Παρόλο που οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Μεταφορών διαβεβαίωσαν τη Βουλή πως η διαδικασία για τη δεύτερη φάση παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου θα ξεκινήσει από αρχή, οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν να ακούσουν προηγουμένως τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πριν συναινέσουν στην αποδέσμευση κονδυλίου €300 χιλ. που ζήτησε το υπουργείο.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή, όλες οι διαδικασίες για τη συμφωνία ενδεχόμενης ανανέωσης της παραχώρησης των αεροδρομίων στη Hermes μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών είχε αποσύρει αίτημα για χρηματοδότηση σχετικών μελετών.

Στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ζητήθηκε η αποδέσμευση €300 χιλ. για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτικό.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών ανέφερε πως η διαδικασία θα ξαναρχίσει, προσθέτοντας πως το κράτος έχει διαφωνίες με τη Hermes. Είπε, επίσης, πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη με την εταιρεία, θα πάνε σε διαιτησία, προσθέτοντας πως εάν το κράτος πάει σε διαιτησία τότε θα προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών από σύμβουλους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταφορών, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα αφορούν οικονομικά θέματα, καθώς και  άλλα εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τις πτήσεις, ώστε οι ειδικοί να δώσουν εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα αναμενόμενα έσοδα.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως  το κράτος δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με την Hermes (για ανανέωση της παραχώρησης), επισημαίνοντας πως κατά τις συναντήσεις αποφασίστηκε η υπογραφή μνημονίου, με το οποίο όταν η Δημοκρατία ολοκληρώσει τους υπολογισμούς της, η συμφωνία θα αποτελεί βάση προς συζήτηση.

Εξήγησε επίσης πως το μνημόνιο είναι μια εκδήλωση πρόθεσης ότι, εάν όλα εγκριθούν από τα αρμόδια φόρα, τότε η συμφωνία θα ισχύει και θα υλοποιηθεί. «Εάν δεν εγκριθούν όλα, τότε ενδεχομένως να πάμε στην επιλογή της διαιτησίας» συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο Μεταφορών εξέφρασε την πρόθεση για έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων με την εταιρεία, τονίζοντας πως γι αυτό τον λόγο ζητά περισσότερα κονδύλια για να αξιολογηθεί η σύμβαση παραχώρησης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε πως είναι σε στενή επαφή με την Ελεγκτική Υπηρεσία. Υπέδειξε πως δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία με την εταιρεία εάν δεν αφαιρεθεί η διάταξη που προβλέπει την παραχώρηση αποζημιώσεων στον διαχειριστή των αεροδρομίων λόγω της λειτουργίας των αεροδρομίων στα κατεχόμενα.