Η χωρίς προηγούμενο κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid – 19, δεν αφήνει αλώβητη τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Οι διοικήσεις των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας βρίσκονται επί ποδός τις τελευταίες εβδομάδες, αφενός καταστρώνοντας τα business continuity plans προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, αφετέρου αποτιμώντας τις συνθήκες της αγοράς και την έκταση των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση του Covid – 19″.

Η μεγαλύτερη έμφαση σε πρώτη φάση δίνεται σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού ενώ οι μεγαλύτερες ανησυχίες εστιάζονται σε θέματα ρευστότητας. Στην κατεύθυνση αυτή αναστέλλονται επενδυτικά σχέδια και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια κίνησης. Επίσης σε μία περίπτωση (ΜΟΗ) ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων η έκδοση διεθνούς ομολόγου, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί ως προς τις επιπτώσεις στη ζήτηση. Κοινή είναι η διαπίστωση όλων των διοικήσεων είναι ότι η ζήτηση θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα και στην κατεύθυνση αυτή επεξεργάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις ότι όσο απότομα ήρθε η κρίση, εξίσου γρήγορα θα  έρθει και η ανάκαμψη ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι κατασκευές και τα μέταλλα, με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις παραδοσιακά μετά από κρίσεις δίνουν έμφαση στον κλάδο των κατασκευών.

Πώς όμως βιώνουν ξεχωριστά και τι μέτρα παίρνουν για την αντιμετώπιση της κρίσης 6 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας;

Ελληνικά Πετρέλαια

Ο όμιλος βρίσκεται επί ποδός με δύο βασικές προτεραιότητες: η πρώτη αφορά στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων του ομίλου και η δεύτερη στη διατήρηση της αλυσίδας εφοδιασμού της αγοράς σε λειτουργία. Πρόκειται για στρατηγική προτεραιότητα που αφορά συνολικά τη χώρα, τα διυλιστήρια του ομίλου δεν μπορούν να κλείσουν, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί συντονιστική ομάδα διαχείρισης της κρίσης σε κάθε μονάδα χωριστά και μια επιτελική ομάδα διαχείρισης, που εξετάζει διαρκώς τα δεδομένα, τα οποία όπως είναι λογικό μπορεί να αλλάζουν από ημέρα σε μέρα.

Η εικόνα της αγοράς καυσίμων αυτή τη στιγμή δείχνει κάμψη της τάξης του 20% στη λιανική, ωστόσο είναι σαφές ότι στην πορεία θα δούμε μεγαλύτερες μειώσεις. Άλλωστε στις αρχές του μήνα όταν υπήρξαν φήμες περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά και προβλημάτων στην τροφοδοσία της αγοράς, αρκετοί οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ τους. Έκτοτε η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί κατακόρυφα.  Σε συνδυασμό με το στοκάρισμα που έχει γίνει εκτιμάται ότι στο retail η μείωση μπορεί να φτάσει το 50%.

Mytilineos

Χθες στη διάρκεια του conference call για τα αποτελέσματα του 2019 ο Ε. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, την οποία χαρακτήρισε πρωτόγνωρη. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα για την εκτίμηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονίζεται με την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές. Τα μέτρα που εφαρμόζει περιλαμβάνουν:

1.Ειδικά πρωτόκολλα επικοινωνίας εντός και εκτός εταιρείας

2.Αποτροπή ταξιδιών

3.Τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατό

4.Παροχή εξοπλισμού υγείας σε όλο το προσωπικό

5.Ειδικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους υψηλού ρίσκου

6.Αποφυγή περιοχών υψηλού ρίσκου

Η εταιρεία δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις από την κρίση, ωστόσο βλέπει ήδη τα περιθώρια στο αλουμίνιο να έχουν μειωθεί δραστικά. Στόχος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση τόσο της μεταλλουργίας όσο και της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου, ενώ οι κατασκευές λόγω γεωγραφικής διασποράς δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Προσώρας δεν καταγράφονται μειώσεις στις πωλήσεις αλουμινίου, αλουμίνας και ηλεκτρισμού, αν και στη μεταλλουργία υπάρχει γεωγραφική μετακίνηση (από πελάτες της Ιταλίας, προς πελάτες της Ελλάδας). Η εταιρεία έχει εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση μείωση της ζήτησης.

