Μόλις 165 εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή από τις 5 χιλ. που εντοπίστηκαν να έχουν μπίζνες με επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, εξασφάλισαν άδεια από την αρμόδια Αρχή, για να συμμετέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε ως μέτοχοι, είτε ως διευθυντές και γραμματείς. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών , υποστηρίζει πως η πλειοψηφία από αυτούς πήραν ως κληρονομιά τις μετοχές που εντοπίστηκαν να κατέχουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα σημειώνει πως πολλές από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες συμμετέχουν κυβερνητικοί, έχουν διαγραφεί.  

Πέρσι η Ελεγκτική Υπηρεσία, εντόπισε 3.700 εργαζόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία και 1.284 εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς, στις  Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, στα συμβούλια και στα πανεπιστήμια να συμμετέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την αρμόδια Αρχή δηλαδή, από τον υπουργό Οικονομικών ή τον υπουργό Άμυνας (οι στρατιωτικοί), όπως προνοεί ο νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με επιστολή του προς τη Βουλή, σημειώνει πως έχουν παραχωρηθεί άδειες σε 165 κυβερνητικούς υπαλλήλους για να συμμετέχουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, οι πλείστες αιτήσεις δημόσιων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών λειτουργών αφορούσαν κατοχή μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες και κυρίως σε οικογενειακές ιδιωτικές εταιρείες, που προέκυψαν μετά από κληρονομική διαδοχή ή ως κληροδότημα, μετά από δωρεάν μεταβίβαση των μετοχών από τους γονείς τους λόγω ηλικίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας, στα πλαίσια διαμοιρασμού της περιουσίας τους. Τονίζει, επίσης, πως «κατά τη διερεύνηση του θέματος, διαπιστώθηκε πως υπήρχαν περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν μετοχές ή και έχουν θέση διευθυντή ή γραμματέα σε ιδιωτικές εταιρείες, που είτε οι εταιρείες είναι διαγραμμένες είτε οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διοριστεί σε αυτές στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθήκοντων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το κάλεσμα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού  το Μάιο του 2021 προς τους εργαζόμενους, για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, μέσα σε ένα χρόνο εξασφάλισαν άδεια 55 κρατικοί υπάλληλοι, την στιγμή που από το 2011 μέχρι το 2022 είχαν εγκριθεί 110 τέτοια αιτήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών,  από τις 165 άδειες που έχουν παραχωρηθεί,  οι 111  δόθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους και 54 σε εκπαιδευτικούς. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις 17 αιτήματα έχουν απορριφθεί. Από τους 165 εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν πάρε-δώσε με τον ιδιωτικό τομέα, 115 κατέχουν μετοχές, 34 συμμετέχουν στην διοίκηση της επιχειρήσεις και άλλοι 16 συμμετέχουν στη μετοχική και διευθυντική δομή των επιχειρήσεων. Πριν από μερικές εβδομάδες όταν το θέμα συζητείτο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, είχε αναφερθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις διερευνάτο η διάπραξη πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων για αριθμό εργαζομένων. Επίσης ενημέρωση για το θέμα είχε ζητήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο.