Τον δρόμο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού επιλέγει η Λάρνακα, που επιχειρεί να ενδυναμώσει το προϊόν της επενδύοντας σε έργα που αποσκοπούν στην ανάδειξη της παράδοσης, του πολιτισμού, της φύσης, των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και της γαστρονομίας. Μια σειρά από έργα και δράσεις θα υλοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι το τέλος του έτους, από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), που ετοιμάζει και νέο branding που θα λανσαριστεί πριν το καλοκαίρι.

Όλες οι ενέργειες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος και τη διατήρηση της αυθεντικότητας και του χαρακτήρα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια της ΕΤΑΠ, Νανά Ασμένη. «Αξιοποιούμε τη δυναμική της περιφέρειας Λάρνακας, που κατάφερε ν’ αυξήσει το τουριστικό της μερίδιο και να ενισχύσει το ξενοδοχειακό της χαρτοφυλάκιο, προσελκύοντας ταυτόχρονα και διεθνείς αλυσίδες, μ’ ένα ουσιαστικό σχέδιο δράσης για αυτή τη χρονιά, που υλοποιείται με τη στήριξη και την επίβλεψη του υφυπουργείου Τουρισμού».

Τα έργα της ΕΤΑΠ θα αφορούν στην πόλη της Λάρνακας, τις τουριστικές περιοχές και κοινότητες της επαρχίας, που προσφέρουν εναλλακτικές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν τα εξής:

Δημιουργία Φάρμας του Χωριού στον Άγιο Θεόδωρο: Το Instagrammable χωριό, που γίνεται συνεχώς viral υλοποιώντας χαμηλού κόστους έργα που προκαλούν αίσθηση, θα προσφέρει και μια άλλη εμπειρία στους επισκέπτες. Δίπλα από το Περιβόλι του Χωριού, θα δημιουργηθεί φάρμα με ζώα, στην οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εμπλακούν σε βιωματικές εμπειρίες, χωρίς κανένα κόστος. Ο στόχος της ΕΤΑΠ είναι η ενίσχυση των σημείων ενδιαφέροντος της κοινότητας και η παροχή δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν την αυθεντική εικόνα της ζωής στην ύπαιθρο της Κύπρου.

Νέο Μελισσοκομικό Μονοπάτι στη Βάβλα: Τα μελισσοχώρια θ’ αποκτήσουν και δεύτερο μελισσοκομικό μονοπάτι, με σκοπό τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων των επισκεπτών και την ενίσχυση του χαρακτήρα τους. Το πρώτο, που προσφέρει τη θεματική διαδρομή πεζοπορίας «Το βουητό των μελισσών», δημιουργήθηκε στη Βαβατσινιά μαζί με σειρά μελισσοκομικών πάρκων στην Οδού, την Ορά και τη Μελίνη.

Instagrammable spot στη Χοιροκοιτία: Μ’ ένα διαφορετικό τρόπο θ’ αναδειχθεί ο οικισμός της Χοιροκοιτίας, που αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Νεολιθικής περιόδου. Ένα instagrammable spot με σχήμα που παραπέμπει στα σπιτάκια του νεολιθικού οικισμού θα τοποθετηθεί στον δρόμο Χοιροκοιτίας – Βάβλας. Στον χώρο θα γίνει τοπιοτέχνηση, που θα περιλαμβάνει φωτισμό και την τοποθέτηση λουλουδιών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια στάσεων λεωφορείων στην Αθηένου: Η τέχνη των κεντητριών της Αθηένου θα ξεδιπλωθεί στις στάσεις των λεωφορείων της ακριτικής κοινότητας. Τα στέγαστρα του δήμου θα φιλοτεχνηθούν με σχέδια του τοπικού κεντήματος βενίς-Αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα, που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Ήδη, έχει εφαρμοστεί πιλοτικά η δράση σ’ ένα στέγαστρο και θα επεκταθεί με στόχο της διάδοσης της συγκεκριμένης τέχνης. 

Φόντο με σχέδιο του λευκαρίτικου κεντήματος: Τον πυρήνα της κοινότητας Λευκάρων θα κοσμεί από φέτος το γνωστό σχήμα της μαργαρίτας στα λευκαρίτικα κεντήματα, που περιλαμβάνονται από το 2009 στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία backgrounds, που θα είναι κατασκευασμένα με μέταλλο και ξύλο και θα τοποθετηθούν πίσω από παγκάκια.

