Θέμα χρόνου είναι ο τερματισμός της οδηγίας Seveso από την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων στη Λάρνακα, αφού βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου, που διαθέτουν πλέον υπερσύγχρονο τερματικό στο Βασιλικό. Η διατήρηση της οδηγίας, που θέτει μεγάλους περιορισμούς και επιβάλλεται σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος ατυχήματος, είναι στην ουσία το τελευταίο εμπόδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, στην οποία προγραμματίζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, η δέσμευση των εταιρειών είναι πως εντός των επόμενων ημερών θα υποβάλουν αίτηση για έλεγχο στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και ακολούθως θ’ ανάψει το πράσινο φως για τον τερματισμό της οδηγίας Seveso. «Η πληροφόρησή μας είναι πως έμειναν κάποιες μικρές ποσότητες από υγραέριο στις εγκαταστάσεις της Intergaz, που θα ολοκληρώσει τις εργασίες απομάκρυνσής του τις επόμενες ημέρες».

Αμέσως μετά τον τερματισμό της οδηγίας Seveso, θα μπορεί να εφαρμοστεί το φιλόδοξο Σχέδιο Περιοχής, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 και έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτό περιλαμβάνονται δημόσια έργα, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να εκδοθούν άδειες και για ιδιωτικές αναπτύξεις, αφού λόγω της αποδέσμευσης παραλιακού μετώπου μήκους τριών χιλιομέτρων, το ενδιαφέρον επενδυτών είναι πολύ μεγάλο. Ήδη έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις για αναπτύξεις στην περιοχή. Ισραηλίτες επενδυτές επιθυμούν να ανεγείρουν δύο δεκαπενταόροφα κτήρια, δίπλα από το ναυτικό όμιλο, ενώ μεγαλεπήβολα σχέδια ετοιμάζει και ο όμιλος Petrolina, που κατέχει τη μερίδα του λέοντος της ιδιωτικής γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βύρας: Τερματισμός Οδηγίας SEVESO στα πρώην διυλιστήρια

Όλα τα κατασκευαστικά έργα, πάντως, προβλέπεται πως θα υλοποιηθούν στα πλαίσια ειδικού ενιαίου σχεδιασμού και επιβολής όρων υλοποίησής τους κατά την αδειοδότηση των αναπτύξεων, ούτως ώστε να δεσμευτούν και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ακινήτων στο όραμα του ενιαίου σχεδιασμού. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι η υλοποίηση των «έργων προτεραιότητας» που αφορούν στην θωράκιση του παραλιακού μετώπου, στη δημιουργία επίχωσης και στη δημιουργία παραλιακής προκυμαίας (Promenade). Γι’ αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Τμήμα Πολεοδομίας, αφού το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δήμαρχο Λάρνακας, θα είναι έτοιμη η μελέτη που ζήτησε το Τμήμα Θαλάσσιων Έργων, για τα έργα που πρέπει να γίνουν για ανάκτηση μεγάλου μέρους της παραλίας. 

Στην περιοχή παρατηρείται μεγάλη διάβρωση και γι’ αυτό θα γίνουν έργα ακτοπροστασίας, καθώς και διαμόρφωση του δημόσιου παραλιακού χώρου, ο οποίος μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό θα παρέχει, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Περιοχής, «τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πολυλειτουργικού πάρκου κατά μήκος της παραλίας, το οποίο να προσφέρεται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες».