Σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας εξελίσσεται ο κλάδος της τεχνολογίας, έχοντας πραγματοποιήσει άλματα τα τελευταία χρόνια. Η προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος τεχνολογίας, έχουν δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική, η οποία αποβαίνει προς όφελος της κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι η συνολική επίδραση του τομέα στην οικονομία ανέρχεται στα €8,5 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 16% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (GVA) της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο τομέας της τεχνολογίας βρέθηκε προ ημερών στο επίκεντρο του συνεδρίου του TechIsland, όπου παρευρέθηκαν και μίλησαν ηγετικές προσωπικότητες από την επιχειρηματική και πολιτική κοινότητα. Το TechIsland Summit 2025 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Reflect Festival και αποτελεί το ετήσιο σημείο αναφοράς του Συνδέσμου, με σκοπό να ενισχύσει τον διάλογο γύρω από τις προοπτικές του τομέα της τεχνολογίας. Το φετινό συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα το «Unlocking Opportunities», εστιάζοντας στην ανοδική πορεία του τεχνολογικού τομέα και τον ρόλο του ως μοχλού μεταμόρφωσης της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την KPMG, η συνολική επίδραση του τομέα της τεχνολογίας στην οικονομία ανέρχεται στα €8,5 δισ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (GVA) της χώρας (σημείωση: Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (Gross Value Added – GVA) είναι ένας δείκτης οικονομικής παραγωγικότητας, που μετρά τη συμβολή μιας εταιρείας, θυγατρικής, δήμου ή παραγωγικού τομέα στην οικονομία μιας χώρας ή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Η GVA εκφράζει τη συνολική αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται, αφαιρώντας το κόστος των εισροών και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται άμεσα στην παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, προσαρμόζει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Gross Domestic Product – GDP), λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση επιδοτήσεων και φόρων (δασμών) στα προϊόντα).

Στο συνέδριο, συζητήθηκαν βασικά θέματα, τα οποία απασχολούν τον κλάδο της τεχνολογίας και όχι μόνο. Εκ των βασικότερων ζητημάτων που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν:

● Το όραμα της Κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό εξειδικευμένων Κυπρίων στο πλαίσιο της στρατηγικής «brain gain». Προτάθηκαν αντίστοιχα κίνητρα για εργοδότες.

Η μείωση του ΦΠΑ, με στόχο την ενθάρρυνση κατασκευής κτηρίων για κοινωνική χρήση, όπως σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

● Σε πάνελ με επίκεντρο τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), παρουσιάστηκαν διαφορετικές απόψεις για τη βελτίωση του οικοσυστήματος, με έμφαση στο ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πειραματική βάση για μεγαλύτερες αγορές.

● Ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δημήτρης Σκουρίδης παρουσίασε έναν φιλόδοξο χάρτη πορείας για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), την ανάπτυξη υποδομών δεδομένων και την προώθηση της καινοτομίας.

Χώρος Σένγκεν, σχολεία, τράπεζες

Στο κομμάτι της συζήτησης που αφορούσε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Κύπρου ως κόμβου εταιρειών τεχνολογίας (ICT), μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η ανάγκη για:

– Περαιτέρω προώθηση της οικονομικής σταθερότητας της Κύπρου και προώθηση της Κύπρου ως κόμβου (ICT).

Βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Ένταξη στον Χώρο Σένγκεν, για αύξηση της κινητικότητας και της προσέλκυσης ταλέντων.

– Προσέλκυση περισσότερων διεθνών τραπεζών για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

– Θέσπιση φορολογικών κινήτρων, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.

– Αύξηση του αριθμού και της χωρητικότητας των ιδιωτικών σχολείων. Ανάπτυξη και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού.

– Ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολείων και ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών.