Η ανάθεση της διαχείρισης των λιμανιών σε ιδιώτες συμβάλλει στη δημιουργία υγιών συνθηκών ανταγωνισμού με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο, αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο δρ Αντώνης Στ. Στυλιανού, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Στην πρώτη του συνέντευξη για το 2022 περιγράφει το όραμα του για νέα Αρχή Λιμένων και τις πολλές προοπτικές που διανοίγονται. Περαιτέρω αναφέρεται στη μεγάλη πρόκληση που είχε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την ανάληψη της θητείας του με την ακύρωση αδειών και κατ’ αρχήν εγκρίσεων που δόθηκαν μέσα στο 2021 σε εταιρείες για άδεια χρήση χώρου που ανήκει στην ιδιοκτησία της Αρχής. 

Έχετε αναλάβει την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου σε έναν από τους μεγαλύτερους ημικρατικούς Οργανισμούς στην Κύπρο. Ποια είναι η σχέση σας με την Αρχή Λιμένων;

Το γεγονός ότι διετέλεσα μέλος του τέως Διοικητικού Συμβουλίου θεωρώ ότι επιλειτούργησε θετικά στην παρούσα αντίληψη των τεκταινομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Τόσο η εμπειρογνωμοσύνη μου λόγω των σπουδών μου αλλά και η πιο πάνω ιδιότητα, είναι, θεωρώ, επιπρόσθετα εχέγγυα που διασφαλίζουν την ειλικρινή μου αφοσίωση στην περαιτέρω προώθηση της Αρχής Λιμένων υπό την νέα μου ιδιότητα ως προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η προεδρία ενός αυτόνομου ημικρατικού οργανισμού, όπως είναι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, δεν είναι μια «εύκολη δουλειά». Απαιτείται αφοσίωση, γνώση, ευθυκρισία και σωστή διαχείριση.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους ημικρατικούς Οργανισμούς, αποτελούμε ένα ουσιαστικό βραχίονα του Κράτους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας, αφού η ίδια η λειτουργία της Αρχής επηρεάζει σε διάφορες και διαφορετικές της εκφάνσεις το πλέον σημαντικό προϊόν του τόπου μας: την θάλασσα και τις λιμενικές δραστηριότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου δεσμευτήκαμε σε τρεις άξονες: την ευθυκρισία, την νομιμότητα και την εξωστρέφεια, υπό την ευρύτερη, προσωπική αν θέλετε, δέσμευσή μου για διαφάνεια στην λειτουργία, εργασίες και δραστηριότητες της Αρχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιλέτα γης σε εξευτελιστικές τιμές

Παράλληλα, ουσιώδης αξία στην οποία βασιζόμαστε, είναι η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της Αρχής: η Αρχή Λιμένων Κύπρου δεν αποτελεί έναν «αποκομμένο» από την ευρύτερη κοινωνία Οργανισμό αλλά ένα βασικό κύτταρο παραγωγής δράσεων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και του ευρύτερου ρόλου της για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επικριθεί για ξεπούλημα των λιμανιών με την παραχώρησή τους σε ιδιώτες επενδυτές. Ιδιαίτερα όσον αφορά το λιμάνι Λεμεσού, πολλοί πίστευαν ότι η αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού θα είχε επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Μπορείτε να μας περιγράψετε τον νέο ρόλο της Αρχής; 

Η εμπορικοποίηση του μεγαλύτερου λιμένα του τόπου – του λιμανιού Λεμεσού – το 2017 αποτέλεσε το μεγαλύτερο ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Είμαι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις, ως εκ του επαγγέλματος μου: η ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτες δραστηριοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα βέλτιστα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τόπου δεν σημαίνει «ξεπούλημα» των πόρων του Κράτους. Αντιθέτως, συμβάλλει στην δημιουργία υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και νέων επενδύσεων που αφήνουν το αποτύπωμα τους στην περαιτέρω εξέλιξη του Τόπου μας.

Η επικείμενη εμπορικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με εκτιμώμενη αξία τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την έτι περισσότερο ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου υγιούς ανταγωνισμού, πρόσφορου για επενδύσεις εκατομμυρίων, με ένα νομικό καθεστώς που διασφαλίζει τα πιο πάνω και, σε σχέση με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, ένα νέο ρόλο που αναδείχθηκε μέσα από την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού. 

Ο νέος τούτος ρόλος αφορά όχι μόνο στην ιδιότητα της Αρχής Λιμένων Κύπρου ως ο ιδιοκτήτης των λιμανιών και των σχετικών λιμενικών χώρων, αλλά και σε ένα νέο τρίπτυχο που οφείλουμε να τιμήσουμε: τον επιχειρησιακό ρόλο της Αρχής –παραμένει ως διαχειριστής σε ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού Λεμεσού, του παλιού λιμανιού Λεμεσού, του λιμανιού Πάφου και του λιμανιού Λατσιού– ρυθμιστής και επόπτης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων όπου έχει αναθέσει τη διαχείριση τους. Ειδικότερα, ο διττός ρυθμιστικός και εποπτικός ρόλος της Αρχής Λιμένων αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη προτεραιότητά μας, διασφαλίζοντας παράλληλα και ταυτόχρονα τον επιχειρησιακό μας ρόλο τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού αλλά και στα λιμάνια μεικτής χρήσης και στο λιμάνι του Βασιλικού, όπου προγραμματίζονται τεράστιες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων. 

 

 

 

 

 

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου παραμένει ένας βιώσιμος οργανισμός;

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου παραμένει και σας διαβεβαιώνω θα παραμείνει ένας βιώσιμος οργανισμός. Οι πιο πάνω διαδικασίες δεν αποτελούν τροχοπέδη στις δραστηριότητες μας αλλά αντιθέτως αποτελούν το μέτρο στο οποίο θα κριθούμε για την διασφάλιση της λειτουργίας της. Η ορθολογιστική ανάπτυξη, οι κερδοφόρες επενδύσεις, η κοινωνική μας συνεισφορά, αποτελούν εχέγγυα της βιωσιμότητάς μας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ενδιέτριψα στην εξωστρέφεια της Αρχής και στην ενδυνάμωση της παρουσίας μας στα σχετικά με την Αρχή τεκταινόμενα.

Δημιουργήσαμε υγιείς σχέσεις με τους συνεργάτες μας, τους διαχειριστές μας και πάνω απ’ όλα με το προσωπικό μας. Πιστεύω προσωπικά –και θεωρώ ότι εκφράζω την αύρα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου– στις δυνατότητες και στις προοπτικές μας. Εξού και προχωρούμε με επενδύσεις πέραν των 40 εκατομμυρίων στο λιμάνι του Λατσιού, επεκτείνοντας τη λιμενολεκάνη και δημιουργώντας νέες θέσεις πρόσδεσης σκαφών. Προχωρούμε με τη δημιουργία νέου αγκυροβολίου στη λιμενική περιοχή Βασιλικού / Ζυγίου ύψους 5-6 εκατομμυρίων. Συνεχίζουμε και επανεκκινούμε τις διαδικασίες αξιοποίησης των λιμενικών χώρων στο λιμάνι Λεμεσού, το λιμάνι Πάφου και στην περιοχή Βασιλικού / Ζυγίου. Παραμένουμε ενεργοί σε προτάσεις, με τις σωστές διαδικασίες, που αφορούν στην περαιτέρω αξιοποίηση των υπό της Αρχής χώρων και δραστηριοτήτων. Έχουμε, πλέον, ένα νέο πρόσωπο εξωστρέφειας και υγιούς συνεργασίας με όλους.

Ακύρωση αδειών και νέος ΓΔ 

Ποιες οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. με την ανάληψη των καθηκόντων του; Μπορείτε να μας εξηγήσετε την απόφασή σας να ακυρώσετε άδειες χρήσης που παραχωρήθηκαν στη λιμενική περιοχή Ζυγίου;

Υπήρξαν δύο μεγάλες προκλήσεις: η απουσία Γενικού Διευθυντή και η διαδικασία αδειοδότησης στην περιοχή Βασιλικού / Ζυγίου. Αυτά ήταν που βγήκαν στην επιφάνεια. Υπήρξαν, όμως, και υπάρχουν, πολλές άλλες προκλήσεις. Αυτές παραμένουν στην ατζέντα της Αρχής –για χάριν οικονομίας χρόνου όμως, οφείλω να αναφερθώ στις δυο μεγαλύτερες προκλήσεις ως είχαν παρουσιαστεί ενώπιον της δημόσιας σφαίρας– ειδικά αυτήν που αφορά στο Βασιλικό / Ζύγι. Όσον αφορά στην απουσία Γενικού Διευθυντή, αυτό ήταν ένα θέμα που κληρονομήθηκε και αναδείχθηκε –οφείλαμε, όμως, να ήμασταν απόλυτα νομότυποι, με ευθύ νου και σεβόμενοι τις διαδικασίες. Πλέον, αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει και θεωρώ προσωπικά ότι η ανάληψη της διεύθυνσης θα επωφελέσει έτι περισσότερο τη βούληση του Συμβουλίου ως έχει εκφραστεί πιο πάνω.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα είναι γεγονός ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, βρεθήκαμε ενώπιον διαφόρων ζητημάτων που αναδείχθηκαν τόσο εσωτερικά (εντός της Αρχής) αλλά και εξωτερικά (μέσα από διάφορα δημοσιεύματα). Και λέω – ουδέν εναντίον των εταιρειών που είχαν κατακυρωθεί ή κατ’ αρχήν αδειοδοτηθεί σε σχέση με το τεμάχιο 571 της Αρχής στην περιοχή του Βασιλικού / Ζυγίου. Ουδεμία έξωθεν ή εκ των έσσω παρέμβαση. Όμως, υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που οφείλουμε να ακολουθούμε ως όργανο διοικητικού δικαίου. Και αυτοί οι νόμοι και διαδικασίες επέβαλλαν την απόφαση μας για ακύρωση αδειών και κατ’ αρχήν εγκρίσεων. Η γνωστή ρήση «η γυναίκα του Καίσαρα, δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» ισχύει καθ’ ολοκληρίαν στην προκείμενη περίπτωση, που αναδείχθηκε μάλιστα δημόσια. Και, πιστεύοντας στην τιμιότητα μας, οφείλαμε να την επιδείξουμε. Χωρίς ουρές και χωρίς περιστροφές.

Η απόφαση είναι ξεκάθαρη: η ακολουθία των διαδικασιών, όπως προβλέπονται από τους νόμους του Κράτους. Καμία εξαίρεση. Προτιθέμεθα να ανοίξουμε σύντομα την διαδικασία. Και όσοι πιστοί, κατά τη λαϊκή ρήση, να προσέλθουν. Δεν αποτελεί επ’ ουδενί μομφή σε κανένα, αλλά τονίζω κάτι που έχω αναφέρει πιο πάνω, έστω και αν επαναλαμβάνομαι: η Αρχή Λιμένων Κύπρου ακολουθεί τις νομότυπες διαδικασίες προς όφελος του Τόπου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της.

 

 

 

Νέο όραμα και νέα φιλοσοφία

Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις σήμερα; 

Σε πλήρη συνάρτηση με τα πιο πάνω, η Αρχή Λιμένων Κύπρου παραμένει ενώπιον τεράστιων προκλήσεων. Σε αυτό το σημείο, όμως, επιτρέψετέ μου, να μεταφέρω μια προσωπική άποψη: δεν υπάρχουν προκλήσεις, αλλά προοπτικές. Οπόταν, στο ερώτημα τούτο απαντώ ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει ενώπιον της πολλές προοπτικές. Για παράδειγμα, οι τρεις άξονες που ανέφερα πιο πάνω και η διατριβή στην προώθησή τους: της επιχειρησιακής της δράσης, της ρύθμισης και της εποπτείας. Της ανάπτυξης. Της αξιοποίησης των χώρων που τελούν υπό το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Της κοινωνικής της προσφοράς. Των επενδύσεων στους χώρους της.

Η λίστα δεν είναι εξαντλητική – ως ένας ζωντανός οργανισμός βρισκόμαστε καθημερινά ενώπιον ζητημάτων που πρέπει να επιλύουμε, πάντοτε στη βάση των αξιών που διαλαμβάνουν τόσο εμένα προσωπικά όσο και το Διοικητικό μου Συμβούλιο. Με καλή πίστη, όλοι μας, μπορούμε να ορίσουμε το αύριο της Αρχής – συντεχνίες, εργαζόμενοι, διεύθυνση, διοίκηση, συνεργάτες, διαχειριστές. Η εξωστρέφεια μας πλέον, αναφέρεται ακριβώς και στις σχέσεις μας με τη λιμενική κοινότητα στο σύνολό της. 

