Έντονος, καυστικός αλλά και με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, o μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου μιλά για την επόμενη μέρα της απόφασης απόρριψης της υποψηφιότητας του για την προεδρία της ΕΔΕΚ και αναλύει τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, παρόλο που γνώριζε εκ των προτέρων την απάντηση. Επιμένει πώς : η όλη διαδικασία είναι αντικαταστατική. Πώς κακώς διορίστηκε Επιτροπή Διαπιστευτηρίων και πώς αντικαταστατικά λειτουργούν τα κομματικά όργανα, πλην της Κεντρικής Επιτροπής που είναι και η μόνη που μπορεί να λειτουργεί και είχε την αρμοδιότητα να απαντήσει στην επιστολή υποψηφιότητας του.
Παρόλα αυτά, σημειώνει πώς δεν έχει σκοπό να κινηθεί νομικά, δηλώνοντας πώς είναι πεποίθηση του πώς ζητήματα πολιτικής πρέπει να λύνονται πολιτικά. Εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου στον οποίο καταλογίζει την ευθύνη για τον κατήφορο της ΕΔΕΚ, ενώ την ίδια ώρα λέει mea culpa για τα γεγονός, όπως αναφέρει, πως δεν αντέδρασε νωρίτερα για τα όσα γίνονταν στην ΕΔΕΚ. Μιλά για την απόφαση διαγραφής Παπαδάκη, την ανησυχία του για την ΕΔΕΚ και το μέλλον της, όπως και για το δικό του προσωπικό μέλλον στην πολιτική.
– Δεν νομίζω ότι ήταν έκπληξη η απόρριψη της υποψηφιότητας σας για την προεδρία της ΕΔΕΚ …
– Καθόλου δεν ήταν έκπληξη. Εξάλλου το είχα πει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά και σε συνεντεύξεις. Είναι τόσο βαθύ το κατεστημένο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΔΕΚ που δεν θα επιτρεπόταν σε κανένα να ταράξει τους κύκλους.
– Τότε γιατί υποβάλατε υποψηφιότητα;
Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ήθελα να στείλω ένα πολιτικό μήνυμα ότι είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα στην ΕΔΕΚ. Πίστευα και πιστεύω ότι το μόνο όργανο που μπορούσε και μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση στην ΕΔΕΚ μετά την παραίτηση Σιζόπουλου και των πέριξ αυτού, είναι η Κεντρική Επιτροπή. Το Πολιτικό Γραφείο δεν μπορούσε και δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι ο πρόεδρος, η αναπληρώτρια και οι τρεις αντιπροέδροι έχουν παραιτηθεί. Επομένως τίθεται ζήτημα συγκρότησης. Ούτε πολιτική γραμματεία μπορεί να λειτουργήσει. Το μόνο συλλογικό όργανο που μπορεί να λειτουργήσει είναι η Κεντρική Επιτροπή και σε αυτή απευθύνθηκε η υποψηφιότητα μου, λέγοντας τους το αυτονόητο: Έχετε την εξουσία είτε να εγκρίνετε αυτή την κατάσταση πραγμάτων με τις διαγραφές και τους αποκλεισμούς επικυρώνοντας την, είτε να αποφασίσετε ότι δεν ισχύει καμιά διαγραφή και ανεξάρτητα του τι έγινε και προχωρούμε όλοι μαζί ενωμένοι, γυρίζοντας σελίδα. Όλοι ελεύθεροι για να υποβάλουν υποψηφιότητα και όλοι ελεύθεροι για να ψηφίσουν. Ο δεύτερος λόγος της υποβολής υποψηφιότητας μου, ήταν ότι πίστευα ότι υπήρχε περισσότερο σθένος στην ΕΔΕΚ. Σθένος όχι από τους πέντε- έξι γνωστούς, αλλά από κάποιους άλλους. Δυστυχώς διαψεύστηκα.
– Η απόφαση της απόρριψης της υποψηφιότητας σας ήταν όμως από την Επιτροπή Διαπιστευτηρίων…
– Μα Επιτροπή Διαπιστευτηρίων διορίζεται μόνο μετά από λήψη απόφασης προκήρυξης εκλογικού συνεδρίου! Αυτό αναφέρει το καταστατικό. Εδώ δεν έχουμε συνέδριο. Η Κεντρική Επιτροπή προκήρυξε αναπληρωματική εκλογή προς αντικατάσταση του παραιτηθέντος προέδρου. Άρα δεν υπήρχε νομιμοποιητική βάση της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων. Δεν έχει νόμιμο έρεισμα. Επομένως, ήταν μία εισήγηση αντικαταστατικής Επιτροπής, την οποία υιοθέτησε το αντικαταστατικό Πολιτικό Γραφείο για τους λόγους που έχω αναφέρει.
– Θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει δηλαδή την όλη διαδικασία;
– Βεβαίως θα μπορούσε.
– Γιατί δεν το πράξατε;
– Δεν έχω καμία διάθεση όπως δεν είχα και ποτέ μου τη διάθεση να μπω σε νομικούς αγώνες διότι πίστευα και πιστεύω ότι τα πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται πολιτικά.
– Μιλήσατε προηγουμένως για το κατεστημένο της ΕΔΕΚ. Εννοείτε προφανώς τον κ. Σιζόπουλο;
– Ναι. Εννοώ τον κ. Σιζόπουλο και την αυλή του.
– Ναι αλλά θα μπορούσε να σας πει κάποιος ότι ήσασταν μέλος αυτής της ΕΔΕΚ μέχρι τη διαγραφή σας…
– Εδώ είναι και το mea culpa μου που είπα και ξαναλέω. Πίστωνα με περισσότερη εμπιστοσύνη, αυτούς που τελικά αποδείχθηκα απαγωγείς του κόμματος. Το έναυσμα για την αμφισβήτηση της συμπεριφοράς Σιζόπουλου ήταν λίγο πριν τις βουλευτικές του 2021 όταν διαπίστωσα κάποια απαράδεχτα πράγματα. Δεν θέλω να πω ξανά τις ίδιες ιστορίες.
– Είναι οι γνωστές ιστορίες που είδαν τον φως της δημοσιότητας;
– Ναι, είναι οι γνωστές ιστορίες τις οποίες ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τάχατες, ο κ. Σιζόπουλος. Όταν είδα ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν αυτή που έπρεπε, συνδυαζόμενη με κάποια συμπτώματα νεποτισμού που υπήρχαν και υπάρχουν μέσα στην ΕΔΕΚ, αμφισβήτησα ανοικτά τις επιλογές του. Η μεγάλη κρίση και ο λόγος διαγραφής μου ήταν η αντίδραση μου στην προκήρυξη του στημένου συνεδρίου- παρωδία. Το οποίο είχε προκηρυχθεί σε 24 ώρες και τότε είχα πει πώς ούτε παιδικό πάρτι γενεθλίων δεν μπορεί να προετοιμαστεί σε τόσο μ ικρό χρονικό διάστημα.
-Δεν παραιτηθήκατε και δεν αποχωρήσατε όμως…
– Όχι δεν το έκανα διότι, θεωρούσα ότι είμαι στην ΕΔΕΚ και δεν θα με εξανάγκαζε ο Σιζόπουλος να παραιτηθώ. Είμαι την ΕΔΕΚ από τα 15 μου χρόνια.
– Ναι, αλλά οι ανακοινώσεις του κόμματος αναφέρουν ότι θέσατε εαυτόν εκτός κόμματος…
– Θα φτάσω και σε αυτό. Είχαν αρχίσει τότε τα διάφορα κουτσομπολιά και η λάσπη προς το πρόσωπο μου. Πάντοτε πίσω μου και ποτέ δημόσια για να μην δεχθεί και τις νομικές συνέπειες για τα διάφορα ψεύδη που λέγονταν.
