To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια κατά της κλιματικής αλλαγής
ΑΡΧΙΚΗINSIDERFORBES • Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια κατά της κλιματικής αλλαγής
  18 Φεβρουαρίου 2020, 3:59 μμ  

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω ανάρτησής του στο Instagram ότι θα δωρίσει 10 δισ. δολάρια στη "μάχη” κατά της κλιματικής αλλαγής, στοπλαίσιο της νέας του πρωτοβουλίας "Bezos Earth Fund”.

"Σήμερα, είμαι ενθουσιασμός γιατί ανακοινώνω την έναρξη του Bezos Earth Fund”, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon στην ανάρτησή του, όπου παράλληλα δεσμεύθηκε να προσφέρει ο ίδιος το ποσό των 10 δισ. δολαρίων.

Ο Μπέζος τόνισε η νέα αυτή παγκόσμια πρωτοβουλία έχει στόχο να παρέχει χρηματοδότηση σε "επιστήμονες, ακτιβιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και εν γένει σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλλει πραγματικά στη διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος”, προσθέτοντας ότι οι σχετικές δωρεές θα ξεκινήσουν από το προσεχές καλοκαίρι. 

Το νέο "Ταμείο για τη Γη” αποτελεί τη σημαντικότερη φιλανθρωπική προσπάθεια του Μπέζος μέχρι σήμερα, με τον ίδιο να έχει επικριθεί σφόδρα στο παρελθόν όσον αφορά το περιορισμένο φιλανθρωπικό του έργο σε σχέση με άλλους δισεκατομμυριούχους.

Ο Μπέζος άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις προηγούμενες φιλανθρωπικές του δράσεις. Η τελευταία γνωστή του κίνηση στον τομέα αυτό ήταν η δωρεά ποσού 2 δισ. δολαρίων, τον Σεπτέμβριο του 2018, για τη στήριξη άστεγων οικογενειών και τη δημιουργία ενός δικτύου προσχολικών δομών.

"Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας", έγραψε στη χθεσινή ανάρτησή του ο Μπέζος, προσθέτοντας: "Θέλω και εγώ να εργαστώ τόσο για τη ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δράσεων όσο και για τη διερεύνηση νέων τρόπων αντιμετώπισης των καταστρεπτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε”. 

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του επικεφαλής της Amazon να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής: τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, εν μέσω πιέσεων από τους υπαλλήλους της Amazon, παρουσίασε τη "Δέσμευση για το Κλίμα” της εταιρείας, στο πλαίσιο της οποίας ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου δεσμεύθηκε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και να επιτύχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2040.

"Η Amazon έκανε ένα τολμηρό βήμα όταν ανακοίνωσε τη ‘Δέσμευσή της για το κλίμα’, υποσχόμενη να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού δέκα χρόνια νωρίτερα, ενώ είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την πρωτοβουλία Bezos Earth Fund", δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon στο Forbes. "Το πάθος του Τζεφ και αυτή η εξέχουσα προσωπική του συνεισφορά στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο", σημείωσε.

Από τη μεριά του ο Μπέζος, στην ανάρτησή του στο Instagram σημείωσε: "Η Γη είναι το μόνο πράγμα που έχουμε όλοι κοινό - ας το προστατέψουμε, μαζί. Απαιτείται εξάλλου συλλογική δράση, από τις μεγάλες εταιρείες, τις μικρότερες, τα κράτη, τους παγκόσμιους οργανισμούς, αλλά και τον καθένα προσωπικά".

Όπως προαναφέρθηκε, στο παρελθόν η Amazon και ο Μπέζος έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου όσον αφορά την αειφορία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Amazon, η οποία υπολογίζεται ότι παραδίδει περίπου 1 δισεκατομμύριο πακέτα ετησίως, έχει κατ’ εξακολούθηση επικριθεί κυρίως για το τεράστιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ακόμη και από τους ίδιους τους υπαλλήλους της. Ο Μπέζος μάλιστα ανακοίνωσε τη "Δέσμευση της Amazon για το Κλίμα", τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις ένα 24ωρο προτού περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι της Amazon βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η δέσμευση του Μπέζος να δωρίσει 10 δισ. δολάρια για την προστασία του κλίματος αντιστοιχεί σε περίπου 10% της συνολικής καθαρής περιουσίας του, η οποία σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται στα 129,9 δισ. δολάρια και στην οποία περιλαμβάνεται το ποσοστό της τάξης του 12% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Amazon, την οποία ίδρυσε το 1994, καθώς και η εφημερίδα Washington Post.

Του Sergei Klebnikov

ΠΗΓΗ: Forbes

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...