Άνοιξε χθες επίσημα ο τέταρτος γύρος προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Interreg EuroMED που καλύπτουν κυρίως έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση και την κοινωνική συνοχή στην λεκάνη της Μεσογείου, με το ποσό κάλυψης μέσω του προγράμματος να φτάνει το 80% από κονδύλια της ΕΕ και τον προϋπολογισμό του να είναι ύψους €294 εκατ.

Τα προγράμματα είναι κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΣ), γνωστή και ως Interreg, και αποτελεί έναν από τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής και στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής μεταξύ των Κρατών-Μελών της ΕΕ συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αρμονική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και στηρίζει προγράμματα διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Με βάση την εμπειρία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020-Πρόγραμμα Interreg Med, το Interreg Euro-Med είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο. Σε αυτήν την περίοδο καλύπτει 69 περιφέρειες 10 χωρών της ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) καθώς και 4 υποψήφιες χώρες υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία).

Η επιλέξιμη γεωγραφική περιοχή εκτείνεται περίπου στο 25% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπροσωπεύει περισσότερα από 140 εκατομμύρια άτομα (συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών εταίρων). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι €294 εκατ.

Σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση το περιβάλλον είναι το κύριο θέμα του προγράμματος Interreg Euro-Med. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει τη συνέχεια του προγράμματος Interreg MED της περιόδου 2014-2020. Στόχος του είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική κοινωνία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την Εδαφική Ατζέντα 2030.

Δικαιούχοι για συμμετοχή στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιμελητήρια, ερευνητές/ερευνητικά κέντρα/οργανισμοί , ιδιωτικοί φορείς, κεντρική κυβέρνηση, κρατικοί οργανισμοί και κρατικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Στην Κύπρο η πρόσκληση θα παρουσιαστεί από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών σε ειδική ημερίδα ενημέρωσης την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στη Λεμεσό.

Τρέχει ακόμη ένα μεσογειακό πρόγραμμα

Το εταίρο μεσογειακό πρόγραμμα με την επωνυμία Interreg Next Med είναι ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας και αποτελεί την τρίτη γενιά μιας από της μεγαλύτερες πρωτοβουλίες συνεργασίας που υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των συνόρων της Λεκάνης της Μεσογείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι € 263 εκατ. και όταν εγκριθεί κάποια πρόταση η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 89% υπό προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα καλύπτει την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Λίβανο, της Μάλτας, της Παλαιστίνης, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Τυνησίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας.

Δικαιούχοι στα προγράμματα είναι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιμελητήρια, ερευνητές/ερευνητικά κέντρα/οργανισμοί, ιδιωτικοί φορείς, κεντρική κυβέρνηση, κρατικοί οργανισμοί και κρατικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανώσεις καταναλωτών, οργανώσεις παραγωγών και σύνδεσμοι ή σωματεία.