– Εννοείτε ότι είχε ξεκινήσει ένας πόλεμος από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ;
– Ναι, αλλά και από τα παπαγαλάκια του, λόγω της αμφισβήτησης. Η αφορμή ήταν οι προεδρικές εκλογές. Εκείνη την εποχή είπα το αυτονόητο. Δεν υπάρχει κομματικός υποψήφιος. Το καταστατικό λέει ότι θέτεις εαυτόν εκτός κόμματος όταν κινηθείς εναντίον κομματικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε και έχει την ειλικρίνεια να λέει ότι είναι συναγερμικός, ήταν υπουργός του Αναστασιάδη και πορεύεται με τις θέσεις που έχει ανακοινώσει. Είχα πει είμαι της γραμμής του Βάσου Λυσσαρίδη και ένας από τους λόγους που είμαι στην ΕΔΕΚ είναι και αυτή η γραμμή στο Κυπριακό. Ούτε ΔΔΟ, ούτε σύνορα, ούτε διαχωρισμοί. Αυτή την προοπτική και αυτή την πρόταση είχε υιοθετήσει τότε ως υποψήφιος, ο Γιώργος Κολοκασίδης και αυτόν στήριξα. Γνώριζα ότι νικητής των εκλογών θα ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όμως έκανα επιλογή εν γνώσει μου ότι δεν θα οδηγούσε σε νίκη. Αλλά αυτό μου έλεγε η συνείδηση μου και για αυτή την συνειδητή μου επιλογή στις 5 Ιανουαρίου του 2023 με διέγραψαν με μια ανακοίνωση στον Τύπο και μετά από 4-5 μέρες, έλαβα μία επιστολή τεσσάρων γραμμών που με ενημέρωναν ότι με διαγράφουν από το μητρώο του κόμματος.
– Αμφισβητείτε όμως αυτή την απόφαση;
– Είχα αμφισβητήσει τη διαδικασία και έβγαινα και έλεγα το αυτονόητο. Το Πολιτικό Γραφείο που με διέγραψε ήταν παράνομο διότι ήταν αποτέλεσμα παράνομου συνεδρίου. Το καταστατικό του κόμματος λέει ότι συνέδριο προκηρύσσεται τουλάχιστον δύο μήνες προηγουμένως. Κάποιοι συναγωνιστές προσέφυγαν και στο Δικαστήριο. Πολλές υποθέσεις, λόγω του ότι χάθηκε το μομέντουμ, έχουν αποσυρθεί. Ακόμα και για αυτές τις προσφυγές με κατηγορεί ως υπεύθυνο, ως εάν να είχα πρόβλημα να προσφύγω εγώ στη δικαιοσύνη και έβαλα άλλους. Έχουμε χειριστεί ως δικηγορικό γραφείο, πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις από την περίπτωση Σιζόπουλου. Υποθέσεις πολύ ψυχοφθόρες και με μεγάλη ένταση. Θα φοβόμουν τον Σιζόπουλο; Και προσβάλει και συναδέλφους με αυτά που λέει. Έχει ανάγκη ένας δικηγόρος να του πω εγώ τι να κάνει, ή να τον χρησιμοποιήσω εγώ ως αχυράνθρωπο; Αυτός χρησιμοποιεί αχυράνθρωπους και αυτό φαίνεται και με τις επερχόμενες εκλογές προς αντικατάσταση του. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στην ΕΔΕΚ. Κάθε φωνή που δεν είναι αρεστή διαγράφεται. Έχουμε και πάρα πολλές περιπτώσεις συναγωνιστών που αφαιρέθηκαν από το μητρώο του κόμματος χωρίς να το ξέρουν καν.
-Υπάρχει επόμενη μέρα για την ΕΔΕΚ;
– Πολύ δύσκολα. Δυστυχώς…
– Ακόμα και με την αλλαγή της ηγεσίας;
– Βεβαίως. Η ΕΔΕΚ έχει εισέλθει στην ζώνη του λυκόφωτος.
