Και τυπικά στον κατάλογο των φημισμένων παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες εισήλθαν οι 25 μουσικοί από την Κύπρο που έπαιξαν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο.

Ο διεθνής οργανισμός Guinness World Records, που από το 1955 καταγράφει τόσο τα κορυφαία ανθρώπινα επιτεύγματα όσο και τα πιο ακραία φαινόμενα του πλανήτη μας, έχει σήμερα Τρίτη επιβεβαιώσει ότι το παγκόσμιο ρεκόρ με τους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο είναι Κυπριακό και καταγράφεται στους Σταύρο Κυριακίδη, Kyriakides Piano Gallery και Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde.

Η ιδέα, που είχε αφετηρία το 2019 αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας, σκοπό είχε την προώθηση της μουσικής, την ανάπτυξη ακροατηρίου αλλά και την προβολή του τόπου διεθνώς. Τελικά, το εγχείρημα έλαβε χώρα την Τετάρτη 5 Ιουλίου, στο Στούντιο 3 του ΡΙΚ ενώπιον ακροατηρίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ με 23 μουσικούς που κατείχε η Σερβία και ανεβάζοντας το στους 25: με τους Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντό, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικο Δρουσιώτη, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνο Ασπρή, Romy Kieslinger, Χρήστο Λυμπερόπουλο, Χριστιάνα Κουννή, Matin Bassami, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκο Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov.

Η μουσική που ερμήνευσαν οι «25» είναι μία σύνθεση του διακεκριμένου πιανίστα Νικόλα Κωσταντίνου, που φέρει τον τίτλο «Five x Five». Όπως σημειώνει ο συνθέτης, πρόκειται για «μια κωμική παράφραση μιας δημοφιλούς, αλλά συχνά κακοτραγουδισμένης μελωδίας, η οποία παρουσιάζεται αρχικά σε αναστροφή. Το έργο είναι σε μορφή ελεύθερων παραλλαγών, όπου η μελωδία, ή μοτίβα αυτής, υπερτίθεται πάνω σε μια σειρά χαρακτηριστικών παραλλαγών, οι οποίες ενίοτε δανείζονται υλικό από άλλες πηγές».

Η μελωδία δεν είναι άλλη από το γνωστό Happy Birthday, αφού αφορμή για την όλη δράση αποτέλεσε η 30η επέτειος από την ίδρυση της Kyriakides Piano Gallery και ο συνθέτης αφιερώνει το έργο στον Σταύρο Κυριακίδη.

Ολόκληρη η προσπάθεια με την υπέροχη ερμηνεία των 25 καλλιτεχνών θα μεταδοθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου, στην εκπομπή «Εμείς κι ο κόσμος μας» στο ΡΙΚ1, με τον Λουκά Χάματσο.