Όσοι οικογενειάρχες με συνολικά ετήσια εισοδήματα κάτω από 60,000 αναθάρρησαν όταν διάβασαν στον Φιλελεύθερο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και βουλευτών άλλων κομμάτων για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επωφελούνται με μειωμένο φόρο εισοδήματος νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μάλλον ανύπαρκτες πλέον οι πιθανότητες να ισχύσει τέτοια τροποποίηση πριν τη λήψη αποφάσεων για το σύνολο της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός φρόντισε νωρίς-νωρίς (και πριν καν κατατεθεί επίσημα η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής) να στείλει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια αποσπασματική πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολόγηση εισοδημάτων.

Μιλώντας χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Μάκης Κεραυνός είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται εντός Βουλής, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι αδόκιμη. Κάνοντας λόγο για «αποσπασματικές κινήσεις» από μέρους κομμάτων, ο υπουργός επισήμανε πως όποτε πλησιάζουμε σε εκλογές βλέπουμε τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες είναι κοντά σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις, κατά τον ίδιο. Το ορθολογικό θα ήταν, πρόσθεσε, κανένας να μην παίζει παιχνίδια ούτε με την οικονομία, ούτε με την κοινωνία.

Παρά το πρώτο και αποφασιστικό «όχι» του υπουργού Οικονομικών στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και άλλων βουλευτών, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της λίγο μετά τις δηλώσεις Κεραυνού, τόνισε πως σκοπός της πρότασης είναι η φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, που το έχουν περισσότερο ανάγκη στις παρούσες συνθήκες που ζούμε.

Σημείωσε, επίσης, πως η πρόταση αφορά συγκεκριμένα τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος, στις οποίες ο ένας εκ των δύο συζύγων έχει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο ποσό, προσθέτοντας πως «ουσιαστικά το αδιάθετο αφορολόγητο ποσό του ενός συζύγου θα μεταφέρεται και θα προστίθεται στο αφορολόγητο εισόδημα του άλλου συζύγου».

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, η πρόταση είναι δημοσιονομικά εφικτή και έχει οροφή, έτσι ώστε από το μέτρο να ωφεληθούν αποκλειστικά τα μεσαία νοικοκυριά. «Πιστεύουμε ότι είναι κάτι αναγκαίο, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες ακρίβειας, αλλά και στις συνθήκες υψηλών επιτοκίων, από τα οποία πλήττεται αναλογικά περισσότερο η μεσαία τάξη» τόνισε.

Την πρόταση νόμου ετοίμασε ο ΔΗΣΥ και συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης και του ΕΛΑΜ Σωτήρης.