Τη μείωση του ισχύοντος ανώτατου ορίου τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους υπουργούς Οικονομικών της G7, στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

“Αυτό είναι κάτι που επισημάναμε από την πλευρά της Επιτροπής στο πλαίσιο του 18ου πακέτου κυρώσεων. Θα περίμενα κάποιο ενδιαφέρον και από άλλους εταίρους της G7 από αυτή την άποψη και κάποια συζήτηση”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς αν θα υποβάλει την πρόταση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά αυτή την εβδομάδα, είπε “Ναι”.

Ο Ντομπρόβσκις δεν ανέφερε το επίπεδο στο οποίο η ΕΕ θα ήθελε να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις δήλωσαν ότι η ΕΕ θα πρότεινε 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι χώρες της G7 περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμμετέχουν επίσης στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της G7.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, απαγορεύοντας το εμπόριο ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, εάν η τιμή που καταβάλλεται είναι πάνω από 60 δολάρια ανά βαρέλι και απαγορεύοντας στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο τιμών.

Το μέτρο είχε ως στόχο να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας, ώστε να έχει λιγότερα χρήματα να πληρώσει την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα να αποτρέψει μια απότομη πτώση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Η Ρωσία έχει παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών της G7 μέσω ενός “σκιώδους στόλου” δεξαμενόπλοιων που δεν ασφαλίζονται από δυτικές εταιρείες και το ρωσικό αργό URL-E των Ουράλς διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών για μεγάλο μέρος του χρόνου.

Ωστόσο, η τιμή του έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια στις αρχές Απριλίου, καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τους παγκόσμιους δασμούς έπληξε και τις τιμές του πετρελαίου.

capital.gr