Τέσσερις λόγους διαφωνίας για την, προωθούμενη από την αντιπολίτευση, αναστολή εκποιήσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2022 διατυπώνει ο Σύνδεσμος Τραπεζών και θεωρεί ότι ενδεχόμενη ψήφιση της πρότασης νόμου θα επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Χθες, ο Σύνδεσμος, με αφορμή την προώθηση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πρότασης νόμου για απαγόρευση εκποιήσεων ως τις 31 Οκτωβρίου για την κύρια κατοικία έως και 350 χιλιάδες ευρών, μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι 750 χιλιάδες ευρώ και αγροτεμάχια αξίας μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ, εξέφρασε για ακόμη φορά τους λόγους ανησυχίας του.

Να σημειωθεί ότι από το 2019 που ψηφίστηκε ο νόμος των εκποιήσεων εν μέσω αντιδράσεων και αρκετών παρεμβάσεων, ουκ ολίγες φορές κοινοβουλευτικές ομάδες ψήφισαν παράταση αναστολής των εκποιήσεων ή με νομοθετικές παρεμβάσεις προσπάθησαν να χαλαρώσουν το πλαίσιο. Πέρυσι τον Ιούλιο, λίγο πριν κλείσει η Βουλή, πάλι οι βουλευτές ψήφισαν αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Η συμμαχία των κομμάτων που προωθεί σήμερα την ψήφιση της αναστολής των εκποιήσεων αποτελείται από ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνω – κάτω η Βουλή για πάγωμα εκποιήσεων

Ο σύνδεσμος, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, τονίζει ότι οι συχνές παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αντίθετα μεταθέτουν και παρατείνουν την ουσιαστική επίλυσή του. Αναφέρει ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την ίδια ώρα, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε αρμόδιες αρχές και οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας μας. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών θεωρεί ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τόσο την κυπριακή οικονομία όσο και το εγχώριο, τραπεζικό σύστημα, ως ακολούθως:

1. Πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ιδίως σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

2. Καθυστερήσεις και επιπλοκές στις διαδικασίες απορρόφησης πόρων από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

3. Ενδεχόμενο διαφοροποίησης των εποπτικών απαιτήσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

4. Ενίσχυση της κουλτούρας μη αποπληρωμής οφειλών, η οποία ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τι εκποιείται

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών σημειώνει ότι οι εκποιήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν χωράφια και οικόπεδα (σε ποσοστό περίπου 75%) και πρόκειται για υποθέσεις που χρονολογούνται και για πολλές εκ των οποίων έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η πολιτεία, μέσω του σχεδίου Εστία, μέχρι σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 1.000 νοικοκυριά να ενταχθούν στο σχέδιο. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι τροχοδρομείται η εφαρμογή του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία ευάλωτων, οικονομικά, δανειοληπτών.

Έντονες αντιδράσεις, πέρα από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, έχουν εκφράσει το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις εκταμιεύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΑΠΟΨΗ

Σοβαρότητα μηδέν από βουλευτές

Ξεπέρασαν κάθε όριο σοβαρότητας βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχοντας βάλει ως στόχο κάθε χρόνο να γίνεται και μια, τουλάχιστο, αναστολή εκποιήσεων. Με γελοία επιχειρηματολογία, που ξεπέρασε και τα όρια λαϊκισμού, προσπαθούν να γίνουν αρεστοί σε όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις τους και να κοροϊδέψουν τους δανειολήπτες που κάθε μήνα είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων. Όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα και θέλουν να πληρώσουν τη δόση τους έχουν προσεγγίσει οι ίδιοι τις τράπεζες ζητώντας λύση. Τα ακίνητα που βγάζουν σε εκποίηση οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι συνήθως παλιές υποθέσεις, που για χρόνια οι δανειολήπτες δεν πλήρωναν.