Με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποίησε, τους τελευταίους 12 μήνες, επιτυχημένη εκστρατεία σε όλη την Κύπρο προς ενημέρωση των επιχειρήσεων για το νομικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Μετά από επισκέψεις σε περίπου 50 επιχειρήσεις, ο στόχος της εκστρατείας για την περίοδο 2022-2023 έχει επιτευχθεί, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερη προστασία των καταναλωτικών συμφερόντων.

Οι επισκέψεις αυτές κάλυψαν μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, από μικρά και μεσαία καταστήματα λιανικής πώλησης μέχρι μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών και συνδέσμους επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή παρευρέθηκαν σε συναντήσεις με τους επιχειρηματίες και το προσωπικό τους, ενημερώνοντας τους μέσα από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νομικό πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων, οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας παρουσίασαν λεπτομερώς πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας όπως η ορθή αναγραφή της τιμής πώλησης, το δικαίωμα εγγύησης για ελαττωματικά προϊόντα, τα δικαιώματα των καταναλωτών για αγορές μέσω διαδικτύου, ενώ αναλύθηκαν επίσης οι πρακτικές οι οποίες θεωρούνται αθέμιτες και οδηγούν σε παραπλάνηση τον καταναλωτή.

Η ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις ήταν θετική και αποδεικνύει την ετοιμότητα του επιχειρηματικού κλάδου να συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο και να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Πολλές επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον να βελτιώσουν τις διαδικασίες εξυπηρέτησης των πελατών τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με το νόμο.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης δήλωσε σχετικά στον «Φ»: «Η εκστρατεία αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και ισορροπημένης αγοράς, όπου οι καταναλωτές έχουν την εμπιστοσύνη και την προστασία που τους αξίζει.

Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση που δώσαμε θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προστασία των καταναλωτών η οποία είναι ένας κρίσιμος τομέας για την οικονομία και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Μέσα από την εκστρατεία αυτή θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι η προστασία του καταναλωτή θα πρέπει να είναι και για τις ίδιες το κύριο μέλημα, καθώς προστατεύοντας τον καταναλωτή προστατεύουν τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης τους.

Ο σκοπός και η αποστολή της Υπηρεσίας δεν είναι να επιβάλει κυρώσεις στις επιχειρήσεις, αλλά η προστασία του καταναλωτή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της πρόληψης.

Η πολιτική μας είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε ώστε μέσα από την ενημέρωση να προλαμβάνουμε παραβάσεις του Νόμου οι οποίες βλάπτουν τον καταναλωτή, τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργούν ανισορροπία στην αγορά.

Φυσικά, στις περιπτώσεις όπου, προκειμένου να εκπληρωθεί η αποστολή της Υπηρεσίας, απαιτείται η επιβολή κυρώσεων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν θα διστάσει να εφαρμόσει το Νόμο».

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών, παρέχοντας συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ενώ η εκστρατεία ενημέρωσης των επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και το νομικό πλαίσιο, οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 1429 ή να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.consumer.gov.cy.