Προσπάθεια να συνεχιστεί ο μηδενικός ΦΠΑ και το 2026 στις παιδικές πάνες, στις πάνες ενηλίκων αλλά και στα προϊόντα για την γυναικεία υγιεινή προστασία, καταβάλλεται στη Βουλή.
Το μέτρο ως γνωστό είχε επανέλθει τον περασμένο Νοέμβριο και θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2025.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Volt) κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή με την οποία προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο ειδικά για τις συγκεκριμένες τρείς κατηγορίες προϊόντων, τα οποία θεωρούνται πρώτης ανάγκης, να παραταθεί και για την επόμενη χρονιά.
Εάν δεν παραταθεί το μέτρο για τα τρία συγκεκριμένα προϊόντα, ο ΦΠΑ στις παιδικές πάνες, στις πάνες ενηλίκων και στο παιδικό γάλα θα επανέλθει στο 19%. Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες προϊόντων τα οποία θα επιβαρύνονται με 5% ΦΠΑ.
Όταν τον περασμένο Οκτώβριο είχε τερματιστεί το μέτρο το μηδενικού ΦΠΑ, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, καθώς είχαν ανέβει οι δαπάνες των νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται πως τότε είχε τερματιστεί το μέτρο με τη δικαιολογία ότι λόγω της μείωσης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, της μείωσης της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπήρχαν πλέον οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.
Τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν ληφθεί για στήριξη των νοικοκυριών που είχαν πληγεί από τις πληθωριστικές πιέσεις. Μετά τις αντιδράσεις τόσο από πολίτες όσο και τα κόμματα εν μια νυχτί η κυβέρνηση επανέφερε τον μηδενικό ΦΠΑ σε 6 κατηγορίες, δηλαδή στις παιδικές πάνες, τις πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα λαχανικά και τα φρούτα, με το αιτιολογικό πως τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται στα νέα ζευγάρια και τη μεσαία τάξη.
Το μέτρο αρχικά είχε αναφερθεί πως θα ήταν σε εφαρμογή στο διηνεκές, ωστόσο στην πορεία ξεκαθάρισε πως θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025 και θα επανεξεταστεί αναλόγως των δεδομε΄νων που θα διαμορφωθούν. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου για το κράτος ανέρχεται στα €5,1 εκατ.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει από μόνη της στη συνέχιση του μηδενικού ΦΠΑ στις τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς ήταν αντισυνταγματικός ένας τέτοιος νόμος, λόγω της παραβίασης της αρχής της διάκρισης εξουσιών ή και της απώλειας εσόδων που συνεπάγεται για το κράτος.
Συνεπώς η νομοθετική ρύθμιση ασκεί κυρίως πίεση προς την κυβέρνηση για να συνεχίσει το μέτρο. Το περασμένο Νοέμβριο όταν επανήλθαν τα μέτρα από το Υπουργικό, είχε λεχθεί από πλευράς της Κυβέρνησης πως τα μέτρα θα επικαιροποιούνται αναλόγως της κατάστασης που θα διαμορφώνεται, στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Κράτους.
Στοχεύμενη επιδότηση ρεύματος
Πέρσι τον Οκτώβριο είχε τερματιστεί και η οριζόντια επιδότηση της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της μείωσης της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πορεία ανακοινώθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του ενεργειακού κόστους στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επαναφέροντας ουσιαστικά την επιδότηση του ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών μέχρι το τέλος του 2024. Δηλαδή από το Νοέμβριο του 2024 μέχρι το Δεκέμβριο του 2025 συνεχίζεται η επιδότηση της τιμής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για την ειδική οικιακή διατίμηση ευάλωτων καταναλωτών (Κώδικας 08) και της εμπορικής χρήσης (διατίμηση 010), δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιλεγμένες επιχειρήσεις. Επίσης το μέτρο διευρύνθηκε καλύπτοντας και τους χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονεϊκές οικογένειες. Από το μέτρο που είναι σε ισχύ από την Νοέμβριο του 2024 επωφελούνται επιπλέον 22.200 νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων και 10.700 νοικοκυριά μονογονεϊκών οικογενειών, που είναι δικαιούχοι επιδόματος μονογονιού. Η συγκεκριμένη επιδότηση έχει κόστος για το κράτος €25 εκατ.
Τον Απρίλιο του ’25 αποφασίστηκε και η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό στο 9%, από 19%, μέχρι και τον Μάρτιο του 2026.