Έφυγε το βράδυ της Κυριακής από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο διακεκριμένος μαέστρος Μαρίνος Μιτέλλας, έχοντας γνωρίσει την καθολική αναγνώριση και τον σεβασμό για τη μεγάλη του προσφορά στα μουσικά πράγματα της Κύπρου.
Υπήρξε μια από τις επιφανέστερες μουσικές προσωπικότητες της Λεμεσού και της Κύπρου.
Η κηδεία του θα γίνει, δημοσία δαπάνη, την Τετάρτη 16 Ιουλίου στις 10π.μ. από τον Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.
Ο Μαρίνος Μιτέλλας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1938. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1956. Ως μαθητής στο σχολείο, διδάχθηκε μουσική από τον αείμνηστο Σόλωνα Μιχαηλίδη, από τον οποίο κληρονόμησε την αγάπη και την αφοσίωσή του στη μουσική.
Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και επιστρέφοντας στην Κύπρο, διορίστηκε καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδασκε με μεγάλο ενθουσιασμό, εμπνέοντας τους μαθητές του και σχηματίζοντας μαθητικές χορωδίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίτευγμά του ήταν η μεταλαμπάδευση της αγάπης του για τη μουσική στους μαθητές του, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να γίνουν μουσικοί, να διευθύνουν χορωδίες ή να είναι μέλη χορωδιών. Οι χορωδίες του στα σχολεία ήταν πάντα ξεχωριστές, και διακρίνονταν για την ευαισθησία και τον υπέροχο ήχο τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 αναδημιούργησε τη χορωδία του σωματείου «Άρης» Λεμεσού, εντάσσοντας παλιά μέλη της και επιστρατεύοντας μαθητές και μαθήτριές του. Με αυτή κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδο της χορωδιακής μουσικής, αναλαμβάνοντας δύσκολα έργα και παρουσιάζοντάς τα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, κερδίζοντας γενική αναγνώριση.
Μαζί παρουσίασαν έργα πολύ υψηλών απαιτήσεων από το κλασσικό ρεπερτόριο, καθώς και έργα μεγάλων Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών. Ο αείμνηστος Μάριος Τόκας τον χαρακτήρισε ως τον «Πρύτανη της χορωδιακής μουσικής» για αυτό του το έργο. Ταξίδευσε με τη χορωδία του σε μεγάλα φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις στην Ευρώπη.
Κατόρθωσε να επιτύχει την καθολική αναγνώριση της χορωδίας, η οποία για σειρά ετών είναι από τους πρωταγωνιστές των μουσικών πραγμάτων της χώρας. Η χορωδία, είτε μόνη της είτε συνοδεύοντας κορυφαία ονόματα του ελληνικού κυρίως τραγουδιού, είχε πλήθος εμφανίσεις σε Κύπρο και εκτός αυτής.
Ο Μαρίνος Μιτέλλας τιμήθηκε από τον Δήμο Λεμεσού, τη Νέμεσο, το Ρόταρυ Αμαθουσία Λεμεσού, τον Πολιτιστικό Όμιλο Επιλογή, το Θέατρο Ριάλτο και από το ΑΚΕΛ με το Βραβείο Τεύκρου Ανθία- Θεοδόση Πιερίδη το 1995. Το 2007, επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Στις 24 Απριλίου 2024, το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τίμησε τον Μαρίνο Μιτέλλα για την πολυετή του προσφορά, στο πλαίσιο παράστασης στο Θέατρο Ριάλτο με το «Requiem» του Μοzart και τη συμμετοχή της Χορωδίας ΑΡΗΣ Λεμεσού.
Στις 9 Μάιου 2014, για λόγους υγείας, παρέδωσε το πηδάλιο της χορωδίας μετά από 52 χρόνια σκληρής δουλειάς και αδιάλειπτης, φιλότιμης και αφοσιωμένης προσπάθειας και έχοντας φθάσει με τη χορωδία σε απρόσιτες κορυφές. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Διετέλεσε επίσης μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΡΙΚ, του Δήμου Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις
«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε τον θάνατο του μουσικού μας πατέρα Μαρίνου Μιτέλλα. Ο πόνος μας είναι αβάστακτος, διότι ως μαέστρος μας για πάνω από πενήντα χρόνια μάς ταξίδεψε στις λεωφόρους της μουσικής, μας πήρε από το χέρι από παιδιά και μας έκανε να αγαπήσουμε τη χορωδία μας και να δίνουμε την ψυχή μας γι’ αυτήν, διδάσκοντάς μας με τη δική του αγάπη και αφοσίωση. […] Αιωνία η μνήμη του» σημειώνει ανακοίνωση του Άρη Λεμεσού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι μουσικοί και το προσωπικό του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου μαέστρου Μαρίνου Μιτέλλα, και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Μαρίνος Μιτέλλας– ο οποίος διετέλεσε πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος επί σειρά ετών- υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα για τον πολιτισμό της Κύπρου με τεράστια συνεισφορά στη χορωδιακή μουσική και τη μουσική ζωή του τόπου γενικότερα.
Από το 1962 μέχρι και το 2014 υπήρξε ο διευθυντής της Χορωδίας ΑΡΗΣ Λεμεσού, την οποία αναδημιούργησε με τις ευλογίες του Σόλωνα Μιχαηλίδη. «Εργάστηκε με επιμονή, αφοσίωση και αγάπη φέρνοντάς την σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο, πετυγχαίνοντας την καθολική της αναγνώριση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, υπό την ιδιότητά του ως καθηγητής μουσικής μέσης εκπαίδευσης, ενέπνευσε εκατοντάδες μαθητές να ασχοληθούν με τη διεύθυνση χορωδίας ή να ενταχθούν σε χορωδίες» σημειώνει η συλλυπητήρια ανακοίνωση.
Το ΑΚΕΛ εξέφρασε, σε συλλυπητήρια ανακοίνωση, τη βαθύτατη του θλίψη για το θάνατο του μαέστρου και εκπαιδευτικού Μαρίνου Μιτέλλα ο οποίος υπηρέτησε για δεκαετίες τον Πολιτισμό και την Παιδεία της Κύπρου. «Ο Μαρίνος Μιτέλλας με το μεγάλο ταλέντο του, την μεγάλη του αγάπη για τη μουσική, την ταπεινότητα του και την ευγένεια του χαρακτήρα κέρδισε την καθολική αναγνώριση και τον σεβασμό ανάμεσα στους ανθρώπους του πολιτισμού, ευρύτερα του κυπριακού λαού. Η απήχηση της δουλειάς του εκλιπόντα ξεπέρασε τα μουσικά σύνορα της Κύπρου, αφού πολλές ήταν οι συναυλίες που πραγματοποίησε και στο εξωτερικό. Μεγάλοι συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος τον εμπιστεύτηκαν μαζί με την χορωδία του Άρη Λεμεσού να ερμηνεύσουν πρώτοι από όλους δικά τους έργα» σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μαρίνου Μιτέλλα, καθώς και στα μέλη της χορωδίας του Άρη Λεμεσού για τη μεγάλη απώλεια.
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Λεμεσού και το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού Μάριος Τόκας.