Σε δημόσια παρέμβασή τους με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη το ΕΚΑΤΕ και ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – φυτώριο και υπογραμμίζει ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν λειτουργεί!

Όπως αναφέρεται, λόγω υποστελέχωσης, το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία πολλών υπηρεσιών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι από την ίδρυση του, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα:

  1. Να προσκαλέσει σε δημόσιες διαβουλεύσεις τους ενδιαφερόμενους για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν το καθεστώς του καλλιτέχνη, με στόχο την ψήφιση του από την Κυπριακή Βουλή.
  2. Να αναλάβει την εποπτεία της νομοθεσίας του 1% της οποίας η τροποποίηση συζητείται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώ η καθυστέρηση στην ψήφιση της οφείλεται στην αρνητική στάση του Υφυπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τις αναγκαίες εποπτικές ευθύνες λόγω έλλειψης προσωπικού.
  3. Να ανακοινώσει δημόσια την ταυτότητα και λειτουργία που αφορά το κτίριο ΣΠΕΛ.
  4. Να προβεί σε δημόσια συζήτηση για την έλλειψη βούλησης στη δημιουργία ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  5. Να ανταποκριθεί σε αιτήματα χορηγιών για τα έτη 2023-2024.
  6. Να ανταποκριθεί δημοκρατικά σε επικοινωνιακό επίπεδο και να ανταπαντά στην αλληλογραφία.

«Τα πιο πάνω θέματα, κύριε Πρόεδρε, καταφέραμε να τα φέρουμε σε ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο και αυτό το έχουμε επιτύχει συλλογικά, Ε.ΚΑ.ΤΕ, Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – φυτωριο, σε συνεργασία με άλλες οργανωμένες ομάδες και τις πρώην Πολιτιστικές Υπηρεσίες, μετά από πολλά χρόνια σκληρής εργασίας και αγώνων με πίστη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό» αναφέρουν οι δύο φορείς. «Οι εξελίξεις στη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού λειτουργεί εις βάρος όλων μαζί και του φορολογούμενου πολίτη του οποίου στερείτε το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη τέχνη».

Στην παρέμβαση, που έχει τη μορφή ανοιχτής επιστολής, τονίζεται ότι είναι υποχρέωση του ΠτΔ να πάρει θέση προκειμένου ο σύγχρονος πολιτισμός να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του τόπου.