Μόνιμα γλυπτά στο Πάρκο Καλλιτεχνών: Καλλιτέχνες θ’ αναλάβουν τη δημιουργία μόνιμων γλυπτών στο Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Η Γειτονιά των Καλλιτεχνών περιλαμβάνεται εδώ και καιρό στους οργανωμένους τουριστικούς περιπάτους της Λάρνακας.

Πόντιση Lambousa 2: Με στόχο τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Λάρνακας και την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού, το καλοκαίρι θα ποντιστεί το μήκους 23 μέτρων σκάφος Lambousa 2. Πρόκειται για το τρίτο σκάφος που βυθίζεται στην περιοχή μετά το Ελπίδα και το LEF1. Το Τμήμα Αλιείας έχει προκηρύξει πρόσφατα διαγωνισμό για τη ρυμούλκηση και την πόντιση του σκάφους, που θα τοποθετηθεί σε βάθος 20-25 μέτρων.

Ψηφιοποίηση σημείων ενδιαφέροντος: Τα καινοτόμα και βραβευμένα προγράμματα Larnaka Storytelling Statues και Larnaka Virual Museum θα επεκταθούν, όπως και το πρόγραμμα εικονικής αναστήλωσης αρχαιολογικών χώρων.

Δυναμική καμπάνια το επόμενο διάστημα με νέο branding

Τους επόμενους μήνες θα λανσαριστεί και το νέο branding της Λάρνακας, που ετοίμασε η ΕΤΑΠ σε συνεργασία με ιδιωτικούς οργανισμούς. «Έχει ετοιμαστεί έπειτα τεκμηριωμένη μελέτη και επιπρόσθετα έχει δημιουργηθεί branding manual, το οποίο καθορίζει όλες τις πτυχές της νέας καμπάνιας της Λάρνακας», σημείωσε η κ. Ασμένη, προσθέτοντας πως θα ετοιμαστούν βίντεο και θεματικά reels για προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η προηγούμενη καμπάνια, που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2016, βασίστηκε στο γεγονός πως η περιφέρεια Λάρνακας κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο επαναλαμβανόμενων τουριστών, αφού ποσοστό περίπου 60% των επισκεπτών της Λάρνακας έρχονται για περισσότερο από μία φορά. Αυτή τη διάκριση της Λάρνακας θα τη συμπεριλάβουμε και στο νέο branding», συμπλήρωσε.  Η στόχευση θα είναι αγορές ψηλής και μέσης προτεραιότητας για τη Λάρνακα όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η κ. Ασμένη πρόσθεσε πως οι τουριστικές ροές στην περιφέρεια Λάρνακας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με το μερίδιο της να ξεπερνά πλέον το 12%, σε σύγκριση με 11,4% το 2016.  Αυτό οφείλεται και στην αύξηση των τουριστικών κλινών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΑΠ, τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, οι 12 στα όρια του Δήμου Λάρνακας και οι τρεις στην Ορόκλινη. Ο αριθμός των κλινών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της ανέγερσης κι άλλων ξενοδοχειακών μονάδων, ανάμεσα στις οποίες και αρκετά boutique hotels στο κέντρο της πόλης. Σημειώνεται πως μόνο στον Δήμο Λάρνακας έχουν κατατεθεί 25 αιτήσεις για άδειες οικοδομής, ενώ πλάνα για ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν και στις τουριστικές περιοχές Ορόκλινης και Πύλας. 

Ένταξη προϊόντων της Λάρνακας ως ΠΟΠ

Εντός του χρόνου θ’ αρχίσει προεργασία και μελέτη για να ενταχθούν στον κατάλογο ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) προϊόντα/ τρόφιμα της Λάρνακας, με στόχο την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού

Επιπρόσθετα θ’ αναδειχθεί η περιοχή Kitesfurfing στο Κίτι, θ’ αναβαθμιστεί το πάρκο Ριζοελιάς, θα φωταγωγηθεί το εξωκλήσι στον λόφο του Προφήτη Ηλία στην Ορόκλινη, θα τοπιοτεχνηθεί το παραλιακό πάρκο Πύλας, θ’ αποκατασταθούν οι βρύσες της Αγγλικής περιόδου στην Τόχνη, ενώ η ΕΤΑΠ θα συνεισφέρει στο έργο ανάπλασης του Φάρου Περβολιών και στο στήσιμο του νέου Μουσείου Αλιείας στο Ζύγι. Εξάλλου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα καταγραφούν και θα παρουσιαστούν οι μύθοι και οι θρύλοι της επαρχίας Λάρνακας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας.