Σε κατάσταση επιφυλακής απέναντι στους επερχόμενους δασμούς από τις ΗΠΑ και την επικείμενη μάχη που θα ξεκινήσει μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και τη σχέση ευρώ -δολαρίου σε μια περίοδο συνεχούς ανόδου του χρυσού, μπαίνει η ΕΚΤ, δρομολογώντας την 8η μείωση επιτοκίων του ευρώ.
Προς το παρόν, οι συνθήκες για τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο 2%, από 2,25% που είναι σήμερα την επόμενη Πέμπτη, είναι παραπάνω από ευνοϊκές. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον θέλουν να προσεγγίσει το στόχο του 2%, ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνηγορούν και η συνεχής πτώση των τιμών ενέργειας λόγω παγκόσμιας επιβράδυνσης, αλλά και η σημαντική ενίσχυση που είχε τον τελευταίο μήνα η ισοτιμία του ευρώ, έναντι του δολαρίου. Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις εντός της ΕΕ οι οποίες θα είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου, δίνουν τη σιγουριά στο νομισματικό συμβούλιο της ΕΚΤ ότι δεν θα βρει στον δρόμο της νέες πληθωριστικές πιέσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη ομιλία του, εκτίμησε ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ, θα μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 2% και θα τηρήσει στάση αναμονής για τη συνέχεια. Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων του, ότι ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την Ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ, θα είναι όχι τόσο οι δασμοί, όσο η τεράστια αβεβαιότητα την οποία προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία.
Οι επόμενες κινήσεις
Με αυτή τη βάση και ανάλογα με τα στοιχεία που θα έρχονται σε γνώση της, η ΕΚΤ αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες δεν αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Το ενδεχόμενο για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, κάτω από την “ουδέτερη ζώνη του” 2%, δεν αναμένεται να ληφθεί στις συνεδριάσεις του Ιουλίου. Πιο πιθανό θεωρείται να έχουμε μια κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων, από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Στο μεταξύ βέβαια, θα πρέπει κατ αρχάς να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Αν τελικά δεν βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία σε ό,τι αφορά τους δασμούς και οι ΗΠΑ επιβάλλουν τελικά δασμούς 50% στα προϊόντα από την ΕΕ όπως απείλησε ο Πρόεδρος Τραμπ. θα πρέπει η ΕΚΤ, να εκτιμήσει τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο και στην οικονομία της ΕΕ, αλλά και στη σχέση του Ευρώ με το δολάριο αλλά και τα άλλα νομίσματα.
Στην εξίσωση και ο χρυσός
Παρά τις προσδοκίες που έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται εντός της ΕΚΤ οι οποίες εκφράζονται και από την ίδια την πρόεδρο της Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μόνιμης ενίσχυσης του ευρώ και μετατροπή του σε αποθετικό νόμισμα (με δεδομένο ότι η εξασθένιση του δολαρίου θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ), υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.
Η απότομη άνοδος της τιμής του χρυσού, τόσο στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων όσο και η τιμή της ουγκιάς, εγκυμονούν κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σύμφωνα με σχετική έκθεση που έχει εκπονήσει για την ΕΚΤ, η ομάδα του αντιπροέδρου κ Λουίς Ντε Γκίντος. Σύμφωνα με την έκθεση, το άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης σε συμβόλαια και φυσικό χρυσό, φτάνει σήμερα το 1 τρις ευρώ.
Το γεγονός αυτό, γεννά κινδύνους για τις Τράπεζες της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η τάση υπέρ του χρυσού αναστραφεί απότομα, στο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο. Συνεπώς, στις σκέψεις που θα γίνουν στην ΕΚΤ, θα πρέπει να περιληφθεί και αυτό το ενδεχόμενο πριν πάρει αποφάσεις για νέα κίνηση στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.