Την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμα ο καύσωνας δείξει τα δόντια του, η μέγιστη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τις γεννήτριες της ΑΗΚ ήταν πάνω από τα 1200 μεγαβάτ (η ονομαστική -και ανέφικτη- μέγιστη δυνατότητα είναι 1480), θετική συνέπεια της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συντηρήσεων, ώστε το παραγωγικό δυναμικό να είναι διαθέσιμο για τις αυξημένες ανάγκες του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Από τη Δευτέρα, όμως, που η θερμοκρασία σκαρφάλωσε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, κάποιες βλάβες στους σταθμούς του Βασιλικού και της Δεκέλειας μείωσαν στα 1100 μεγαβάτ τη μέγιστη δυνατότητα παραγωγής, προκαλώντας ανησυχία στη ΡΑΕΚ, τον Διαχειριστή Μεταφοράς, την ΑΗΚ και το Υπουργείο Ενέργειας.
Η προστασία από τις βλάβες είναι μάλλον αδύνατη σε εποχές που οι μονάδες παραγωγής αξιοποιούνται στο μέγιστο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τις γερασμένες και πεπαλαιωμένες ατμοηλεκτρικές μονάδες της Δεκέλειας, που θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί πριν χρόνια.
Με δεδομένες τις προβλέψεις για διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες (για αύριο Πέμπτη, μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για 44 βαθμούς) οι αρμόδιοι ανησυχούν ότι το παραμικρό να πάει στραβά θα υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρισμού. Η οποία θα αυξάνεται καθημερινά.
Όπως έγραψε χθες το philenews, ο Διαχειριστής Μεταφοράς ζήτησε από την ΑΗΚ να κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε αύριο Πέμπτη να τεθεί στη διάθεση του Διαχειριστή μία επιπρόσθετη μονάδα στη Δεκέλεια, ισχύος 60 μεγαβάτ, από αυτές που είναι παροπλισμένες. Για να έχει ουσιαστική συμβολή αυτή η γεννήτρια, όμως, θα πρέπει να αποφευχθεί κάποια νέα βλάβη σε άλλη μονάδα ή να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για πλήρη απόδοση της μονάδας 4 -συνδυασμένου κύκλου- στο Βασιλικό. Κάτι που φαινόταν πιθανό χθες το απόγευμα.
Όπως γράψαμε αρκετές φορές, η ζήτηση τις μεσημβρινές ώρες πλησιάζει μεν τα 1200 μεγαβάτ, αλλά η κάλυψή της διασφαλίζεται για την ώρα άνετα, καθώς σε αυτό συμβάλλουν με περίπου 600 μεγαβάτ τα φωτοβολταϊκά πάρκα και σε κάποιες περιπτώσεις τα αιολικά.
Τα ζόρια προκαλούνται μετά τις 7 το απόγευμα, όταν μειώνεται (από τις 3 μ.μ. και μετά) και σταδιακά μηδενίζεται η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και τραβούν κουπί μόνο οι μονάδες της ΑΗΚ. Χθες για τις 8 το βράδυ υπολογιζόταν πως η μέγιστη ζήτηση θα ήταν 980 μεγαβάτ, ενώ η δυνατότητα παραγωγής ήταν 1120 μεγαβάτ. Η μέγιστη ζήτηση όμως στις 8 ψες ήταν 1.015 μεγαβάτ, αλλά το σύστημα ευτύχησε να έχει και παραγωγή γύρω στα 65 μεγαβάτ από τις ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων. Δηλαδή, αν και φαίνεται να υπάρχει επάρκεια, στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από μια τέτοια κατάσταση, αφού σε περίπτωση βλάβης σε μια μεγάλη μονάδα -ακόμα και σε μικρή- τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση θα είναι αναπόφευκτα.
Νοουμένου ότι προηγήθηκαν τρεις μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίας, οι ανάγκες για την ψήξη των οικοδομών και την ανακούφιση του πληθυσμού αυξάνονται μέρα με την ημέρα, συνεπώς οι ανησυχίες του Διαχειριστή για την αυριανή μέρα θεωρούνται βάσιμες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προσπάθειες της ΑΗΚ να αυξήσει τη μέγιστη δυνατότητα παραγωγή από τις μονάδες της, με την ελπίδα ότι το Σαββατοκύριακο θα πάρει το σύστημα μια ανάσα, λόγω της φυσιολογικής μείωσης της κατανάλωσης.
Χθες, η μέγιστη κατανάλωση σημειώθηκε στις 2.30 μ.μ., με 1,188 μεγαβάτ, που είναι η υψηλότερη φέτος. Από αυτή τη ζήτηση, τα 591 μεγαβάτ προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές.