Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για αλλαγές θεσμικής καινοτομίας και για μετεξέλιξη του προσωπικού της Cyta, παρά την εκπνοή από εβδομάδας της θητείας της υφιστάμενης διοίκησης του οργανισμού.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, οι διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις έχουν σκοπό να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το θέμα του προσωπικού, ακόμα και εντός της εβδομάδας, καθώς διοίκηση και συντεχνίες είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτες τις συγκλίσεις και την έως τώρα εργασία, που κράτησε πάνω από ένα χρόνο, για τη μετεξέλιξη του προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε συντεχνίες της Cyta θα συναντηθούν ξανά σήμερα, προκειμένου να επιχειρηθεί να τοποθετηθούν στην τελευταία πρόταση του οργανισμού με κοινή θέση. Δεν αποκλείεται, όμως, εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, η διοίκηση της Cyta να λάβει χωριστές απαντήσεις από τις συντεχνίες ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΑΣΕΤ-Cyta, ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ, τις οποίες θα εξετάσει είτε σήμερα είτε και σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πριν, πάντως, παραδώσει τα ηνία στη νέα διοίκηση που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το αγκάθι που αφαιρέθηκε

Πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία έστω και στο παρά πέντε της θητείας του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου διευκολύνεται από την τελευταία πρόταση της διοίκησης/διεύθυνσης προς τις συντεχνίες, καθώς, όπως γράψαμε, ένα από τα αγκάθια που προκάλεσε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στις αρχές του χρόνου φαίνεται να αποτελεί παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση του οργανισμού στις συντεχνίες διασφαλίζει πως το ποσοστό των εργαζομένων δημοσίου δικαίου θα υπερτερεί και θα αναλογεί στο 60% του συνόλου του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι και τον δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού. Αυτή φαίνεται να ήταν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου η θέση του οργανισμού, σε σχετικό προσχέδιο συμφωνίας για τη δημιουργία δύο νέων κατηγοριών ρυθμιζόμενων χαρακτηριστικών εργοδότησης στη Cyta, η μία με καθεστώς εργοδότησης δημοσίου δικαίου και η άλλη με καθεστώς εργοδότησης ιδιωτικού δικαίου.

Στο προσχέδιο αναφερόταν πως ο αριθμός εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου δεν θα ξεπερνά την ελάχιστη αναλογία εργαζομένων δημοσίου δικαίου προς εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου 60:40. Στην πορεία, η εν λόγω αναλογία φαίνεται να έγινε 50:50, προκαλώντας την αντίδραση των συντεχνιών, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε την επιστροφή της διοίκησης στην προηγούμενη θέση για αναλογία 60:40, με την πλειοψηφία να είναι εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Φ», η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Cyta δεν περιλαμβάνει στην ατζέντα της το θέμα της μετεξέλιξης του προσωπικού, αλλά δεν αποκλείεται, εφόσον οι συντεχνίες δώσουν εγκαίρως συγκεκριμένο μήνυμα και κατεύθυνση, το όλο ζήτημα να συζητηθεί. Εάν μάλιστα αυτό γίνει μια από τις επόμενες ημέρες, τότε το δ.σ. της Cyta είναι διατεθειμένο να συνεδριάσει εκ νέου εντός της εβδομάδας, καθώς συμφωνεί πως η όλη διεργασία που έγινε πρέπει να ολοκληρωθεί και να μην αρχίσει από την αρχή.

Εξάλλου, όπως μας αναφέρθηκε, η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Οικονομικών για τελική επικύρωση.

Υπενθυμίζουμε πως το πλαίσιο συμφωνίας που συζητούν οι δύο πλευρές για τη μετεξέλιξη του προσωπικού, το οποίο θα αφορά κατά κύριο λόγο νέο προσωπικό στον οργανισμό, καλύπτει κι άλλα ζητήματα, καθώς προνοεί επίσης την εφαρμογή σχεδίου κινήτρων στον οργανισμό και αμοιβές στη βάση απόδοσης για το προσωπικό δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Στόχος της μετεξέλιξης είναι κατά κύριο λόγο ο οργανισμός να αποκτήσει περαιτέρω ευελιξία και να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό και τις προκλήσεις της τεχνολογίας.