Κατεπείγουσα νομική γνωμοδότηση για τη νομοθεσία που ρυθμίζει διαδηλώσεις και παρελάσεις στην Κύπρο, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, ετοιμάζει το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η εξέλιξη προέκυψε μετά από επιστολή της βουλεύτριας, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, την οποία απέστειλε υπό την ιδιότητά της προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάτων σε σχέση με την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, όπως διασφαλίζεται από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες.

Η κ. Χαραλαμπίδου απέστειλε την επιστολή της στις 17 Ιουλίου 2025, ζητώντας από τη διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Τελαλιάν, την συνδρομή του ODIHR, όπως συνέβη και στο παρελθόν με το προσχέδιο νόμου για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η κ. Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την ανησυχία της για τον πρόσφατα ψηφισθέντα περί «Δημόσιων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμο του 2025» και υπέβαλε αίτημα για κατεπείγουσα εμπειρογνωμοσύνη αναφορικά με τη συμβατότητα του Νόμου με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ σχετικά με την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο νέος νόμος ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εγείρει ανησυχίες ότι θα περιορίσει αδικαιολόγητα τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης.

Αυτό διότι μεταξύ άλλων, η νομοθεσία προβλέπει υπερβολικές απαιτήσεις για την εξασφάλιση αδειών που θα προηγούνται της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, θέτοντάς την στην διακριτική ευχέρεια διοικητικών υπαλλήλων.

Επιπλέον, διότι οι νέες ρυθμίσεις αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών, καθώς οργανωτές και συμμετέχοντες απειλούνται από πρόστιμα ή/και ποινικές κυρώσεις.

Ένα ακόμη προβληματικό σημείο, σύμφωνα με την επιστολή της κ. Χαραλαμπίδου, είναι οι ευρείες εξουσίες που δόθηκαν στην Αστυνομία για τον έλεγχο ή τη διάλυση συναθροίσεων με ασαφή κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η επιστολή της κ. Χαραλαμπίδου απαντήθηκε σήμερα 21 Ιουλίου 2025, από την διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως διευκρινίζεται, το ODIHR θα ετοιμάσει επειγόντως νομική ανάλυση του Νόμου περί Δημόσιων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά του με τα διεθνή πρότυπα και δεσμεύσεις ΟΑΣΕ.

Η γνωμοδότηση αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του Σεπτεμβρίου 2025 και θα αναρτηθεί δημοσίως.