Επίσης έχει προχωρήσει σε αναστολή όλων των επενδύσεων πλην της κατασκευής του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής επωφελείται σημαντικά από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, με το ετήσιο κέρδος από την εξοικονόμηση να υπολογίζεται στα 99 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ

Πηγές της εταιρείας αναμένουν να υπάρξει σημαντική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας. Η μείωση της ζήτησης πάντως, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά ως προς την επαρκή και ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Το κυριότερο πρόβλημα όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά συνολικά όλης της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού, αφορά στην πληρωμή των λογαριασμών. Και αυτό διότι περίπου ένα ποσοστό 50% των πελατών δεν κάνει χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά συνεχίζει να πληρώνει “στο γκισέ”. Ανάλογα με την διάρκεια της κρίσης του Covid– 19, εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιβάρυνση της ρευστότητας, με μείωση των μηνιαίων χρηματορροών σε ποσοστό της τάξης του 30%.

Στην κατεύθυνση αυτή πάντως η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα αναλάβει το κόστος της πληρωμής των λογαριασμών για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους στη διάρκεια της κρίσης, με το μέτρο να αναμένεται να λειτουργήσει ανασχετικά ως προς το πρόβλημα ρευστότητας.

Στο επίπεδο των μέτρων ασφάλειας, άμεση ήταν η εφαρμογή από πλευράς της εταιρείας πλάνου business continuity, το οποίο επανεξετάζεται σε καθημερινή βάση με αυξημένα μέτρα πρόληψης και ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές και τις αρχές πολιτικής προστασίας. Οι σταθμοί παραγωγής και τα ορυχεία λειτουργούν με το προσωπικό που έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμο (προσωπικό βάρδιας και το απολύτως υποστηρικτικό προσωπικό). Το μη κρίσιμο υποστηρικτικό προσωπικό εναλλάσσεται σε εβδομαδιαία βάση. Το υπόλοιπο προσωπικό παραμένει σε κατ᾽οίκον επιφυλακή, με άμεση ετοιμότητα ενεργοποίησης και εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό.

Τα εργοτάξια λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό για την επίβλεψη του εργολάβου ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά μόνο για τη λειτουργία των ταμείων και με ελεγχόμενη προσέλευση. Στους πελάτες συνιστάται η χρήση του τηλεφωνικού κέντρου 11770.

Τιτάν

Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος που αναλαμβάνει πρόεδρος του ΣΕΒ το καλοκαίρι, έδωσε ένα θετικό στίγμα σημειώνοντας ότι μπορεί να μην ξέρουμε πότε και πως, όμως κάποτε θα έρθει η επόμενη ημέρα του ιού. Και όπως έχει δείξει η ιστορία, ο τομέας των κατασκευών ανακάμπτει ραγδαία μετά από τέτοιες κρίσεις υποβοηθούμενος από το φθηνό χρήμα που δίνουν οι κυβερνήσεις. Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την κρίση, όπως ανέφερε ο ιός αλλάζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός προέβλεπε θετικές προοπτικές, πλέον ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα απότομο μακροοικονομικό σοκ. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σταματήματα στα εργοστάσια και το 2020 έχει ξεκινήσει καλύτερα από το 2019, όμως δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ηρεμία πριν την καταιγίδα τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες όπως το επίπεδο και τη διάρκεια της μείωσης της ζήτησης, τα εξωτερικά εμπόδια στην αλυσίδα του εφοδιασμού, οι τοπικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις (πχ κλείσιμο συνόρων) αλλά και το πως θα τοποθετηθούν οι κυβερνήσεις απέναντι στον κλάδο των κατασκευών.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας, ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εργασίες γίνονται κατά το δυνατόν από μακριά, εφαρμόζονται πλάνα continuity ενώ δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας. Ο όμιλος Τιτάν έχει εξασφαλίσει 400 εκατ. ευρώ σε ρευστό και ανοιχτές τραπεζικές γραμμές.

