Ανάμεσα στις 12 ταινίες του παράλληλου διαγωνιστικού προγράμματος Proxima του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (KVIFF) είναι και η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Έμβρυο, Χρυσαλλίδα, Πεταλούδα» («Embryo Larva Butterfly»).

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα Proxima του φετινού KVIFF. Το τμήμα αυτό έκανε το ντεμπούτο του στην περσινή διοργάνωση και σ’ αυτό διαγωνίζονται πρωτοποριακές ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων και βετεράνων σκηνοθετών. Το φεστιβάλ διεξάγεται φέτος από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στον επίσημο κατάλογο της διοργάνωσης, πρόκειται για μια ευφάνταστη ταινία για τα παράδοξα του χρόνου και των ρομαντικών και άλλων σχέσεων. Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος αλλάζει αυθαίρετα, η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται καθώς οι ατομικές και κοινές αναμνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αλλάζουν ασταμάτητα.

Η Πηνελόπη και ο Ισίδωρος ζουν σε έναν κόσμο όπου σήμερα είναι εραστές, αλλά την επόμενη μέρα μετά βίας γνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι ένα μέρος όπου ο χρόνος δεν κυλάει, όπου οι μέρες εμφανίζονται τυχαία στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον – αν αυτές οι έννοιες ισχύουν ακόμη εδώ. Η σχέση τους αλλάζει συνεχώς. Είναι μια συνεχής αβεβαιότητα που χαρακτηρίζεται από κοινή αναζήτηση και καθησυχασμό. Κάπου δίπλα στον κόσμο τους υπάρχει ένας άλλος κόσμος, όπου ο χρόνος είναι γραμμικός. Είναι δυνατό να ταξιδέψεις από τον αυθαίρετο χρόνο στο γραμμικό χρόνο, αλλά οι συνθήκες για ένα τέτοιο ταξίδι είναι μυστηριώδεις και το τίμημα ψηλό…

Μετά τις «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του 2015, ο Κύρος Παπαβασιλείου επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία έλαβε χρηματοδότηση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου. Παραγωγοί είναι οι Μάριος Πιπερίδης και Τζανίν Τέρλινγκ και τα σκηνικά είναι της Κωνσταντίνας Αντρέου.

Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι Μαρία Αποστολακέα, Χρήστος Σουγάρης, Μάκης Παπαδημητρίου, Στεφανία Σωτηροπούλου, Γιάννης Νιάρρος.

Στο κύριο διαγωνιστικό πρόγραμμα, την Κρυστάλλινη Σφαίρα διεκδικούν μεταξύ άλλων οι νέες ταινίες των Πασκάλ Πλαντ, Στέφαν Κομαντάρεφ, Τινατίν Καϊτζρσβίλι και Μπαμπάκ Τζαλαλί.

Τη φετινή διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούν η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Πατρίσια Κλάρκσον, η Τυνήσια παραγωγός Ντόρα Μπουσουσά, ο σκηνοθέτης και ανώτερος συντονιστής του Φεστιβάλ του Σάντανς Τζον Νέιν, ο Σλοβένος σκηνοθέτης Όλμο Ομέρζου και ο Ιρλανδός ηθοποιός Μπάρι Γουόρντ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Κάρελ Οχ.