– Είναι αποκλειστική ευθύνη του Μαρίνου Σιζόπουλου;
– Ασφαλώς και είναι ευθύνη του Μαρίνου Σιζόπουλου, Φταίω και εγώ όπως έχω πει, που δεν αντέδρασα νωρίτερα. Θυμάμαι σε μια περιφερειακή σύσκεψη, κάποιοι με καλούσαν να αμφισβητήσω τον Σιζόπουλο. Τους απάντησα, αφελώς ίσως, πώς τους ευχαριστώ, αλλά ο Σιζόπουλος είναι φίλος μου. Μετά από την απόφαση διαγραφής μου, εμένα και άλλων συναγωνιστών μου που είχαν κάνει άλλες επιλογές στις προεδρικές, είδα μία συνέντευξη Σιζόπουλου στην οποία έλεγε πως, στην πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Τότε είπα: «Στερνή μου γνώση, να σε είχα πάντα».
Ορατός ο κίνδυνος για την ΕΔΕΚ να μείνει εκτός Βουλής
– Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχει κίνδυνος η ΕΔΕΚ να μείνει εκτός Βουλής;
– Βεβαίως. Δυστυχώς έχει περιέλθει σε ανυποληψία και οι τελευταίες μέρες το επιβεβαιώνουν. Η απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα από την κοινωνία, έχει επιταθεί. Αυτό το οποίο απομένει πλέον είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών,. Μπορεί η ΕΔΕΚ να μην πιάσει το όριο του 3,6% και να μην μπει στην Βουλή. Αλλά, όπως μου είπε και κάποιος πρόσφατα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι καταφέρει να περάσει το όριο και μπει στη Βουλή με δύο βουλευτές, αυτή την ΕΔΕΚ θέλουμε; Αυτή θα είναι η κατάντια του δεύτερου αρχαιότερου κόμματος της Κύπρου μετά το ΑΚΕΛ; Είναι ένα κόμμα με ιδεολογία και ιστορία. Είχε παρελθόν και πρέπει να έχει και μέλλον.
– Αυτή η εκτίμηση για μείωση των ποσοστών της ΕΔΕΚ, μπορεί να ήταν και ένας από τους λόγους της απόφασης Σιζόπουλου να παραδώσει την προεδρία;
– Δεν μπορώ να τον ψυχαναλύσω και ούτε θα επιχειρήσω να το κάνω, αλλά η λογική προσέγγιση των πραγμάτων αυτό λέει. Υπάρχουν καπετάνιοι που όταν διαπιστώνουν πώς το καράβι βουλιάζει μένουν και δεν φεύγουν, υπάρχουν όμως καπετάνιοι που τους βλέπεις να διαφεύγουν με σωτήρια λέμβο πηδώντας πρώτοι από το καράβι για να σωθούν. Πολλοί υποστηρίζουν δημόσια πώς ο κ. Σιζόπουλος κάνει την δεύτερη επιλογή, επιλέγοντας να βάλει έναν αχυράνθρωπο στο τιμόνι, ο οποίος να υποστεί την ήττα και παράλληλα ο ίδιος να συνεχίσει ελέγχει το κόμμα.
– Όποιος και να είναι ο επόμενος πρόεδρος;
– Είχα ερωτηθεί για αυτό πριν καταθέσω την υποψηφιότητα μου και είπα ότι δεν γνωρίζω. Ακούσατε κάποιο από τους τρεις να αντιδράσει όταν γίνονταν αυτά τα πράγματα; Όμως για να είμαι ειλικρινής, θα επιδιώξω να μιλήσω μόνο με τον Ηλία Μυριάνθους για να ακούσω αυτά που θέλει να πει και εάν θα αναλάβει δεσμεύσεις να οδηγήσει το κόμμα σε άμεση αποκατάσταση όλων και να προκηρύξει άμεσα συνέδριο. Λευκή επιταγή όμως δεν δίνω σε κανένα. Όπως μου είπε και ένας φίλος μου, όπως σε στήριξαν, να τους στηρίξεις. Σίγουρα δεν θα συναντηθώ με τους άλλους δύο. Αν το ερώτημα σας είναι το εάν θα υποστηρίξω κάποιο, απαντώ πώς δεν νομίζω ότι θα το κάνω.
– Άρα υπό κάποιες προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται επιστροφή στην ΕΔΕΚ;
– Της τυπικής επιστροφής. Όπως έχω πει, δεν είναι θέμα Σιζόπουλου ή κογκλαβίου εάν είμαι ή όχι στην ΕΔΕΚ.
