Την προκήρυξη του «Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης» για το έτος 2024 ανακοίνωσε το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού  του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης μέσα από μία σειρά ποιοτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν: α) στην προαγωγή, την καλλιέργεια και τη διάδοση του πολιτισμού σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της υπαίθρου, β) στην ενθάρρυνση της κινητικότητας (mobility) των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού, και γ) στη διαμόρφωση καλλιτεχνικής αντίληψης και αισθητηρίου τόσο από τη θέση του δημιουργού όσο και από τη θέση του θεατή.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης επιχορηγεί πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες υλοποιούνται:

  • α) από Φορείς ή Φυσικά Πρόσωπα.
  • β) από Κοινοτικά Συμβούλια.

Περισσότερες πληροφορίες και έντυπα για το Πρόγραμμα, σημείο Γ: «Για Δράσεις που στοχεύουν στην Πολιτιστική Αποκέντρωση», θα βρείτε εδώ.  

Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης μέσα από μία σειρά ποιοτικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν σε κοινότητες της υπαίθρου κατά τους μήνες Ιούνιο – Δεκέμβριο. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα στοιχεία επικοινωνίας των κοινοτήτων στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Φορείς ή φυσικά πρόσωπα που ήταν αιτητές και επιλέγηκαν στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης τα τελευταία δυο συνεχόμενα έτη, δεν είναι επιλέξιμοι. 

Σημειώνεται ότι θα δίνεται προτεραιότητα σε κοινότητες που δεν έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης τα τελευταία δύο χρόνια. 

Οι προτάσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος εξετάζονται και αξιολογούνται από τετραμελή επιτροπή αποτελούμενη από δυο εκπροσώπους του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού (έναν 4 Ανώτερο Πολιτιστικό Λειτουργό κι έναν Πολιτιστικό Λειτουργό), ένα εκπρόσωπο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και έναν εξωτερικό αξιολογητή. 

Πρόταση, ο προϋπολογισμός της οποίας υπερβαίνει το ποσό των €20.000, δεν εξετάζεται, εκτός εάν το επιπλέον ποσό καλύπτεται από τους αιτητές.