Τέσσερις ημέρες μετά την κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό και η Kition Ocean Holdings δεν ανανέωσε ακόμη την εγγυητική για το λιμάνι Λάρνακας, προκειμένου να είναι σε ισχύ η συμφωνία για την επένδυση του €1.2 δισ. Αυτό αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο μέχρι την Τετάρτη στην εταιρεία για την κατάθεση της εγγυητικής και εάν αυτό δεν γίνει θα ζητηθούν αμέσως οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία. Σημείωσε ακόμη πως, πριν την παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, δόθηκαν τέσσερα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα στην εταιρεία προκειμένου ν’ ανανεώσει την εγγυητική, ωστόσο, δεν το έπραξε, με τις τελευταίες οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας να είναι το κράτος να προχωρήσει στη λύση του Συμβολαίου.

Στη φάση αυτή, υπέδειξε ο υπουργός, παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διευθετήθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό. «Ο Πρόεδρος ζήτησε ξεκάθαρη άποψη από την εταιρεία εάν προτίθεται να υποβάλει ή όχι την εγγυητική και η εταιρεία είπε πως θα την καταθέσει. Αυτό έγινε τη Δευτέρα, σήμερα είναι Παρασκευή και δεν έχουμε πάρει ακόμα την εγγυητική. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι λογικό να κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Μετά την Τετάρτη, όμως, εμείς αποφασίσαμε πως εάν δεν προσκομιστεί θα ζητήσουμε και πάλι οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, διότι πλέον το θέμα είναι ξεκάθαρα νομικό. Κατά πόσον δηλαδή το κράτος δικαιούται να παραμένει σε μία σύμβαση, όταν λείπει ένας ουσιαστικός της όρος.

Έχουμε κάνει απίστευτες προσπάθειες, για δύο μήνες προσπαθούσαμε ν’ ανανεωθεί η εγγυητική», υπέδειξε ο κ. Βαφεάδης ξεκαθαρίζοντας πως οι κόκκινες γραμμές στη Σύμβαση που αναφέρθηκαν στον «Φ» από την Ελεγκτική Υπηρεσία υπάρχουν, αφού κάποιες υποχρεώσεις που δεν μπορούν ν’ αλλάξουν. «Δεν μπορούμε για παράδειγμα να δεχθούμε πως η γη που απαλλοτριώθηκε για χώρο στάθμευσης θα χρησιμοποιηθεί για πολυκατοικίες. Αυτή είναι η δική μου θέση, αλλά είναι και κάτι που ξεκαθάρισε και ο Γενικός Ελεγκτής», σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας πως η έγνοια όλων είναι να συνεχίσει το έργο, αλλά να διασφαλιστεί και το δημόσιο συμφέρον.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την πορεία των εργασιών, με τον δήμαρχο Λάρνακας να σημειώνει πως η πόλη δεν εκβιάζεται και να επαναλαμβάνει πως ζητά την υλοποίηση όλων των έργων που συμφωνήθηκαν και την έναρξη των εργασιών τον Ιούνιο.