Απονεμήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη τα 9α Διεθνή Βραβεία Θεάτρου της Ανατολίας, με τη Χριστίνα Χριστόφια να παραλαμβάνει το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου στο θέατρο.

Η κριτική επιτροπή των Διεθνών Βραβείων Θεάτρου Ανατολίας, που διοργανώνει η θεατρική εφημερίδα Tiyatro Gazetesi, βραβεύει για άλλη μια χρονιά το θέατρο Αντίλογος από την Κύπρο. Τα βραβεία απονέμονται σε τουρκικά και ξένα θεατρικά σχήματα και καλλιτέχνες, που εμπλούτισαν και συνέβαλαν ενεργά στην τέχνη του θεάτρου την περίοδο 2023-2024. 

Ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που βραβεύτηκαν είναι και η θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτις, ηθοποιός και στιχουργός Σοφία Καψούρου, που έγινε η πρώτη καλλιτέχνης από την Ελλάδα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση της παράστασης «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» στην στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Νοεμβρίο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων.

Το σκεπτικό βράβευσης της Χριστίνας Χριστόφια επισημαίνει ότι «η δραστηριότητα της, μέσα από το θεάτρο Αντίλογος, αναφορικά με το θέατρο, αλλά και η δημιουργία αποτελεσματικών καλλιτεχνικών και κοινωνικών σχέσεων με άλλες χώρες, ξεκινώντας από την Κύπρο, με αίσθημα αλληλεγγύης, για ανθρώπους που προβάλλονται μέσα από τα έργα που επιλέχθηκαν να ανέβουν και στα ελληνικά και τα τουρκικά, προσδιορίζει το μέγιστο που προσφέρει η τέχνη του θεάτρου: ειρήνη, αγάπη, αδελφοσύνη».

Σε ανάρτησή της η ίδια εξέφρασε τις ευχαριστίες της σημείωσε ότι η βράβευση με το Διεθνές Βιβλίο Ειρήνης είναι «μεγάλη τιμή και ευθύνη για την καλλιτεχνική δράση που αναπτυσσουμε μέσα από τον ΑντίΛογο υπέρ της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και για τη συνδρομή στην εξέλιξη της τέχνης μας. Μεγάλη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους υπέροχους καλλιτέχνες και φανταστικούς ανθρώπους».

Το σκεπτικό βράβευσης της Σοφίας Καψούρου αναφέρεται στις ενεργές και αποτελεσματικές σχέσεις της με άλλες χώρες μέσα από την πρωτότυπη θεατρική της γραφή και την ερμηνευτική της δεινότητα ως ηθοποιού, καθώς και την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της σε Διεθνή Θεατρικά Φεστιβάλ. 

Η τελετή απονομής των 9ων Διεθνών Βραβείων Θεάτρου της Ανατολίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Θέατρο Mask-Kara, Σκηνή «Ταμέρ Λεβέντ» στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Τα Βραβεία αυτά απονέμονται σε ενεργά μέλη του θεάτρου από όλη την Τουρκία και τον κόσμο. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή παρακολουθεί και αξιολογεί τα θεατρικά έργα και τις παραστάσεις και απονέμει τα βραβεία σε άτομα, ιδρύματα και οργανισμούς που εξελίσσουν την τέχνη του θεάτρου.

Η Θεατρική Εφημερίδα Tiyatro Gazetesi και το Θέατρο Mask-Kara έχουν δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα στην Τουρκία και έχουν πραγματοποιήσει ξεχωριστές μελέτες για τις παγκόσμιες θεατρικές εξελίξεις και συνεργασίες με διάφορες χώρες.