Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι κατά τη σημερινή σύνοδο αποφάσισαν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους ώστε να χαλιναγωγήσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι η επιβολή πλαφόν μόνο στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου θα ωθήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να “απαντήσει” κλείνοντας εντελώς τις στρόφιγγες προς την ΕΕ, αποστερώντας από το μπλοκ ακόμη και τις μικρές ποσότητες που φτάνουν αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρόταση της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση διχάζει

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μπορέσει το μπλοκ να πείσει τους προμηθευτές να δεχθούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου.

Ορισμένοι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο τιμής για το σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προωθείται και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

“Γίνεται ευρεία συζήτηση για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση που θα συμβάλει στη μείωση των τιμών στο σύνολο του φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους διπλωμάτες, μιλώντας στο Reuters για τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας.

Στον αντίποδα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στηρίζουν την επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, καθώς και την πρόταση παροχής ρευστότητας στις εταιρείες εμπορίας για να αντιμετωπίσουν τον σκόπελο των αυξημένων margin calls στις συναλλαγές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που κινούνται περίπου οκτώ φορές υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα της τρέχουσας περιόδου, συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα και αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι traders αποτιμούν τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό εν μέσω των προσπαθειών της ΕΕ να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από τις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εργασίας μας σε όλα τα μέτωπα”, ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών. 

“Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση”, πρόσθεσε. 

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι “τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης”.

“Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους”, ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Μόσχα να κόψει τελείως τις προμήθειες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Κάποιες χώρες αντέδρασαν στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των ανησυχιών για τα αντίποινα από τη Μόσχα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στο πλήρες πάγωμα των ροών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Με φόντο τις ανησυχίες αυτές, οι υπουργοί κατέληξαν ότι “χρειάζεται περαιτέρω δουλειά” για να δρομολογηθεί ένα τέτοιο μέτρο. 

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας 

Οι υπουργοί ζήτησαν από τις Κομισιόν να καταλήξει και σε έκτακτα μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά. Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας.

“Σε αυτό το τρέχον, πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή δημοσιονομικά μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις της αγοράς ενέργειας,  ιδίως σε εταιρείες κοινής ωφέλειας”, είπε η Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου,  σήμερα στην Πράγα.

“Όσον αφορά την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι σε εταιρείες ενέργειας”, πρόσθεσε. 

Πηγή: Capital.gr