Μπορεί ν’ αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον πως η επένδυση του €1,2 δισ. σε μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας βρίσκεται στον αέρα, ωστόσο, η διαχειρίστρια εταιρεία, που δεν έχει καταβάλει ακόμη την επίμαχη εγγυητική, επιχειρεί εν μέσω αυτής της κατάστασης να… αυξήσει τα έσοδά της. Όπως κατήγγειλαν ακτοπλόοι στην εφημερίδα μας, τους ζητήθηκε ενοίκιο για τα μικρά κιόσκια που διατηρούν στην είσοδο της μαρίνας, τα οποία τους είχαν παραχωρηθεί ως αντισταθμιστικό για την μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Το πιο απίστευτο είναι πως το ενοίκιο ζητήθηκε από τους επαγγελματίες στις 18 Απριλίου. Τρεις ημέρες, δηλαδή, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε σε αξιωματούχους της Kition Ocean Holdings και της Aroundtown πως χωρίς την καταβολή της εγγυητικής για το λιμάνι, δεν μπορεί να θεωρείται πως βρίσκεται σε ισχύ η σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Μέσω επιστολής, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», η Kition ενημέρωσε τους ακτοπλόους πως θα επιβάλει μηνιαίο ενοίκιο €100 για τα περίπτερα, ζητώντας τους, μάλιστα, να προπληρώσουν τρεις μήνες ξεκινώντας από την 1 Μαΐου. Οι ακτοπλόοι ενημερώθηκαν ακόμη πως μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους, σε διαφορετική περίπτωση η διεύθυνση της μαρίνας έχει κάθε δικαίωμα ν’ απομακρύνει τα περίπτερά τους.

«Εμάς εκαταστρέψαν μας και τώρα ζητούν άλλα», ανέφερε ο Άγγελος Ασσιώτης, ιδιοκτήτης σκαφών μίνι κρουαζιέρας, υπενθυμίζοντας πως πριν από ακριβώς ένα χρόνο οι ακτοπλόοι είχαν κλείσει την είσοδο του λιμανιού, λόγω των αυξήσεων στα τέλη ελλιμενισμού που επέβαλε η εταιρεία τη στιγμή που κατέγραφαν μεγάλες απώλειες εσόδων από το κλείσιμο της διατηρητέας αποβάθρας. «Μόλις ανέλαβαν έβαλαν αύξηση 15% στα κόμιστρα, ισχυριζόμενοι πως θα γίνουν υποδομές, πολυτελή ξενοδοχεία, επαύλεις και θα έρθει πολύς κόσμος και άρα οι τιμές έπρεπε ν’ αλλάξουν. Νιώθουμε πολύ μεγάλη απογοήτευση, νιώθουμε πως κάποιοι μας κοροϊδεύουν και πως πήραν τη μαρίνα και το λιμάνι και μόνο εισπράττουν» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. «Όσοι υπέγραψαν αυτές τις συμφωνίες πρέπει να παραιτηθούν και ν’ απολογηθούν δημόσια, επειδή πραγματικά είναι μεγάλο φιάσκο για τον κυπριακό λαό. Δηλαδή αίσχος…».

Κρούοντας για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επιβίωση των ακτοπλόων της Λάρνακας, ο κ. Ασσιώτης σημείωσε πως ο ίδιος αναγκάστηκε να μετακινήσει σκάφη του σε άλλες επαρχίες. «Δεν θα επιβιώσει κανένας μας στο τέλος. Είμαστε 30 οικογένειες εδώ και η δουλειά μας μειώθηκε κατά 80% σε σχέση με το 2022. Μας λένε πως η αποβάθρα δεν έχει τελειώσει και άφησαν μια μικρή πόρτα ανοικτή για τον κόσμο. Μας ζητούν ενοίκιο και να πληρώσουμε τις οφειλές μας. Εμείς, όμως, επειδή τον χειμώνα δεν δουλεύουμε όλες μας τις υποχρεώσεις τις διευθετούμε Ιούνιο με Ιούλιο. Δεν φτάνει που διέλυσαν τον ναυτικό τουρισμό και την ακτοπλοΐα της Λάρνακας ζητούν προπληρωμές και έξτρα χρεώσεις» είπε, σημειώνοντας πως οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν. «Μας είπαν θα κλείσουν την αποβάθρα για τρεις μήνες, έκαμαν 1,5 χρόνο και δεν έγινε τίποτα. Τα ξύλα είναι τα ίδια και μάλιστα κάποια εξέχουν και είναι επικίνδυνο να σκοντάψει κάποιος. Απλώς έγιναν κάποιες εργασίες από κάτω και βάφτηκαν σίδερα».