Οι δράσεις μας πλέον αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκεται, κατά το μάλλον ή ήττον η Αρχή Λιμένων Κύπρου. Από της ανάληψης των καθηκόντων μας προχωρήσαμε σε ένα επαναπρογραμματισμό του ρόλου μας, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Ορίζουμε πλέον και βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης ενός νέου στρατηγικού οράματος για την Αρχή Λιμένων που να λαμβάνει πλήρως υπόψη το νέο, αναβαθμισμένο κατά την έντονη άποψή μου, ρόλου μας. Και σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να λογοδοτούμε υπεύθυνα και δημόσια, ως έχουμε ήδη πράξει στην πρώτη τριμηνία διοίκησής μας.

Το έργο μας παραμένει καίριας σημασίας, παραγωγικό, εκσυγχρονιστικό και δίκαιο. Δημιουργούμε ένα πνεύμα και κλίμα ομαδικότητας, συνδιαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πρωτίστως λειτουργούμε σε ένα πνεύμα συνεργασίας χωρίς τις οποιεσδήποτε παρωπίδες. Έχουμε πλήρη αντίληψη των σύγχρονων προκλήσεων και πλήρη επίγνωση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Ανανεωνόμαστε δομημένα και μετεξελισσόμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εθνική στρατηγική στους τομείς που μας αφορούν. Θέλουμε και επιζητούμε το να καταστεί η Κύπρος μας σημείο αναφοράς και πρότυπο εύρυθμης λειτουργίας και δράσης. Συνθέτουμε μια νέα Αρχή Λιμένων Κύπρου – και αυτό δεν είναι σύνθημα αλλά πραγματικότητα. Και, σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό αποτελεί την προτεραιότητά μας. 

Σε ποιες δράσεις στοχεύετε ώστε να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος της Αρχής Λιμένων Κύπρου;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν υπάρχουν προκλήσεις αλλά προοπτικές, προσκλήσεις στο να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο, να εκσυγχρονιστούμε, να προχωρήσουμε σε μια ανανέωση του οράματός μας για την Αρχή Λιμένων Κύπρου του αύριο, δρώντας σε ένα πολυεπίπεδο περιβάλλον λιμενικών και συναφών δραστηριοτήτων. Η γαλάζια οικονομία και η πράσινη ατζέντα αποτελούν το αύριο και εκεί πρέπει να ενδιατρίψουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. Δημιουργώντας συνέργειες με τους εμπλεκομένους φορείς, οφείλουμε να αναλογιστούμε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αρχής. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, στην πρώτη τριμηνία δράσεων μας ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίσαμε την έννοια της εξωστρέφειας.

Με 18 δημόσιες παρεμβάσεις τονίσαμε το νέο μας όραμα και την φιλοσοφία μας. Με συμμετοχές μας σε δύο διεθνή συνέδρια προωθήσαμε τον τόπο μας και τις λιμενικές μας δραστηριότητες. Με τέσσερις μεγάλες δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος ανοιχτήκαμε στην κοινωνία. Θέλουμε να τονίσουμε περισσότερο την έννοια των αειφόρων λιμανιών ως τα λιμάνια του μέλλοντος, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητες μας στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας την βιωσιμότητα και αειφορία, την υποχρέωση διεθνούς συνεργασίας και θέματα πράσινης οικονομίας όσον αφορά στην λειτουργία και δραστηριοποιήσεις των λιμενικών εργασιών. Επιζητούμε την υιοθέτηση καλών πρακτικών σε θέματα διακυβέρνησης και διαχείρισης των λιμενικών εργασιών για την ανάπτυξη των βασικών τομέων της γαλάζιας οικονομίας. Η Αρχή Λιμένων Κύπρου μπορεί να καταστεί ποντοπόρος οργανισμός σε όλα τα πιο πάνω και αυτό, θεωρώ, είναι το αύριο για τον Οργανισμό μας.

 

 

 

Ο ρόλος των λιμανιών στην Ανατολική Μεσόγειο

Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν τα λιμάνια της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή και για τους σχεδιασμούς να μετατραπεί το νησί σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου;

Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και κομβικό γεωοστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων – της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και στο μαλακό μας υπογάστριο βρίσκεται μια εκ των σημαντικότερων ναυτικών και ναυτιλιακών οδών του παγκοσμίου, ήτοι της διώρυγας του Σουέζ. 

