Σοκ έχει προκαλέσει στη μουσική σκηνή της Κύπρου ο ξαφνικός θάνατος του γνωστού τραγουδιστή Νικόλα Φιλήτα. 

Ο δημοφιλής μουσικός, κύριος συντελεστής του συγκροτήματος Prospectus, έσβησε ξαφνικά στον ύπνο του «προδωμένος» από την καρδιά του. 

Καταγόταν από την κατεχόμενη Μόρφου και έζησε από το 1974 στη Λευκωσία. Ασχολήθηκε με τη μουσική επαγγελματικά από την ηλικία των 13 χρονών και μέσα στα χρόνια καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα ονόματα στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου.

Ως ερμηνευτής είχε έντονη παρουσία στις μουσικές σκηνές της Λευκωσίας και γενικότερα όλης της Κύπρου, ενώ κατέγραψε στο βιογραφικό του πλήθος συναυλιών και συμμετοχών σε φεστιβάλ. 

Κατά καιρούς συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Διονύσης Τσακνής κ.ά. 

Ο Νικόλας Φιλήτας είχε να επιδείξει και πλούσια κοινωνική δράση. 

Ο καλλιτέχνης βρισκόταν σε ταξίδι αναψυχής στη Βρετανία, ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο έκανε την τελευταία του εμφάνιση σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Λευκωσίας.

Θλίψη από το Υφυπουργείο Πολιτισμού

«Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της μουσικής του τόπου μας» αναφέρει ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού που εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος καλλιτέχνη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι PROSPECTUS αποχαιρετούν τον Ν. Φιλήτα ως εξής: 

«Η αιφνίδια απώλεια σήμερα του Νικόλα Φιλήτα είναι για μας τους PROSPECTUS, τραγικά αναπάντεχη. Το τραγούδι που πάγωσε στα χείλη του, πάγωσε τις καρδιές μας και είμαστε συγκλονισμένοι. Εμείς που μάθαμε να εκφραζόμαστε με τη μουσική, τώρα όρθιοι δίπλα στη μορφή του, βυθιζόμαστε σε ενός πένθιμου τραγουδιού την εκκωφαντική σιγή. Νικόλα θα είσαι πάντα στη σκηνή μαζί μας. Εκεί μπροστά που στέκει η συνείδηση μας, που τη χάραξες με την άδολη αγάπη σου!

Τα αδέρφια σού οι Prospectus»