Παράλληλα αναθεωρούνται επενδύσεις, μειώνονται κόστη, παγώνουν μη αναγκαίες προσλήψεις ενώ ακόμη ο όμιλος “δεν έχει τραβήξει χειρόφρενο” και δεν έχει προχωρήσει στη λήψη πιο οδυνηρών αποφάσεων.

Viohalco

Πηγές της διοίκησης τονίζουν ότι ο ιός είναι πιθανό να πάει πίσω τους στόχους της χρονιάς, ωστόσο οι γενικότερες τάσεις των αγορών που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες της της Viohalco παραμένουν θετικές. Για παράδειγμα στα Καλώδια το παραγωγικό capacity είναι κλεισμένο για όλο το 2020 ενώ και οι σωλήνες έχουν εξασφαλισμένες πωλήσεις τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση ο ιός δημιουργεί αβεβαιότητα και δίνονται οδηγίες για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία των εργοστασίων ενώ σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει κεντρική διαχείριση και σημαντική εμπειρία από τη διοικητική ομάδα.

Ως προς τις επιπτώσεις, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της χρηματοδότησης και στη διαθεσιμότητα των γραμμών, ενώ τα όποια προβλήματα διαπιστώνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα επιλύονται άμεσα.

Η εκτίμηση στελεχών της διοίκηση της Viohalco είναι ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια κρίση V-Shaped, που σημαίνει ότι όσο απότομη είναι η κάμψη εξίσου γρήγορα θα έρθει και η ανάκαμψη. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία ενδογενή (εξαιτίας των θεμελιωδών μεγεθών) αλλά για μια εξωγενή κρίση που προήλθε από εξωτερικό παράγοντα (ιός), όπως στην περίπτωση των δίδυμων πύργων.

Motor Oil

Η πιστωτική εικόνα του ομίλου είναι καλύτερη από το 2010 όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 μπήκε με ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών στα 224 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κρίση του κορονοϊού πρόλαβε την έκδοση του διεθνούς ομολόγου της εταιρείας, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι κινήσεις. Ωστόσο η εταιρεία έχει επαρκή ρευστότητα αλλά και ανοιχτές γραμμές με το τραπεζικό σύστημα ώστε να αισθάνεται καλυμμένη απόλυτα για τις ανάγκες της σε κεφάλαια κίνησης. Η συνολική ρευστότητα από ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης και τραπεζικές εγγυήσεις ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Στα θετικά το γεγονός ότι δεν έχει μπροστά της κάποια μεγάλη συντήρηση, ενώ το μοντέλο λειτουργίας προσαρμόζεται διαρκώς σύμφωνα με τις δυναμικές της αγορές. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση αναμένει σημαντική υποχώρηση ανάλογα με την πορεία του Covid – 19.

Επίσης ο ιός έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της εν εξελίξει επένδυσης στο διυλιστήριο, την ίδια στιγμή που η πτώση των τιμών του αργού αναμένεται να ενισχύσει τα περιθώρια. Επιπλέον ο όμιλος διαθέτει εύκαιρη δυναμικότητα στις δεξαμενές του προκειμένου να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές του αργού.

Οι προσαρμογές σε επίπεδο λειτουργίας είναι συνεχείς σύμφωνα με τις δυναμικές της αγοράς ενώ η εκτίμηση είναι ότι η πτώση της ζήτησης θα είναι σημαντική το επόμενο διάστημα. Και η ΜΟΗ εφαρμόζει αυξημένα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο προσωπικό και τη λειτουργία της εταιρείας.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Capital.gr