Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσίασαν ενιαίο μέτωπο σε ό,τι αφορά τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ την Παρασκευή, με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να δηλώνει ότι τα μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν θα συνάψουν παράπλευρες συμφωνίες και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υποδεικνύει ότι απαιτείται μια συγκεκριμένη πρόταση για τυχόν σοβαρές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν τη στρατηγική της ΕΕ να παραμείνει ενωμένη και να μιλά με μία φωνή, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί την απειλή απότομων αυξήσεων δασμών για να πείσει τις διάφορες χώρες να υπογράψουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα ήταν επωφελείς για τις ΗΠΑ. Ενώ ο Τραμπ χαιρέτισε μια τέτοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα ως έναν σημαντικό σταθμό που θα άνοιγε τον δρόμο και σε άλλους, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος με την ΕΕ, η οποία σχεδιάζει να αντιδράσει με αντίμετρα εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες από την εκλογή του ως καγκελάριου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μερτς είπε ότι παρουσίασε την ευρωπαϊκή στάση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τραμπ την Πέμπτη το βράδυ.

“Του εξήγησα ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή μπορούμε και θέλουμε να ενεργήσουμε μόνο ενωμένοι σε εμπορικά ζητήματα”, δήλωσε ο Μερτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστο.

Ο Μερτς πρόσθεσε ότι έχει την εντύπωση πως ο Τραμπ είχε κατανοήσει και αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Ο Γερμανός ηγέτης πίεσε τις ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τη στάση τους. “Του είπα ότι από τη δική μου άποψη δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακωθεί αυτή η εμπορική διαμάχη”, δήλωσε ο Μερτς. “Η ισχυρή μου πεποίθηση είναι ότι η επιβολή μηδενικών δασμών θα ήταν η καλύτερη λύση”.

Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Μερτς, η πρόεδρος της επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα πάει στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει περί του διμερούς εμπορίου με τον Τραμπ μόνο εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη προσφορά στο τραπέζι.

“Αν πάω στον Λευκό Οίκο, θέλω να έχω ένα πακέτο που μπορούμε να συζητήσουμε”, δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. “Πρέπει να είναι συγκεκριμένο και θέλω να έχω μια λύση στην οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και οι δύο. Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε αυτή τη στιγμή”.

Ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει την ΕΕ στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς του να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο και έχει προσφερθεί να διαπραγματευτεί με τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ από τότε που ανακοίνωσε απότομες αυξήσεις δασμών στις αρχές Απριλίου.

Οι προσπάθειες μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την επίτευξη συμβιβασμού έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο μέχρι στιγμής. Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας έως 95 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν οι συνομιλίες με την ομάδα του Τραμπ δεν αποφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τα προτεινόμενα αντίποινα θα στοχεύουν βιομηχανικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing, των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και του μπέρμπον, το οποίο αρχικά είχε αφαιρεθεί από την προηγούμενη λίστα. Η νέα πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έως τις 10 Ιουνίου και θα μπορούσε να αλλάξει πριν οριστικοποιηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για τα εμπορικά ζητήματα, ξεκινά αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσουν στην Ουάσινγκτον ένα μενού επιλογών – συμπεριλαμβανομένων ιδεών για τη μείωση των εμπορικών και μη δασμολογικών φραγμών και την ενίσχυση των επενδύσεων στην Αμερική – που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επίσημες προτάσεις.

Ξεχωριστά, ο Μερτς απέρριψε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, κάτι που έχει προταθεί ως τρόπος για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες υπό το πρίσμα των περιορισμένων εθνικών προϋπολογισμών. Είπε ότι θα χρειαστεί περισσότερη συζήτηση, δεδομένων των αποκλινουσών απόψεων για το θέμα.

“Δεν θα αλλάξω τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιλογές δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό πρέπει να παραμείνει εξαίρεση”, δήλωσε ο Μερτς στους δημοσιογράφους.

“Υπήρξαν εξαιρέσεις στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε κρίσεις και δύσκολες καταστάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμη δικαιολογία για πρόσθετο ευρωπαϊκό χρέος”.

capital.gr