Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις στην Κύπρο προτιμούν να πληρώνονται με μετρητά. Το ίδιο προτιμά και μια μεγάλη μερίδα των εταιρειών στις χώρες της Ευρωζώνης, παρ’ ότι οι καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται όλο και περισσότερο στις κάρτες και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Έρευνα της ΕΚΤ με τίτλο «χρήση μετρητών από εταιρείες στη ζώνη του ευρώ» δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Το 24% των εταιρειών προτιμά οι καταναλωτές να πληρώνουν με μετρητά και ακολουθούν οι ανέπαφες κάρτες με το 20% των προτιμήσεων, οι χρεωστικές κάρτες με PIN 17% και οι πιστωτικές κάρτες με PIN 16%. Συνολικά, οι κάρτες στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένων των καρτών ανέπαφων) αντιπροσωπεύουν το 53% των προτιμήσεων.

Η Σλοβακία ξεχωρίζει με περισσότερες από τέσσερις στις δέκα (45%) επιχειρήσεις που προτιμούν τα μετρητά, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (36%). Σε εννέα χώρες της ζώνης του ευρώ, λιγότερο από το ένα πέμπτο (20%) των επιχειρήσεων προτιμούν οι πελάτες τους να πληρώνουν σε μετρητά και μόνο το 4% στη Φινλανδία. Συγκρίνοντας τους τέσσερις τομείς ενδιαφέροντος, δηλαδή το λιανικό εμπόριο, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις καφετέριες – τομέας των τεχνών – ψυχαγωγία και αναψυχή, ο τομέας των εστιατορίων και των καφέ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που προτιμούν μετρητά (38%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι εταιρείες ρωτήθηκαν επίσης ποια μέσα πληρωμής δέχονται. Οι περισσότερες εταιρείες της ζώνης του ευρώ που συμμετείχαν στην έρευνα δέχονται μετρητά (96%). Μετά τα μετρητά, λίγο λιγότερο από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (87%) δέχονται πιστωτικές κάρτες και περίπου οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δέχονται ανέπαφες κάρτες (82%) ή χρεωστικές κάρτες (80%). Στην Κύπρο, όλες οι εταιρείες δέχονται μετρητά και ακολουθεί η Γερμανία (98%) και η Αυστρία (97%), ενώ η Μάλτα παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής (87%).

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πόσο σημαντικά είναι ορισμένα κριτήρια όταν οι επιχειρήσεις αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ένα μέσο πληρωμής. Η ασφάλεια πληρωμής είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο, καθώς περισσότερες από εννέα στις δέκα (94%) εταιρείες το θεωρούν σημαντικό. Άλλο 92% θεωρεί σημαντική την αξιοπιστία και την ευαισθησία στη δυσλειτουργία των μεθόδων πληρωμής. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν σημαντικό το συνολικό κόστος (90%) και την ευκολία χειρισμού (90%), ακολουθούμενες από την ταχύτητα συναλλαγής (85%) και την προτίμηση των καταναλωτών (82%).

Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωζώνη μετά τη Μάλτα που οι επιχειρήσεις (97%) θεωρούν την ασφάλεια ως το πιο σημαντικό στοιχείο. Το 75% των επιχειρήσεων στην Κύπρο δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να δέχονται μετρητά στο μέλλον και το 25% δεν θα συνεχίσει να το κάνει. Το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κάνει ανάληψη μετρητών για να πληρώσει τους προμηθευτές και η πιο συχνή μέθοδος (53%) για την κατάθεση μετρητών είναι μέσω τράπεζας.