Ανησυχία για τις επιπτώσεις από την ενίσχυση του ευρώ εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το ενιαίο νόμισμα συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, να προειδοποιεί ότι μια ισοτιμία άνω των 1,20 δολαρίων θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική «πολύ πιο περίπλοκη».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι, παρότι τα σημερινά επίπεδα δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, περαιτέρω ανατίμηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και να δημιουργήσει προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής. «Τα 1,20 δολάρια είναι απολύτως αποδεκτά. Κάτι πέρα από αυτό θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι η ΕΚΤ παραδοσιακά αποφεύγει να σχολιάζει το επίπεδο της ισοτιμίας, αρκετοί αξιωματούχοι προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε δηλώσεις που δείχνουν ότι η τάση ενίσχυσης του ευρώ παρακολουθείται στενά. Ο ντε Γκίντος ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει συγκεκριμένο επίπεδο ισοτιμίας, αλλά το ενσωματώνει στις προβλέψεις της, όπως γίνεται και με άλλους οικονομικούς δείκτες.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 14% από τις αρχές του 2025, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στην αποδυνάμωση του δολαρίου, λόγω των εμπορικών πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ, γεγονός που έχει απομακρύνει επενδυτές από το αμερικανικό νόμισμα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε την ισχυροποίηση του ευρώ «αντιφατική αλλά δικαιολογημένη».

Την ανάγκη παρακολούθησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπογράμμισε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς. Όπως ανέφερε, περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να επιβαρύνει τις εξαγωγές και να πιέσει προς τα κάτω τον πληθωρισμό, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέα μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ.

Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, επισημαίνοντας τον ρόλο της ισοτιμίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές ενέργειας λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή, ως δυνητικούς παράγοντες επιρροής στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι το ευρώ διαπραγματεύεται κοντά στον ιστορικό του μέσο όρο, χωρίς ενδείξεις υπερτίμησης. Τόνισε ωστόσο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επικεντρώνεται κυρίως στα επίπεδα πληθωρισμού, θεωρώντας την ισοτιμία ως δευτερεύοντα παράγοντα.