Τα όσα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ και γενικότερα η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο της Λεμεσού με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΛ), Ανδρέα Τσουλόφτα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη βαθιά ύφεση.

Μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σίγουρα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο και δη την πόλη της Λεμεσού η οποία καταγράφει το τελευταίους μήνες, συγκρατημένη επενδυτική ροή και τον επιχειρηματικό κόσμο να είναι «κουμπωμένος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο κ. Τσουλόφτας.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την υπάρχουσα κατάσταση στην πόλη, ανέφερε ότι καταγράφει ύφεση η οποία επηρεάζεται από τους πολέμους, τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, τις πρώτες ύλες και τα υπόλοιπα αγαθά. «Υπάρχει μια συνέχιση της επενδυτικής τάσης ωστόσο είναι πολύ συγκρατημένη και αυτό μας ανησυχεί» είπε, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η ύφεση ξεκίνησε να διαφαίνεται στην οικοδομική βιομηχανία. Ολοκληρώνονται κάποια τρέχοντα έργα εντούτοις βλέπουμε να ξεκινούν πολύ λιγότερα. Ευελπιστούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα είναι προσωρινή καθώς επηρεάζει την οικονομία μας και ειδικότερα τη Λεμεσό».

Μια περαιτέρω ανάφλεξη θα έχει τεράστιες αλυσιδωτές επιπτώσεις και θα επηρεάσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την τουριστική βιομηχανία ενώ ήδη τα πρώτα δείγματα καταγράφοντα στην οικοδομική βιομηχανία. «Βλέπουμε ότι στον πρωτογενή παράγοντα που είναι η διάθεση πρώτων υλών, τσιμέντου και σιδήρου, έχουν μειωθεί οι ζητήσεις και οι πωλήσεις λόγω των συγκρατημένων μεγάλων έργων ενώ την ίδια ώρα επενδυτές έχουν αναβάλει την έναρξη έργων που έχουν τροχοδρομήσει, μέχρι να δουν  τι μέλλει γενέσθαι» υποστήριξε, τονίζοντας ότι μέχρι τέλους του έτους θα διαφανούν οι επιπτώσεις αλλά και το πού οδεύουμε.