Στον καθορισμό συνάντησης για έναρξη του διαλόγου για την ΑΤΑ και στην επιλογή των άλλων εργασιακών θεμάτων στα οποία θα δοθεί βαρύτητα το επόμενο διάστημα κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ). Παρά τη μεγάλη ατζέντα του χθεσινού ΕΣΣ το οποίο προήδρευσε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος δεν υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, καθώς η σύσκεψη, αν και κράτησε ένα τρίωρο περίπου, αναλώθηκε στην ανάπτυξη διαφόρων ζητημάτων από τον υπουργό και σε διαδικαστικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε δεκτή εισήγηση του συνδικαλιστικού κινήματος όπως το θέμα της ΑΤΑ συζητηθεί μεν κατά προτεραιότητα αλλά εκτός του ΕΣΣ. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε χθες ο διάλογος για το θέμα να αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εργασίας, ως τρίτο μέρος.

Υπενθυμίζουμε ότι για την επανεκκίνηση του θεσμού της ΑΤΑ που πάγωσε στα χρόνια της κρίσης υπήρξε μεταβατική συμφωνία που υπογράφηκε από όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και από την τέως υπουργό Εργασίας, η οποία παρατάθηκε πέρσι και η οποία εκπνέει τυπικά, όπως γράψαμε, στο τέλος της χρονιάς. Τυπικά γιατί η ίδια συμφωνία προνοεί ρητά πως «μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας εφαρμόζονται οι πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Αντωνίου: Εάν επαναφέρετε ΑΤΑ, πάρτε και τα κλειδιά μας

Με την ίδια συμφωνία, προβλέπεται πως το τιμαριθμικό επίδομα καταβάλλεται πλέον μία φορά το χρόνο, κάθε Γενάρη και στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο διάλογος, πάντως, που αναμένεται να αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς εξαιτίας της ακρίβειας και του αυξημένου πληθωρισμού το συνδικαλιστικό κίνημα επιμένει στην καταβολή της ΑΤΑ στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αλλά και σε διεύρυνση του θεσμού που σήμερα στον ιδιωτικό τομέα καλύπτει τη μειοψηφία των εργαζομένων και κυρίως τομείς και εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι. Αντίθετα οι εργοδότες – ΟΕΒ και ΚΕΒΕ – έχουν διαχρονική θέση για κατάργηση της ΑΤΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργοδότες πρότειναν ως επείγον θέμα τον εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού, εξαιτίας του προβλήματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί επιχειρήσεις.

Από πλευράς των συντεχνιών, τέθηκαν ως επείγοντα προς συζήτηση το θέμα της ρύθμισης Βασικών Ελάχιστων Δικαιωμάτων – Διεύρυνση της κάλυψης των όρων απασχόλησης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά και το θέμα των ωρών εργασίας και των αργιών που προστέθηκε την τελευταία στιγμή ως 16ο  θέμα στην ατζέντα του ΕΣΣ. Οι συντεχνίες το συνδέουν και με την εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

 Δεκέμβριο νεότερα για συνταξιοδοτικό

Παρά το γεγονός ότι δεν κρίθηκαν όλα τα θέματα της χθεσινής ατζέντας ως επείγοντα, στο σύνολο τους αυτά θα συζητηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών επιτροπών. Για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού, που ενδιαφέρει ευρέως, καθώς στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αναμένεται να συζητηθεί και η αναλογιστική μείωση του 12%, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε πως υπάρχει ήδη συμφωνία με το ILO για διεξαγωγή μελέτης και πως τα πρώτα ευρήματά της θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο. Ακολούθως, θα ληφθεί πολιτική απόφαση για τη συνέχιση της εξέτασης συγκεκριμένων ζητημάτων από το ILO. Άφησε να εννοηθεί πως, μετά τη μελέτη, ο διάλογος για το θέμα θα μπορούσε να αρχίσει τον Ιανουάριο, αν και η εξειδικευμένη μελέτη του ILO θα συνεχίσει να τρέχει. Για την τηλεργασία, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση πως δεν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο, μέχρι να ετοιμαστεί σχετική οδηγία της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΟ

Θέλει να κλείσει θέματα

Μπορεί ο χρόνος για την παρούσα κυβέρνηση να μετρά αντίστροφα, καθώς σε λίγους μήνες αναλαμβάνει νέα διακυβέρνηση, εντούτοις ο Κυριάκος Κούσιος φαίνεται αποφασισμένος να ρυθμίσει κι άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού αλλά και από τις διαδικασίες που προωθεί για εξέταση διαφόρων ζητημάτων. Ως εκ τούτου, ο κοινωνικός διάλογος των επόμενων εβδομάδων και λίγων μηνών δεν αποκλείεται να δώσει λύσεις ή έστω κατεύθυνση σε σειρά εργασιακών ζητημάτων. Πέραν των όσων θα εφαρμοστούν λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως η πληρωμένη γονική άδεια. Ίδωμεν.