«Τα Ανθρώπινα μας Δικαιώματα σταματούν εκεί που αρχίζουν τα Δικαιώματα των άλλων. Οι άλλοι είμαστε εμείς. Ας δείχνουμε Καλοσύνη και ας υποστηρίζουμε αλλήλους». 

Πριν από 73 χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία προσδιορίζονται τα τριάντα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που αποτελούν τη βάση για μια δημοκρατική κοινωνία και τα οποία κάθε άτομο πρέπει να απολαμβάνει ανεξάρτητα από την εθνικότητα του, τη φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκεία του. Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 στις 8:00μμ, η Αλέξια εκπροσωπεί, τιμά και γιορτάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μία ειδική συναυλία διάρκειας μίας ώρας, βασισμένη στον φωνητικό αυτοσχεδιασμό, στο ARTos House Cultural Hub (ARTos Foundation), στην Λευκωσία.

Η Αλέξια πρόκειται να τραγουδήσει in-situ κύκλους αυτοσχεδιασμού, εμπνεόμενη απο τα άρθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών, των νέων και του περιβάλλοντος αφού ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν.

Η Αλέξια μοιράζεται την πλατφόρμα της με νέες και νέους ταλαντούχους μουσικούς απο την Κυπριακή Πειραματική Μουσική σκηνή.

«Τι είναι και ποιά είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως τα βλέπω και όπως τα βιώνω στην ζωή μου.

Καθώς ανοίγω την πόρτα του σπιτιού μου κάθε μέρα για να βγω προς τον έξω κόσμο, νιώθω ασφαλής και είμαι σίγουρη ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω. Καθώς κατευθύνομαι προς το αυτοκίνητο μου, για να το οδηγήσω προς το κέντρο της πόλης στην οποία ζω, συνεχίζω να είμαι σίγουρη ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω. Περπατώ παντού με την σιγουριά ότι είμαι ασφαλής και ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω, αποφασίζω να καθίσω κάπου να πιω καφέ, αργότερα να φάω, να ψωνίσω, να πάω σε μία κρατική υπηρεσία για να διεκπεραιώσω μία δουλειά, και ξέρω ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω. Συνεχίζω να νιώθω ασφαλής και ότι έχω το δικαίωμα να επιλέγω τους τρόπους με τους οποίους επιθυμώ να χρησιμοποιώ την Φωνή μου, ως τραγουδίστρια και ως μουσικός. Τραγουδώ ότι επιθυμώ να εκφράσω, επιλέγοντας ελεύθερα τις συνθήκες και τους τρόπους. Έχω την ελευθερία να είμαι ότι αποφασίσω ότι επιθυμώ να είμαι. Μπορώ δε, να αποφασίσω ανά πάσα στιγμή να επισκεφθώ όποιες φίλες ή φίλους επιθυμώ σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου, εκτός απο τα κατεχόμενα» λέει η Αλέξια.

Όπως τονίζει τα  Ανθρώπινα της Δικαιώματα σταματούν να ισχύουν όταν βρεθεί στον δρόμο προς τα κατεχόμενα. «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων μας, καταπατήθηκαν κατάφωρα το ‘74, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και με πόλεμο και βία, μας έδιωξε απο την γη μας, απο τα σπίτια μας, γίναμε πρόσφυγες, ήμουν 10 χρόνων. Ας εκτιμήσουμε, ας αξιολογήσουμε τις ελευθερίες που μας προσφέρουν τα κεκτημένα Ανθρώπινα Δικαιώματα μας και ας σκεφτούμε τρόπους ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για άλλους συνανθρώπους μας. Τα Ανθρώπινα μας Δικαιώματα σταματούν εκεί που αρχίζουν τα Δικαιώματα των άλλων. Οι άλλοι είμαστε εμείς.

Ας δείχνουμε Καλοσύνη και ας υποστηρίζουμε αλλήλους». 

Για την συναυλία στη Λευκωσία τονίζει ότι φέτος επιλέγει και πάλι να τραγουδήσει για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ένα τρόπο που Εμπνέει και υπενθυμίζει. «Η φετινή συναυλία είναι βασισμένη στον Αυτοσχεδιασμό ως ένα απο τα πιο αγαπημένα μου είδη Μουσικής και ως ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης, που πηγάζει απο την Ελευθερία και που οδηγεί στην Αυθεντικότητα, άρα στην απόλαυση του Δικαιώματος να μπορούμε να είμαστε ο Εαυτός μας: ελεύθερη έκφραση. Ο Αυτοσχεδιασμός ως είδος είναι επίσης βασισμένος στην ελευθερία παράλληλα και τον σεβασμό προς τους άλλους αυτοσχεδιαστές, έννοιες που συμβαδίζουν με τις θεμελιώδεις αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και τραγούδια που έχουν σχέση με το θέμα. Αυτοσχεδιασμοί, Γκόσπελ μουσική, δικές μου συνθέσεις κ. ά. Έχω προσκαλέσει για να μοιραστώ αυτή την εμπειρία, ορισμένες και ορισμένους απο τους σημαντικότερους και πιό ταλαντούχους νέες και νέους μουσικούς της Πειραματικής Μουσικής σκηνής της Κύπρου». 

Μαζί της θα είναι οι υπέροχες Φωνές των Αναστασίας Δημητριάδου (Nama Dama), Σοφίας Πατσαλίδου, Ronja Burve και στα μουσικά όργανα οι εξαιρετικοί μουσικοί – στο πιάνο ο Χρήστος Γερολατσίτης και στην κιθάρα ο Άλκης Νικολαΐδης. 

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 στις 8:00μμ, €15 (Περιορισμένος αριθμός θέσεων). ARTos House (Ίδρυμα ARTos) Αγίων Ομολογητών 64, Τηλ. 22445455 www.alexiamusic.com

Oh Freedom! 

I Wish I Knew How it Would Feel to be Free

Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο (feat. Kostas Tournas)

Χορηγός ΟΠΑΠ Κύπρου

Χορηγός επικοινωνίας Φιλελεύθερος