Το «Tempest Project», το κύκνειο άσμα του καταξιωμένου σκαπανέα του παγκόσμιου θεάτρου Πίτερ Μπρουκ, έρχεται στην 30η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια, την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. 

Η «Τρικυμία» συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που απασχόλησαν τον σπουδαίο Βρετανό σκηνοθέτη, που απεβίωσε στις 2 Ιουλίου 2022 στα 97 του χρόνια. Λίγο πριν πριν κλείσει οριστικά τη θαυμαστή του διαδρομή στη ζωή και στα θεατρικά δρώμενα, ο Πίτερ Μπρουκ καταπιάστηκε για μια ακόμη φορά με το αινιγματικό τελευταίο έργο του Σαίξπηρ, το οποίο τον απασχόλησε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Θεατρικής Έρευνας (ICTR), την περίφημη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord, παρουσιάζοντας νέες διασκευές στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία 40 χρόνια Μαρί- Ελέν Εστιέν, η παράσταση χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Το ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord σε συμπαραγωγή με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία από την Αθήνα παρουσιάζει μια σύντομη εκδοχή της «Τρικυμίας», που συνδυάζει την πεμπτουσία του ανυπέρβλητου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό. Η συγκεκριμένη εκδοχή είναι αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops απ’ όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο.

Στην «Τρικυμία», ο μαγικός κόσμος των υπερφυσικών δυνάμεων συναντά τον πραγματικό κόσμο και ο Σαίξπηρ θέτει για μια ακόμα φορά τα αξεδιάλυτα ερωτήματα της ταυτότητας, της ετερότητας, της αγάπης και της εκδίκησης, της συγχώρεσης. Πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της ελευθερίας: ατομική, κοινωνική, πολιτική.

«Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης ‘Τρικυμίας’» εξηγούσε ο Πίτερ Μπρουκ.  

Δεδομένου ότι ο σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή μόλις πριν από τρεις μήνες, η παράσταση αναπόφευκτα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο θεατράνθρωπο με τη διαχρονική ματιά και την τεράστια συμβολή στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Η πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει το Bouffes du Nord φέρνει στη σκηνή έξι σημαντικούς διεθνείς ηθοποιούς, τους Έρι Νζαράμπα, Μαριλού Μαρίνι, Σιλβαίν Λεβίτ, Φάμπιο Μανίλιο και Λούκα Μανίλιο, που κινούνται μεταξύ του μπουρλέσκ και της τραγικότητας, χαρακτηριστικά του ανθρωποκεντρικού και αντιρατσιστικού θεάτρου του Μπρουκ. «Για να υποδυθεί ένας ηθοποιός από τη Δύση ένα χαρακτήρα που δεν είναι αληθινός, απαιτούνται πραγματικές ακροβατικές ικανότητες. Για τον ηθοποιό που μεγάλωσε σε ένα κόσμο τελετών και τελετουργιών, ο δρόμος που οδηγεί στο αόρατο είναι συχνά άμεσος και φυσιολογικός» σημείωνε ο σκηνοθέτης.

Η μουσική και τα τραγούδια φέρουν την υπογραφή της Γιαπωνέζας συνθέτριας και βιρτουόζας του σάμισεν, Χαρούε Μομογιάμα.

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 13 & 14 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. Διάρκεια: 75’. Ηλικία: 12+. Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο tickethour.com.cy/ τηλ: 77777040  

Συντελεστές

  • Διασκευή και Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπρουκ & Μαρί- Ελέν Εστιέν (με βάση τη γαλλική εκδοχή του Ζαν- Κλοντ Καριέρ)
  • Φωτισμοί: Φιλίπ Βιαλάτ
  • Τραγούδια: Χαρούε Μομογιάμα
  • Σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια: Πίτερ Μπρουκ, Μαρί- Ελέν Εστιέν
  • Τεχνικός Διευθυντής: Φιλίπ Βιαλάτ
  • Βοηθός διευθυντή σκηνής: Μάρτα Τκάτσουκ
  • Παίζουν: Έρι Νζαράμπα, Μαριλού Μαρίνι, Σιλβαίν Λεβίτ, Φάμπιο Μανίλιο και Λούκα Μανίλιο
  • Αττική Πολιτιστική Εταιρεία: Ελένη Μουσταΐρα, Λένα Αργύρη
  • Βοηθός παραγωγής: Μαργκό Καραγιάννη
  • Μετάφραση– Υπέρτιτλοι: Ζωή Σιάπαντα