Με νόμο αναμένεται να διευκολυνθεί το επόμενο διάστημα η προσπάθεια για ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, καθώς η Κύπρος ετοιμάζεται να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκή οδηγία προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είχε εξαγγείλει από την περσινή χρονιά η τέως υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Υποχρέωση της χώρας είναι να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη συγκεκριμένη οδηγία μέχρι τον Αύγουστο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται… καθυστερήσεις, όπως συμβαίνει συχνά πυκνά με την υιοθέτηση οδηγιών της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο από τη Βουλή για ευελιξία στην άδεια πατρότητας
Πρόκειται για την οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Ιουλίου 2019 και η οποία πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη έως τις 2 Αυγούστου 2022.
Την Τρίτη στο Προεδρικό
Η σχετική οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων γονική άδεια με απολαβές, η οποία στη χώρα μας, αν και προβλέπεται από νομοθεσία, είναι άνευ απολαβών και σπάνια λαμβάνεται από τους γονείς. Η ανάγκη εναρμόνισης με την οδηγία διευκολύνει την κυβέρνηση να υλοποιήσει άλλη μια δέσμευση που ανέλαβε πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018, καθώς στο τότε πρόγραμμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε θέσει στόχο την καθιέρωση γονικής άδειας μετ’ απολαβών.
Στο ίδιο πρόγραμμα είχε επίσης τεθεί στόχος και η έναρξη διαλόγου «για τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού, σε όλα τα επαγγέλματα».
Είναι γι’ αυτό που τόσο οι προσπάθειες που άρχισαν εδώ και καιρό από την εκλπιπούσα υπουργό για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού αλλά και για πληρωμένη γονική άδεια θα συζητηθούν μαζί μεθαύριο Τρίτη, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό με τους κοινωνικούς εταίρους (συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις). Πρόκειται για μια σημαντική σύσκεψη, σε μια κρίσιμη συγκυρία με πολλά ανοικτά θέματα οικονομικής φύσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, και με συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του νέου υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, θα γίνει η προσπάθεια για οριστικοποίηση αποφάσεων.
Για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας και υπό την καθοδήγηση της Ζέτας Αιμιλιανίδου έχει ετοιμαστεί σχετικό προσχέδιο νομοσχεδίου, με τίτλο «Ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και ιδιωτικής Ζωής Νόμος του 2022» που παρουσιάζει σήμερα συνοπτικά ο «Φ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδεια φροντίδας μέχρι πέντε εργάσιμες και ευελιξία
Η κατεύθυνση των ρυθμίσεων
Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως σημειώνεται είναι η διευκόλυνση του συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς ή φροντιστές, μέσω της θέσπισης ατομικών δικαιωμάτων και ειδικότερα: (α) την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια, και την άδεια φροντίδας (β) τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τους εργαζόμενους γονείς ή τους φροντιστές. Το προσχέδιο «ερμηνεύει» ως φροντιστή τον εργαζόμενο που παρέχει προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο. Ο νόμος, όπως αναφέρει, θα εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις ή την πρακτική που ισχύει στο έδαφος της Δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη της νομολογίας του Δικαστηρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από Ιούλιο, ηλεκτρονικά και άλλα τρία επιδόματα
Γονική άδεια με επίδομα
Βάσει των όσων ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας, κάθε εργαζόμενος γονέας, ο οποίος έχει συμπληρώσει συνεχή απασχόληση διάρκειας έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη, δικαιούται να λάβει γονική άδεια. Η μέγιστη διάρκεια της γονικής άδειας είναι 17 εβδομάδες για κάθε τέκνο, ωστόσο η πληρωμένη γονική άδεια θα είναι για οκτώ εβδομάδες. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο που ετοιμάστηκε, οι απολαβές για την γονική άδεια θα αφορούν στην ουσία σε παροχή επιδόματος, όπως συμβαίνει σήμερα με το επίδομα μητρότητας. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως «κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων γονικής άδειας ο εργαζόμενος γονέας λαμβάνει επίδομα γονικής άδειας, τηρουμένων των διατάξεων του περί Γάμου Νόμου και του περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου, νοουμένου ότι κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης έχει συμπληρώσει δώδεκα (12) μήνες απασχόλησης εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) μηνών». Σημειώνει ακόμα ότι το επίδομα γονικής άδειας λαμβάνεται νοουμένου ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που εκάστοτε προβλέπει ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος. Ως εκ τούτου, αναμένεται να υπάρξει τροποποίηση και του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, προκειμένου το επίδομα γονική άδειας να προστεθεί στα επιδόματα του ΤΚΑ αλλά και προκειμένου να καθοριστεί το ύψος του επιδόματος και ενδεχόμενη επιβολή εισφορών, θέμα για το οποίο όπως πληροφορούμαστε γίνεται αναλογιστική μελέτη. Η γονική άδεια θα λαμβάνεται μεταξύ του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη λήξη της άδειας μητρότητας/πατρότητας που λήφθηκε, μέχρι το όγδοο έτος ηλικίας του τέκνου και θα μπορεί να λαμβάνεται τμηματικά με ελάχιστη διάρκεια μιας εβδομάδας και μέγιστη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων ανά ημερολογιακό έτος.