Η επίτευξη συμφωνίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της διήμερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει σήμερα και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε μέσω επιστολής τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας», όσον αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι νέες προκλήσεις φέρνουν νέες υποχρεώσεις. Η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει προχωρήσει εντατικά και αμείωτα. Σημείωσα καλά όλες τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας και υπέβαλα μια πρόταση που επιδιώκει να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι. Όπως με κάθε συμβιβαστική λύση, απευθύνω έκκληση στην ετοιμότητά σας για να δημιουργήσετε συμβιβασμό για χάρη της ενότητας. Η επίτευξη συναίνεσης θα απαιτήσει πράγματι μια αποφασιστική κοινή προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση από όλους σας».
Συμβιβαστική πρόταση
Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες μέρες οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό και νομικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάληξη σε συμφωνία, δεδομένων των διαφωνιών που καταγράφονται μεταξύ χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και του νότου. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, στο τραπέζι βρίσκεται μία νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία περιέχει περισσότερες ρήτρες και στόχους από την αρχική πρόταση της Κομισιόν:
– Στα κράτη-μέλη με χρέος γενικής κυβέρνησης άνω του 60% του ΑΕΠ ή με δημόσιο έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ, η Επιτροπή θα διαμορφώνει ένα σχέδιο προσαρμογής 4 ετών, με δυνατότητα παράτασης κατά 3 έτη.
– Σε περίπτωση σημαντικών σοκ στην Ε.Ε., θα υπάρχει μια γενική ρήτρα διαφυγής, δίνοντας της δυνατότητα να υπάρξει απόκλιση από την πορεία των καθαρών δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα.
– Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν πληροφορίες με τη μορφή μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών διαρθρωτικών σχεδίων που θα καλύπτουν περίοδο 4 ετών ή 5 ετών. Θα συνυπολογίζουν τα κοινοτικά κονδύλια.
– Το σχέδιο προσαρμογής που θα διαμορφώσει η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειώνεται κατά ένα ελάχιστο μέσο ετήσιο ποσοστό:
* 1% / ΑΕΠ εφόσον το χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ
* 0,5%/ ΑΕΠ αν το χρέος παραμένει μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ.
– Για τα κράτη με υπερβολικό έλλειμμα (δηλαδή πάνω από 3% του ΑΕΠ) το περιθώριο αποκλίσεων ανέρχεται σε:
* 1,5% / ΑΕΠ στην περίπτωση που το χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ
* Τουλάχιστον 1%/ ΑΕΠ εφόσον το χρέος παραμένει κάτω από το 90% του ΑΕΠ.
– Η ελάχιστη ετήσια προσαρμογή μπορεί να γίνεται πιο αυστηρή αν υπάρξουν ανησυχίες ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά και μια σειρά προϋποθέσεων για να έρθει η τριετής παράταση. Προβλέπει επίσης ειδική μεταβατική περίοδο στην οποία θα λαμβάνεται ευνοϊκά υπόψη το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
– Όσα κράτη-μέλη έχουν έλλειμμα γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3% του ΑΕΠ και χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ, η Επιτροπή παρέχει, μετά από αίτημα της χώρας, τεχνικές συστάσεις σχετικά με τη διαρθρωτική πρωτογενή ισορροπία που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το ονομαστικό έλλειμμα διατηρείται κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη χωρίς πρόσθετα μέτρα πολιτικής μεσοπρόθεσμα.