμα να λαμβάνει χρηματικά ποσά απευθείας από τον λογαριασμό πληρωμών του πληρωτή – οφειλέτη του).  
Η χρήση καρτών καταλαμβάνει μερίδιο 52,6% στις πληρωμές άνευ μετρητών που γίνονται στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 49%. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις άμεσες χρεώσεις ως τρόπο πληρωμής χωρίς μετρητά σε ποσοστό 41,7%, ενώ οι Έλληνες σε ποσοστό μόλις 2,2%.  
Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών με τίτλο “Το ελληνικό τοπίο πληρωμών”, η οποία καταγράφει πανευρωπαϊκά (Νοέμβριος 2019) την πορεία των πληρωμών χωρίς μετρητά, διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα οι πληρωμές μέσω καρτών αυξήθηκαν κατά 24,9% το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ οι άμεσες χρεώσεις υποχώρησαν κατά 10,2%.  Μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 59,4% έχει από το προηγούμενο έτος η χρήση του web banking στην Ελλάδα, με τις πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού χρήματος να αποτελούν το 3% της “πίτας” των αχρήματων συναλλαγών. Το ίδιο ποσοστό για την Ευρώπη ανέρχεται σε 3,6%, υποδεικνύοντας το άλμα που έχει καταγράψει η Ελλάδα στις πληρωμές εκτός φυσικού καταστήματος τραπεζών.  
Οι μεταφορές πιστώσεων στην Ελλάδα είναι μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 2,5% και μέσω αυτών γίνεται το 28,2% των συναλλαγών χωρίς μετρητά, έναντι ποσοστού 25% στην Ευρώπη. (Με τη μεταφορά πίστωσης ο πελάτης της τράπεζας δίνει εντολή για πληρωμή δικαιούχων με χρέωση του λογαριασμού του εντολέα και πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου ή είσπραξη του μεταφερόμενου ποσού σε μετρητά από το ταμείο).  
Μειωμένες κατά 6% είναι οι συναλλαγές με μέσο την επιταγή , με τα αντίστοιχα ποσοστά συμβολής στην “πίτα” των αχρήματων συναλλαγών να διαμορφώνονται σε μόλις 0,5% στην Ελλάδα έναντι 1,8% στην ΕΕ.  Όσο για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με άλλους τρόπους και πάντα χωρίς τη χρήση μετρητών, το μερίδιό τους ανέρχεται σε 13,5% στην Ελλάδα έναντι 1,6% στην ΕΕ, παρουσιάζοντας στην Ελλάδα αύξηση 4,3% το 2019 σε σχέση με το 2018.  
Οι ετήσιες συναλλαγές κατά κεφαλήν  
Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών αναλύει τις συναλλαγές χωρίς μετρητά που γίνονται ετησίως ανά άτομο, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι ετήσιες πληρωμές χωρίς μετρητά κατά κεφαλήν ανέρχονται σε 112, σχεδόν οι μισές αυτές στην Ευρώπη (215).  Από το σύνολο των κατά κεφαλήν πληρωμών χωρίς μετρητά, ο Έλληνας κάνει 58,8 πληρωμές με κάρτες, 31,5 με μεταφορά πιστώσεων, 2,4 με άμεση χρέωση, 3,4 με ηλεκτρονικό χρήμα και 0,6 με επιταγές.  
Στην Ευρώπη, από τις 215 κατά κεφαλήν πληρωμές χωρίς μετρητά ετησίως, οι 106,8 γίνονται με κάρτες, οι 54,6 με μεταφορά πίστωσης, οι 41,7 με άμεση χρέωση, οι 7,9 με e-money και οι 4 με επιταγή.  Ραγδαία αύξηση των POS από το 2015  Η μεγάλη αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά στην Ελλάδα ήταν απόρροια της επιβολής των capital controls.  
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών διαπιστώνει ότι μεταξύ 2015 και 2018 ο αριθμός των τερματικών POS αυξήθηκε κατά 215%, από τα 219.071 το 2015 σε 690.689 το 2018. Καθώς η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ο αριθμός των συναλλαγών από μη κατοίκους της χώρας με κάρτες πληρωμών που έχουν εκδοθεί από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών με έδρα εκτός Ελλάδος, έφτασαν τα 70,6 εκατομμύρια (10% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών).   
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμής με εκδότη παρόχους υπηρεσιών πληρωμών με έδρα την Ελλάδα ανήλθαν σε 631 εκατομμύρια (90% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών).
της Νένας Μαλλιάρα
ΠΗΓΗ: Capital.gr