Η ιδιότητά μας ως πλήρως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω ανάδειξη των λιμανιών μας, όχι μόνο για τις εμπορικές και άλλες ευρύτερες λιμενικές δραστηριότητες αλλά και για σκοπούς παροχής υπηρεσιών, τουριστικούς, σκαφών αναψυχής, παροχής αγκυροβολίων, επισκευών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Σε συνάρτηση, μάλιστα, με τις επικρατούσες συνθήκες στις εγγύς χώρες, η Κύπρος και οι θάλασσες της προσφέρονται για περαιτέρω αναπτύξεις και ανάδειξη του ρόλου μας ως θαλάσσιος κόμβος.

Σημαντικές προκλήσεις προς τούτο, είναι η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού που να μειώνουν το κόστος για περαιτέρω επενδύσεις και να επιλειτουργούν εντός του οράματος της Αρχής Λιμένων Κύπρου και της ευρύτερης εξωστρεφούς πολιτικής του Κράτους. Από της ανάληψης της προεδρίας και των εργασιών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στο να οριοθετήσουμε το πλαίσιο των συνεργειών και των συνεργασιών που πρέπει να έχουμε για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση των πιο πάνω προοπτικών των λιμανιών μας. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά στο να προχωρήσουμε με την ανάδειξη του ρόλου του τόπου μας ως σταθμού διαμετακομιστικού εμπορίου στην περιοχή.

Σε όλες τις συναντήσεις μας με εμπλεκόμενους φορείς διαπιστώσαμε την καλή διάθεση και την προθυμία για υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών προς την πιο πάνω κατεύθυνση. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην διαδικασία εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και των κανονισμών που να επιτρέπουν τον καθορισμό των χρεώσεων για την διενέργεια διαμετακομιστικού εμπορίου και η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει στη διάθεσή της τους λιμενικούς χώρους για την αδειοδότηση τους προς χρήση για τούτους τους σκοπούς. 

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω υπάρχουν τα ζητήματα που αφορούν στη θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά και ενδεχομένως άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ισραήλ ή και η Αίγυπτος. Τα ζητήματα που αφορούν στην θαλάσσια σύνδεση και στον εν λόγω διαγωνισμό εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας το οποίο προχωρεί κανονικά στην προβλεπόμενη διαδικασία. Ως Αρχή Λιμένων Κύπρου είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την ανάθεση της θαλάσσιας σύνδεσης και έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του πιο πάνω. 

Τέλος, η κρίση της πανδημίας ανέδειξε ένα νέο πλαίσιο δραστηριοτήτων της Αρχής που αφορά στην χρήση του αγκυροβολίου της Μονής – Λεμεσού για παροπλισμό κρουαζεριοπλοίων, αλλαγές πληρωμάτων, παροχή υπηρεσιών κ.ο.κ. Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον μέχρι το πέρας της πανδημίας και της επαναλειτουργίας των κρουαζιέρων η Αρχή Λιμένων Κύπρου θα συνεχίσει να παρέχει το αγκυροβόλιο της στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού για τις πιο πάνω υπηρεσίες και είναι δεδομένο ότι μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο οι θάλασσες της Λεμεσού θα φιλοξενούν τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Στόχος μας, λόγω των πιο πάνω εξελίξεων, είναι να αναβαθμίσουμε έτι περισσότερο τις δραστηριότητες μας και προς τούτην την κατεύθυνση το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου προχώρησε με την λήψη διαφόρων αποφάσεων υποβοηθητικών προς τούτην την κατεύθυνση.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο δρ Αντώνης Στ. Στυλιανού κατάγεται από τη Λεμεσό. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών και διδακτορικών του σπουδών επέστρεψε στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2007 και έκτοτε είναι καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Bristol και με την ολοκλήρωση του πτυχίου του το οποίο έλαβε μετά τιμών ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kent, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτορας Νομικής στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου. Η ειδίκευσή του είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο της Ενέργειας και το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σήμερα είναι Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής της Μονάδας Νομικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, έχοντας εργαστεί προ της επιστροφής του στην Κύπρο στην Αγγλία. Έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μέλος των Ομάδων Διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό και του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου ενώ από τον Αύγουστο του 2021 διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής.