Δήμαρχοι πλούσιων Δήμων θα εισπράττουν €77.656 και οι πρόεδροι των ΕΑΟ περισσότερα – Παράλληλα, οι δημότες θα επωμιστούν αύξηση τελών

Σε μια περίοδο που τα οικονομικά των πολιτών συμπιέζονται όλο και πιο πολύ, προχωρώντας σε περικοπές για να πληρώσουν τους διάφορους λογαριασμούς (από τα σκύβαλα μέχρι και την υδατοπρομήθεια), πολλοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φάνταζε με όαση, η οποία σβήνει σταδιακά.

Κι αυτό επειδή ενώ τουλάχιστον τρεις πρώην υπουργοί Εσωτερικών ευαγγελίζονταν την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και έριχναν ως δέλεαρ για τους πολίτες, την μείωση των διαφόρων τελών (κάτι το οποίο έπεισε και τους δύσπιστους, πως η μεταρρύθμιση είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας) τελικά η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική.

Βεβαίως, η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη και με βάση τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Κύπρος δεν μπορούσε να κάνει πίσω, πλην, όμως, όσο πλησιάζει «η ώρα της κρίσεως», άρχισε να διαφαίνεται από δηλώσεις δημάρχων και άλλων εμπλεκομένων, ότι τα τέλη μάλλον θα αυξηθούν και μάλιστα όχι €10-€20 αλλά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ξεπεράσουν και τα €100 ετησίως.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων, ως προς το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή πρόεδρος των πέντε νεοσύστατων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) οι οποίοι, ανάμεσα σε άλλα, θα χειρίζονται τα θέματα αδειοδότησης (πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες) τα αποχετευτικά, και τις υδατοπρομήθειες. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, δεν έκρυψε την ενόχλησή του αναφέροντας προχθές ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, πως ούτε λίγο ούτε πολύ, κάποιοι αντί να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση ομαλής εφαρμογής της μεταρρύθμισης, επιδίδονται σε προεκλογική εκστρατεία, κάτι το οποίο προφανώς θα έχει επιπτώσεις στο όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης.

Και αν διερωτηθεί κάποιος, «καλά, έχουν χρυσάφι οι θέσεις που θέλουν να καταλάβουν οι υποψήφιοι», η απάντηση δίνεται από τις απολαβές, των νέων τοπικών αρχόντων οι οποίες για τους δημάρχους των μεγάλων Δήμων καθορίστηκαν στις €77.656 ετησίως και είναι ανάλογη με τις απολαβές των βουλευτών. Οι συνολικές απολαβές όλων των αιρετών κυμαίνονται στα €6 εκατ. ετησίως. Όμως, πάνω και από τους δημάρχους θα βρίσκονται οι πρόεδροι των πέντε ΕΟΑ, των οποίων οι απολαβές δεν καθορίστηκαν ακόμη και οι οποίες, σύμφωνα με τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται, θα είναι ψηλότερες από τις απολαβές των δημάρχων και ίσως και των βουλευτών. Κάποιας μορφής αντιμισθία θα έχουν και τα μέλη των συμβουλίων των ΕΑΟ που καθορίστηκαν σε 16 ανά ΕΑΟ, οπόταν μας κάνουν 96. Παράλληλα, θα εργοδοτηθούν και πέντε διευθυντές (ένας ανά ΕΟΑ) και μάλιστα με ζηλευτές κλίμακες, οι οποίες επίσης εξετάζονται. Οι απολαβές όλων των πιο πάνω, είναι επιπρόσθετες των €6 εκατ.

Σημειώνεται, πως οι 20 νέοι Δήμοι θα αποτελούνται (συνολικά) από 20 δημάρχους, 93 αντιδημάρχους και 442 δημοτικούς συμβούλους.

Όσον αφορά τις απολαβές τους, οι δήμαρχοι των μεγάλων Δήμων (Λευκωσίας, Λακατάμιας-Τσερίου, Στροβόλου, Λεμεσού, Ανατολικής Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου-Δερύνειας) θα έχουν ετήσιες απολαβές €77.656 έκαστος. Στους μετρίου μεγέθους Δήμους (Λατσιών-Γερίου, Πολεμιδιών, Δυτικής Λεμεσού, Αραδίππου, Μενεού-Δρομολαξιάς, Ανατολικής Πάφου, Πόλεως Χρυσοχούς και Αγίας Νάπας, οι απολαβές καθορίζονται σε €61.125 ετησίως. Οι δήμαρχοι πιο φτωχών Δήμων (Αθηαίνου και Ακάμα) θα έχουν αντιμισθία €54.359 και, τέλος, ο δήμαρχος Λευκάρων, θα έχει ετήσιες απολαβές €46.593.

Πιο αναλυτικά, οι δήμαρχοι των μεγάλων Δήμων (όπως καταγράφονται πιο πάνω με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής) θα έχουν αντιμισθία €48.616, πλέον €4.051 ως 13ο μισθό, συν επίδομα παραστάσεως €24.989. Οι μηνιαίες απολαβές καθενός από τους δημάρχους αυτούς θα είναι €5.953.

Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, ανάλογα με τις κατηγορίες που παρατίθενται πιο πάνω θα έχουν μηνιαίες απολαβές €4.778, €4.181 και €3.584 αναλόγως μεγέθους.

Η αντιμισθία των αντιδημάρχων μειώνεται μέχρι και €1792 το μήνα σε κοινότητες με λίγους ψηφοφόρους.

Σημειώνεται, πως, αντιδήμαρχοι που θα προέλθουν από τις 63 κοινότητες που ενσωματώνονται στους νέους Δήμους και έχουν μέχρι 500 ψηφοφόρους θα λαμβάνουν 20% της αντιμισθίας του δημάρχου, μεταξύ 501-1.000 ψηφοφόρους θα πληρώνονται με 30% της αντιμισθίας του δημάρχου και από 1.001 ψηφοφόρους και άνω 50% της αντιμισθίας του δημάρχου.

Έτσι θα είναι σύνθεση των δημοτικών συμβούλων

Όσον αφορά τη σύνθεση των δημοτικών συμβούλων των οποίων ο αριθμός εξαρτάται από τους ψηφοφόρους των νέων σχημάτων, η κατάσταση (με βάση τον εκλογικό κατάλογο που ίσχυε στις 2 Απριλίου 2023) παρουσιάζεται ως ακολούθως:

> Στο Δήμο Λευκωσίας αντιστοιχούν 30 δημοτικοί σύμβουλοι εκ των οποίων το δημοτικό διαμέρισμα Λευκωσίας θα αποτελείται από 14, στον Άγιο Δομέτιο αντιστοιχούν 5 σύμβουλοι, στην Αγλαντζιά 6 σύμβουλοι και στην Έγκωμη 5 σύμβουλοι.

> Στο Δήμο Λακατάμιας θα έχει 28 συμβούλους εκ των οποίων η Λακατάμια θα διαθέτει 22 συμβούλους, το Τσέρι 5 συμβούλους και ο Συνοικισμός Ανθούπολης 3 συμβούλους.

> Στον Δήμο Λατσιών-Γερίου αναλογούν 20 σύμβουλοι εκ των οποίων οι 13 στα Λατσιά και οι 7 στο Γέρι.

> Στον Δήμο Ιδαλίου αναλογούν 20 σύμβουλοι από τους οποίους οι 8 προέρχονται από το Δάλι, οι 2 από την Αλάμπρα, από τα Λύμπια 3, από τη Νήσου 2, από το Πέρα Χωριό 3 και από την Ποταμιά 2 σύμβουλοι.

> Ο Δήμος Στροβόλου είναι αυτόνομος και του αναλογούν 30 σύμβουλοι. 

> Στο Δημοτικό διαμέρισμα Λεμεσού, με 30 συμβούλους, η Λεμεσός δικαιούται 24 συμβούλους, η Μέσα Γειτονιά 5 και το Τσερκέζ 1 σύμβουλο.

> Στο Δημοτικό διαμέρισμα Ανατολικής Λεμεσού, στον Άγιο Αθανάσιο αναλογούν 8 σύμβουλοι, στη Γερμασόγεια 7, στον Άγιο Τύχωνα 2, στην Ακρούντα, Αρμενοχώρι, Μαθηκολώνη και Φοινικάρια από 1 και στη Μουτταγιάκα 3.

> Στο Δημοτικό διαμέρισμα Πολεμιδιών, στα Κάτω Πολεμίδια αναλογούν 16 σύμβουλοι και στα Πάνω Πολεμίδια 4.

> Στο Δημοτικό διαμέρισμα Δυτικής Λεμεσού με 20 συμβούλους, στον Ύψωνα αναλογούν 5 σύμβουλοι, στο Ακρωτήρι, Ασώματο, Καντού και Σωτήρα από 1, στην Επισκοπή, το Κολόσσι και το Τραχώνι από 3.

> Στο Δημοτικό διαμέρισμα Λάρνακας αντιστοιχούν 30 σύμβουλοι εκ των οποίων οι 23 στη Λάρνακα, οι 4 στα Λιβάδια και οι 3 στη Βορόκληνη.

> Στο Δημοτικό διαμέρισμα Αραδίππου αντιστοιχούν 20 σύμβουλοι εκ των οποίων οι 16 αναλογούν στην Αραδίππου, οι 2 στα Κελλιά και οι 2 στους Τρούλλους.

> Στο διαμέρισμα Δρομολαξιάς-Μενεού αναλογούν 20 σύμβουλοι εκ των οποίων 9 στη Δρομολαξιά-Μενεού, 5 στο Κίτι, 4 στα Περβόλια και 2 στην Τερσεφάνου.

> Στο διαμέρισμα Λευκάρων αναλογούν 16 σύμβουλοι εκ των οποίων οι 4 αναλογούν στα Λεύκαρα, από 1 στη Βάβλα, Δελίκηπο, Κάτω Λεύκαρα και Λάγια, 6 στον Κόρνο και 2 στη Σκαρίνου.

> Στο διαμέρισμα Αθηένου με 16 συμβούλους, οι 14 αναλογούν στην Αθηένου και οι 2 στο Αβλελλερό.

> Ο Δήμος Πάφου αποτελείται από 24 συμβούλους.

> Στο Διαμέρισμα Ανατολικής Πάφου αναλογούν16 σύμβουλοι εκ των οποίων 9 αντιστοιχούν στη Γεροσκήπου, 1 στην Αγία Μαρινούδα, 1 στην Αχέλεια, 3 στα Κονιά και 2 στην Τίμη.

> Στο διαμέρισμα Ακάμα αντιστοιχούν 16 σύμβουλοι εκ των οποίων η Πέγεια έχει 6, από 1 η Ακουρσός, οι Κάτω Αρόδες και η Πάνω Αρόδες, από 2 η Ίνεια και ο Κάθηκας και 3 η Κισσόνεργα.

> Στο διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς αναλογούν 16 σύμβουλοι από τους οποίους από 1 διαθέτουν η Αγία Μαρίνα, Ανδρολίκου, Γιαλιά, Δρούσεια, Κρήτου Τέρα, Μακούντα, Νέο Χωριό, Νέα Δήμματα, Πελαθούσα, Πωμός, Τέρα και Χρυσοχού και από δύο η Πόλη Χρυσοχούς και η Αργάκα.

> Στο Διαμέρισμα Αγίας Νάπας (Αγία Νάπα, Σωτήρα, Αυγόρου, Άχνα και Λιοπέτρι) με 20 συμβούλους, αναλογούν 4 σύμβουλοι για κάθε διαμέρισμα.

> Στο διαμέρισμα Παραλιμνίου-Δερύνειας με 24 συμβούλους, το Παραλίμνι θα εκπροσωπείται με 11 συμβούλους, η Δερύνεια με 6, η Αχερίτου με 3 και το Φρέναρος με 4.