Ζούμε σ’ένα κόσμο της οδύνης, της δυστοπίας, των πολέμων, των κοινωνικών ανισοτήτων, ένα κόσμο που οδεύει προς την αυτοκαταστροφή, χωρίς όραμα και με λίγες ελπίδες για το μέλλον. Η ρευστότητα του πλανητικού μας τοπίου είναι μεγάλη, καθώς μεταλλάσσεται με ρυθμούς που δεν μας επιτρέπουν να αφομοιώσουμε τις καθημερινές ειδήσεις και να αναστοχαστούμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ζούμε σε μια δύσκολη και πολυσύνθετη φάση της Ιστορίας της ανθρωπότητας.

Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές αναμένουμε λευκό καπνό από την Καπέλα Σιξτίνα της Ρώμης για την εκλογή του νέου Πάπα, με την ευχή να είναι πνευματικός ηγέτης με όραμα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μπορεί ο Πάπας να μη διαθέτει μεραρχίες για τις οποίες ρώτησε κάποτε ο Στάλιν, αλλά ο λόγος του ασκεί επίδραση στα δρώμενα αυτού του κόσμου. Φτάνει να είναι λόγος υπέρ της ειρήνης, να αντιμάχεται την αδικία, να είναι λόγος υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων.

Προκαλεί πάντως εντύπωση η ανθρωπογεωγραφία των καρδιναλίων που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα: Ευρώπη 52, Ασία 23, Νότια Αμερική 17, Αφρική 17, Βόρεια Αμερική 20, Ωκεανία 4.

Την ίδια ώρα ακούμε για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις, στην Ασία αυτή τη φορά, λίγο μακριά από την ευρωκεντρική μας αντίληψη του κόσμου. Η διαμάχη όμως ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής του διαίρει και βασίλευε στην περιοχήν αυτή. Τότε που διαμέλισε την περιοχή σύμφωνα με τα συμφέροντα της και όχι σύμφωνα με αυτά των λαών της. Ο κίνδυνος φυσικά είναι μεγάλος, αφού και οι δύο χώρες κατέχουν ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Κάτι που ίσως θα είχε ενδιαφέρον για μας, ως Ελλάδα, είναι, αν αληθεύει, αυτό που οι Πακιστανοί ισχυρίζονται ότι τα κινεζικής κατασκευής μαχητικά J-10C που διαθέτουν και τα οποία είναι εξοπλισμένα με επίσης κινεζικούς πυραύλους αέρος-αέρος PL-15 κατέρριψαν τρία μαχητικά γαλλικά Rafale της ινδικής αεροπορίας. Οι καταρρίψεις αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί βέβαια ούτε από τους Ινδούς, ούτε από κάποιες ανεξάρτητες πηγές. Εντούτοις υψηλόβαθμος αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale της ινδικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε από το Πακιστάν.

Ωστόσο, λένε κάποιοι ειδικοί, αν υποτεθεί ότι είναι αλήθεια η κατάρριψη των Rafale, έχει ενδιαφέρον η αντιπαράθεση κινεζικών πυραύλων PL-15 εναντίον των Meteor καθώς πρόκειται για την σύγκρουση δύο οπλικών συστημάτων εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και διαφορετικής εμβέλειας.

Στη μίζερη Ευρώπη μας, η Γερμανία κατάφερε επιτέλους να έχει ένα νέο καγκελάριο, τον Φρίντριχ Μερτς, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, την Bundestag. Πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας απαιτήθηκε δεύτερος γύρος στη Bundestag για την εκλογή καγκελαρίου. Ξεκινά δηλαδή αδυνατισμένος από την αρχή, τόσο απέναντι στον Τραμπ όσο και μέσα στην ίδια την Ευρώπη που κάποτε ηγεμόνευε το Βερολίνο. Με ένα γαλλογερμανικό άξονα που δεν είναι πια η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, αφού Γερμανία και Γαλλία είναι οι δύο μεγάλοι ασθενείς της ΕΕ. Σήκωσε κεφάλι η Μελόνι της Ιταλίας, με τις ευλογίες του Τραμπ φυσικά, και διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην ΕΕ για τη χώρα της.