«Γιατί η κριτική να θεωρείται υπόσκαψη;»
– Ο κ. Σιζόπουλος στην συνέντευξη του την περασμένη βδομάδα στον «Φ», μίλησε για αμφισβήτηση και υπόσκαψη εκ των έσω. Λέει ψέματα;
– Και να υπήρχε αμφισβήτηση σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, ποιο ήταν το κακό;
– Άλλο αμφισβήτηση και άλλο υπόσκαψη όμως…
– Σίγουρα αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που αν δεν τους λες είκοσι φορές καλημέρα την ημέρα, θεωρούν ότι τους αμφισβητείς και ότι έχεις κάτι μαζί τους. Γιατί η κριτική πρέπει να θεωρείται υπόσκαψη; Με κατηγόρησε ο Σιζόπουλος ότι του εναντιώθηκα επειδή θέλω να είμαι υποψήφιος για 3η θητεία. Καλά σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι λογικό να ήθελα να τα έχω καλά μαζί του για να επιτύχω το στόχο μου; Και γιατί να θέλω να διαλύσω το κόμμα, από τη στιγμή που θα ήθελα να εκλεγώ βουλευτής; Χωρίς κόμμα, πώς θα εκλεγόμουν βουλευτής;
– Το δικό σας πολιτικό μέλλον ποιο θα είναι;
– Είχαμε ανακοινώσει τη δημιουργία πολιτικού παρατηρητηρίου με τον φίλο μου τον Παύλο Μυλωνά και άλλα άτομα. Η προσπάθεια αυτή προχωρεί. Υπάρχουν ζητήματα στην Άμυνα, στην Παιδεία, στην πολιτική γενικότερα για τα οποία δεν μπορούμε να σιωπούμε και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να βγαίνουμε μπροστά και να τα λέμε. Η Άμυνα μας είναι ανύπαρκτη. Ο τουρκικός στρατός μέσα σε 20 λεπτά μπορεί να είναι σε επιθετική διάταξη απέναντι μας. Η άμυνα μας είναι ανύπαρκτη απέναντι σε αυτή την απειλή. Δεν μπορούμε να σιωπούμε απέναντι σε αυτό το θέμα, όπως δεν μπορούμε να σιωπούμε και απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς ανάλογα με το ποιος θα είναι στην εξουσία.
– Μπορεί να σας δούμε κάποια στιγμή και πίσω στα κοινοβουλευτικά έδρανα;
– Κατ’ ιδίαν συνομιλίες με φίλους για να συμμετάσχω και εκλογικούς συνδυασμούς είχα. Όμως δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει όμως. Δέκα χρόνια είναι αρκετά. Εκτός εάν προκύψει πολύ σημαντικός λόγος για το αντίθετο.
«Η απαλλαγή Παπαδάκη τους από τους λόγους που το σύστημα κινήθηκε εναντίον μου»
– Ήσασταν όμως εκεί όταν λαμβάνονταν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα της διαγραφής του κ. Παπαδάκη…
– Στην περίπτωση Παπαδάκη, είχα διοριστεί ερευνών λειτουργός με βάση το καταστατικό. Έκανα την έρευνα μου και κατέληξα στο εύρημα ότι με βάση αυτά που είδα και άκουσα, ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του Δημήτρη Παπαδάκη εκτός από ένα σημείο και μόνο, που αφορούσε την ενοικίαση των γραφείων του. Ουσιαστικά το πόρισμα μου ήταν απαλλαχτικό για τον Δημήτρη Παπαδάκη λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους. Ήταν και εκείνος όμως ένας λόγος για το οποίο το όλο σύστημα της ΕΔΕΚ είχε αρχίσει να λειτουργεί εναντίον μου. Το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος πήρε την απόφαση που πήρε. Έκανε και το λάθος ο Παπαδάκης να μην παρουσιαστεί και να δώσει λαβή για την απόφαση που λήφθηκε. Το πόρισμα μου όμως ήταν εν πολλοίς απαλλαχτικό για τον κ. Παπαδάκη και αυτό το αποκρύβουν πολλοί.