Στις 18 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, το τρίτο Φόρουμ για τη διεθνή συνεργασία για την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» («Belt and Road Initiative Forum»), το οποίο έστρεψε για άλλη μια φορά θετικά την προσοχή του κόσμου στην Κίνα. Η διεθνής κοινότητα συζητά την σημασία της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» που ξεκίνησε η Κίνα για τη μελλοντική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας αποτελεί ελπίδα για ειρήνη, δικαιοσύνη και ευημερία για όλους, όπως αποδείχθηκε και στο 3ο φόρουμ «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πεκίνο. Αυτή η ολιστική προσέγγιση δεν είναι μόνο η προσωπική μου άποψη, φαίνεται ότι είναι η άποψη της Κίνας, η άποψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Στην ομιλία του για την BRI χρησιμοποίησε 54 φορές τη λέξη «όλοι» και 18 φορές τη λέξη «κοινά». Αυτό δεν είναι απλώς μια σύμπτωση. Αυτή είναι η διατύπωση που αποκαλύπτει τις σκέψεις και τις ιδέες της εν λόγω πρωτοβουλίας, καθώς και τους στόχους και τους σκοπούς της. Στο Πανεπιστήμιο Zhongnan στο Wuhan στις 12 Οκτωβρίου 2023, έδωσα μια διάλεξη για την ολιστική ανάλυση του δικαίου μετά από την ευγενική πρόσκληση της Νομικής Σχολής. Σε αυτή τη διάλεξη εξήγησα σε Κινέζους και διεθνείς φοιτητές την ιδέα της ολιστικής ανάλυσης, της ολιστικής προσέγγισης. Η ιδέα αυτή αναλύεται επίσης στο πρόσφατο βιβλίο που εξέδωσα στον εκδοτικό οίκο «Cambridge Scholar» της Αγγλίας (2023) ως επιμελητής με τη συμβολή πολλών συγγραφέων από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πορεία ειρήνης και ευημερίας στον κόσμο και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς προς όφελος όλων. Βρίσκω αυτή την ιδέα ενδιαφέρουσα και βλέπω ότι αυτή η ιδέα βρίσκεται και στην ουσία της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» σήμερα.
Παρατήρησα επίσης ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε επίσης οκτώ σημαντικά βήματα που θα κάνει η Κίνα για να υποστηρίξει την υψηλής ποιότητας συνεργασία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» στο πρόσφατο σχετικό φόρουμ, τα οποία είναι, η κατασκευή πολυδιάστατου δικτύου συνδεσιμότητας, η υποστήριξη μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας, η πρακτική συνεργασία σε έργα υπογραφής και «μικρά αλλά έξυπνα» προγράμματα διαβίωσης, η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων, η προώθηση της συνεργασίας με βάση την ακεραιότητα και η ενίσχυση της θεσμικής οικοδόμησης. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τι σημαίνει για εμάς η πρωτοβουλία της Κίνας; Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τι σημαίνουν για εμάς οι οκτώ προτάσεις της Κίνας και τα διάφορα έργα που περιέχουν;
Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», λοιπόν, επιφέρει πολλά οφέλη στη διεθνή κοινότητα. Πρώτον, είναι η εγκαθίδρυση ενός ειρηνικού κόσμου. Αν αποδεχτούμε την ιδέα του εμπορίου και της ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, τότε μπορούμε να αποδεχτούμε και την ιδέα του αλληλοσεβασμού. Αυτό εδραιώνει την ειρήνη και την ευημερία για όλους. Δεύτερον, είναι η εγκαθίδρυση ενός ελπιδοφόρου κόσμου, ενός κόσμου ελπίδας.
Πολλοί άνθρωποι σήμερα βρίσκονται χαμένοι σε ανταγωνισμούς και διαμάχες. Οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και να ανακαλύψουν έναν ωραίο τρόπο επικοινωνίας και νέες ευκαιρίες χωρίς φόβο και με πολλές ελπίδες για το μέλλον. Τρίτον, ένα ακόμη όφελος είναι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων που λαμβάνουν υπ’ όψη τους παράγοντες για το περιβάλλον και την εταιρική κοινωνική ευθύνη («ESG») σε μια ολιστική προσέγγιση, δηλαδή πιο συγκεκριμένα τον σεβασμό του φυσικού μας περιβάλλοντος, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την διακυβέρνηση με διαφάνεια και δικαιοσύνη για κάθε εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο και τους μετόχους τους. Μια πράσινη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη σε ένα νέο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», στην οποία συμμετέχουν ενεργά σχεδόν 150 χώρες παράλληλα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, εταιρείες και πολίτες.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος
Η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Η Ελλάδα έχει μια σημαντική συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά με την Κίνα. Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας επισκέφθηκε πρόσφατα τον ομόλογό της στην Κίνα. Συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις διμερείς τους σχέσεις και στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας. Ομοίως, η Κύπρος συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ίδρυσε πρόσφατα Κέντρο Κινεζικών Σπουδών με πρωτοβουλία και συνεργασία του πρώην Πρύτανη, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμου, και του προέδρου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών («CASS»), καθηγητή Γκάο Σιάνγκ («Gao Xiang»).
Σε μια σημαντική τελετή με την παρουσία των αξιωματούχων της Κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε συμφωνία για μελλοντική συνεργασία σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης και της έρευνας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα δύο πανεπιστήμια, και για τις δύο χώρες, σε διμερή βάση και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο Πεκίνο στις αρχές Οκτωβρίου είχα συνάντηση με καθηγητές που είναι επικεφαλής στο Ινστιτούτο Δικαίου και στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου στο Πεκίνο στο πλαίσιο του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών. Θα συνεργαστούμε για να δώσουμε νόημα σε αυτή την εκπαιδευτική συνεργασία και να την επεκτείνουμε περαιτέρω.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες συνεργάζονται με την Κίνα μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Όταν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι («Wang Yi») μίλησε στο φόρουμ, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο όραμα αυτού του φόρουμ είναι να εκσυγχρονίσουμε από κοινού τον κόσμο. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ευθυγραμμιστεί με όλες τις άλλες πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας. Αυτό μου θυμίζει ότι η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» έχει σημαντικά χαρακτηριστικά συμπερίληψης και δεν φαίνεται να είναι ασύμβατη με τις αναπτυξιακές στρατηγικές άλλων χωρών ή ευρύτερων περιοχών (όπως η ΕΕ, η ASEAN, η AU κ.λπ.). Από την άποψη της διασύνδεσης, η συμφωνία αυτή θα μπορούσε τουλάχιστον να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική «Παγκόσμια Πύλη» και να βοηθήσει στην κατασκευή υποδομών.
Για παράδειγμα, η διασυνδεσιμότητα περιλαμβάνει έναν «σιδηροδρομικό δρόμο του μεταξιού», έναν «θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού», έναν «νέο διεθνή εμπορικό διάδρομο ξηράς-θάλασσας» και τον «αεροπορικό δρόμο του μεταξιού». Αυτοί οι δρόμοι μπορούν να ωφελήσουν όλες τις χώρες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου. Σημαντικό όφελος προκύπτει από τη συνεργασία στον δρόμο του μεταξιού για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο Διεθνής Πράσινος Αναπτυξιακός Συνασπισμός στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» ωφελεί τις χώρες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, καθώς η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους. Ο δρόμος του μεταξιού για τις τέχνες σε διάφορες μορφές έχει επίσης νόημα για την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Η πολυμερής συνεργασία στο πλαίσιο της ανωτέρω πρωτοβουλίας αφορά επίσης στην ενέργεια, η οποία αποτελεί σήμερα μια από τις αιτίες συγκρούσεων, ακόμη και ένοπλων συγκρούσεων. Η Κίνα δείχνει έναν άλλο τρόπο συνύπαρξης, σεβασμού και ειρήνης.
Οι προοπτικές της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» είναι πολλές. Σε όλους τους τομείς συνεργασίας, οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς και ήπιους τομείς της διπλωματίας, οι χώρες και οι λαοί μπορούν να αποκομίσουν οφέλη για το δικό τους καλό σε καταστάσεις αμοιβαίου οφέλους («win-win»). Καθώς 150 χώρες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», ελπίζω ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο για όλους.