Την ίδια ώρα, συνέχεια των απέλπιδων προσπαθειών του να παρουσιάζεται ηγέτης με διεθνή προβολή, ο Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον ισλαμιστή-τζιχαντιστή ηγέτη της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα και του έστρωσε κόκκινο χαλί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δίνοντάς του νομιμοποίηση, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί κάποια γαλλική επιρροή στην περιοχή.

Παρακολουθούμε επίσης τις καθημερινές οβιδιακές μεταμορφώσεις του Τραμπ που τελευταία παρουσιάστηκε επικριτικός απέναντι στον Πούτιν που δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποβαθμίσει τον άξονα Ρωσίας-Κίνας, όπως ήταν το όνειρο του Τραμπ. Μάλιστα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στην Μόσχα για τους εορτασμούς της νίκης κατά του ναζισμού, στις 9 Μαΐου. Το Πεκίνο, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ θα σταθεί στο πλευρό τη Μόσχας απέναντι στην «ηγεμονική καταδίωξη της Δύσης» Έτσι φαίνεται να ενισχύεται ο άξονας συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, άξονας σημαντικός στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται πλανητικά.

Ο Τραμπ δεν πέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας, που καυχιόταν ότι θα το έκανε σε 24 ώρες, αλλά την ίδια ώρα στηρίζει και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα που θέλει να μετατρέψει σε ριβιέρα. Η πολιτική του εξάλλου των δασμών φαίνεται αδιέξοδη και με συνέπειες για την ίδια τη χώρα του.

Μετά τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησής του, φάνηκε ότι δεν είχε κάποιο στρατηγικό σχέδιο, πέρα από κάποιες γενικότητες, στην πολιτική που υιοθέτησε και της οποίας οι προχειρότητες είναι πια ορατές. Το τραμπικό εγχείρημα φανέρωσε γρήγορα τα ελλείμματα κατανόησης του σύγχρονου κόσμου. Οι υπερφίαλες υποσχέσεις του για ταχεία επίλυση σύνθετων προβλημάτων, εσωτερικών και διεθνών, προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις και πλέον αμφισβητούνται ως ανορθολογικές και αντιοικονομικές. Ο Τραμπ δεν έχει δίπλα του μια προσωπικότητα του ύψους του Κίσινγκερ που είχε κάποτε ο Νίξον, ή ένα Μπρεζίνσκι που συμβούλευε τους Δημοκρατικούς. Ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του φαίνεται ότι προσγειώνονται στην πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα αφήσει έντονα τα αποτυπώματά του σ’ένα κόσμο αβεβαιότητας, ρευστότητας και αναταραχής.

Σε αυτό τον δυστοπικό κόσμο της αβεβαιότητας καλούμαστε να ισορροπήσουμε και εμείς, Ελλάδα και Κύπρος. Με τα δικά μας προβλήματα, με πολιτικά συστήματα σε κενό και κρίση, με πολιτικές ηγεσίες και ελίτ μικρού βεληνεκούς και με τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Με την αναθεωρητική και επεκτατική Τουρκία απέναντί μας, πάντα απειλητική, όσο και να την εξορκίζουμε με τις υποχωρήσεις μας, όσο και να προσπαθούμε να την εξευμενίσουμε με τα δώρα μας.

ΥΓ Συμπληρωματικά με όσα έγραφα στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής για το κυπριακό πολιτικό σύστημα, θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: Πολύ πιο έντονες θα είναι οι πολιτικές διεργασίες στο τρίγωνο ΔΗΣΥ-Νίκος Χριστοδουλίδης-ΕΛΑΜ. Η σύγκρουση των μεγάλων συμφερόντων θα γίνει πίσω από αυτό το τριγωνικό πολιτικό σκηνικό. Χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι θα περιοριστεί μόνο σε αυτό.

*Πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας. Email stephanos.constantinides@gmail.com

Από τις Εκδόσεις «ΒΑΚΧΙΚΟΝ» κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή «μεταΛΕΞΗΜΑΤΑ»και από τις εκδόσεις «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» το μυθιστόρημα του, «Εγώ, ο Αλέξης Λάμαρης».