«Κάποια σκάφη πήγαν στα κατεχόμενα»

Αντίστοιχα συναισθήματα θυμού επικρατούν και ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στη μαρίνα Λάρνακας, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό πως κάτι δεν πάει καλά, πραγματοποιώντας σειρά κινητοποιήσεων. «Νιώθουμε οργή γι’ αυτά που συμβαίνουν. Είμαστε οι πρώτοι που φωνάζαμε για την προχειρότητα που υπήρχε από τον επενδυτή στα μικρά έργα, αλλά και στον τρόπο που χειριζόταν τις υποθέσεις. Τους τα λέγαμε και μας απαντούσαν «δεν είναι έτσι», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου, Κρις Στέκας, υποδεικνύοντας πως βουλευτές τους αποδοκίμασαν όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα στη Βουλή. «Δύο βουλευτές μας έκαναν επίθεση επειδή προσβάλλαμε, όπως είπαν, τους επενδυτές. Ένας βουλευτής μου είπε για να φανταστείτε «εν θα έρθεις εσύ, ένας ιδιοκτήτης σκάφους, να μας πεις εάν κάνει τη δουλειά του ο επενδυτής». Και στον υπουργό δείξαμε φωτογραφίες και του είπαμε πως δεν έγιναν έργα».

Σημειώνοντας πως οι ιδιοκτήτες σκαφών «πλήρωσαν τη νύφη για τη μεγάλη επένδυση» που τελικά είναι, όπως είπε, «ένα πάρκινγκ και ένα τραμπολίνο», ο κ. Στέκας ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών. «Εμάς μας επέβαλαν πάνω από 50% αυξήσεις. Όσοι τους επέτρεψαν να ενεργούν έτσι τώρα ήρθε η ώρα ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δυστυχώς, το κράτος δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εμείς ζητούμε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλιμενισμένων Σκαφών κατήγγειλε ακόμη πως «με τη συμπεριφορά της η ανάδοχος εταιρεία έχει καταφέρει να διώξει πάνω από 50 σκάφη που ήταν για χρόνια στη μαρίνα. Οι περισσότεροι πήγαν στην Αγία Νάπα, κάποιοι που ήταν ξένοι πήγαν στα κατεχόμενα και κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα. Μιλούμε για μια μαρίνα που ήταν πάντα περιζήτητη και γεμάτη. Τώρα έχει θέσεις και δεν έρχονται».

Πρόσθεσε ακόμη πως τίποτα δεν δικαιολογεί τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν, αφού οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν. «Επέβαλαν τέλη και αυξήσεις σε οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχεται, έστω κι εάν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Για παράδειγμα ένας μηχανικός που θέλει να κάνει κάποια δουλειά στο σκάφος μου πρέπει να πληρώσει €1000 τον χρόνο και το κόστος μετακυλίεται σε μας. Επίσης, εάν θα χρησιμοποιήσουμε τον γερανό πρέπει να δοθεί προμήθεια €150-€200 αλλά μας βάζουν να υπογράψουμε πως δεν έχουν καμία ευθύνη. Οι μικρές αποβάθρες, εν τω μεταξύ, δεν άλλαξαν και κάποιες είναι μισοκαταστρεμμένες. Μας χρεώνουν ακόμη και για τα σκουπίδια, ενώ δεν υπήρχε τέτοια χρέωση πριν». 

Σημειώνεται πως ο «Φ» κοινοποίησε στην εταιρεία αίτημα για να δοθεί απάντηση στα όσα καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες σκαφών, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Κατόπιν εορτής εκφράζει… σεβασμό στη Βουλή

Αφότου κατάφερε να συσπειρώσει άπαντες εναντίον της και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Kition Ocean Holdings, μέσω χθεσινής ανακοίνωσης απέδωσε σε παρεξήγηση την μη παρουσία εκπροσώπων της στη Βουλή την Τετάρτη, σημειώνοντας πως το περιστατικό «δεν υποδεικνύει τις προθέσεις μας και ούτε επιθυμούμε να εκληφθεί ως ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς το Σώμα ή δέσμευσης μας στο έργο».

Ανέφερε δε πως οι εκπρόσωποί της ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ, πως ήταν πολύ αργά για να παρευρεθούν προσωπικά και εξέφρασε ετοιμότητα να συναντήσουν με την επιτροπή Μεταφορών. Τέλος υποστήριξε πως συνεχίζει να είναι αφοσιωμένη «στην επιτυχή υλοποίηση του έργου» και στη διατήρηση «πνεύματος συνεργασίας».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, έκανε λόγο για προσβολή του Κοινοβουλίου διερωτώμενος τι πρέπει ν’ αναμένεται από την εταιρεία σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, όταν για μια βδομάδα αναζητούσε στο email της την πρόσκληση που της εστάλη.