Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους επαγγελματίες ακτοπλόους που διενεργούν μίνι κρουαζιέρες, λόγω της απόφασης του Δήμου Παραλιμνίου να επιβάλει τέλη άδειας λειτουργίας στα σκάφη που δραστηριοποιούνται στον Πρωταρά. Οι ακτοπλόοι, θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενο προηγούμενο, προειδοποιούν με παγκύπριες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν όπως πληροφορείται ο «Φ», κλείσιμο λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει η ενέργεια του Δήμου Παραλιμνίου, ν’ αλλάξει κλειδαριές στα γραφεία που ενοικίαζαν από το 2011 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών στην αποβάθρα Νησιώτη, που καλούνται να πληρώσουν τέλη άδειας λειτουργίας.

Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, η επιβολή τελών άδειας λειτουργίας από τοπική αρχή είναι παράνομη και αυθαίρετη. Σημειώνοντας πως κανένας Δήμος δεν επιβάλλει τέλη, υποδεικνύουν πως «στα ακτοπλοϊκά επιβατηγά σκάφη εκδίδεται ετήσιο πιστοποιητικό ασφαλείας, αφού τύχουν επιθεώρησης και ικανοποιήσουν τις πρόνοιες των ΚΔΠ 278/2012. Το πιστοποιητικό ασφαλείας είναι επικρατείας και όχι τοπικό και είναι η εν δυνάμει άδεια λειτουργίας τους».

Οι ακτοπλόοι υποστηρίζουν ακόμη πως η τροποποίηση που έγινε το 2022 στον Περί Δήμων Νόμο, αφορά στα σκάφη αναψυχής και όχι στα ακτοπλοϊκά και καλούν το Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει τις χρεώσεις που επιβάλλει στα μέλη τους ο Δήμος Παραλιμνίου. «Η ακτοπλοΐα είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Θα αντιμετωπίσουμε τις παράνομες, αυθαίρετες προσεγγίσεις με παγκύπρια δυναμικά μέτρα, που θα κάνουν σεισμό», τονίζουν.

Σημειώνεται πως μέχρι το 2017 οι ιδιοκτήτες σκαφών για την ενοικίαση των γραφείων στην αποβάθρα Νησιώτη κατέβαλλαν ενοίκιο 400 ευρώ. Το 2018 και το 2019 ωστόσο το ποσό του ενοικίου αυξήθηκε σε 1,200 μέχρι 4,500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των επιβατών του κάθε ακτοπλοϊκού.
Υπεραμύνεται της απόφασής του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου, ο Θεόδωρος Πυρίλλης αναφέροντας πως σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο, οποιοσδήποτε ασκεί οικονομική δραστηριότητα, έχει υποχρέωση να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες. «Ο συγκεκριμένος κλάδος επαγγελματιών προσπαθεί να επιβάλει τη διατήρηση της αναρχίας αναφορικά με τις δραστηριότητες στις τουριστικές περιοχές και τις παραλίες, χωρίς να εκδίδει τις απαραίτητες άδειες, ενώ άλλοι επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, καταστηματάρχες, εστιάτορες κ.ά εκδίδουν άδειες, για να μπορούν να ασκούν αυτές τις δραστηριότητες στη δημοτική περιοχή».

Ο κ. Πυρίλλης κάλεσε τους ακτοπλόους να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, προκειμένου να μην επιβαρύνονται, όπως είπε, άλλοι δημότες και επαγγελματίες. Σ’ ό,τι αφορά στις καταγγελίες για αλλαγές κλειδαριών σε υποστατικά, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως ανήκουν στο Δήμο και παραχωρήθηκαν με άδεια χρήσης. «Το 2020-2022 αρνήθηκαν να πληρώσουν ενοίκιο και όταν τελείωσε η χειμερινή περίοδος περιήλθαν στην κατοχή του Δήμου», σημείωσε.