Το βιβλίο του Κώστα Τσαγγαρίδη «Η Χρονιά της Αλήθειας» πραγματεύεται τη ζωή του Γιάννου Θεοδώρου, η οποία ξετυλίγεται σαν ένα ατέλειωτο κουβάρι από γεγονότα που προκαλούν ένα φάσμα ανάμικτων συναισθημάτων. Γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους σε ανύποπτο χρόνο και τόπο. Σε κάθε στροφή του δικού του ταξιδιού, αναδεικνύονται οι αδυναμίες του ανθρώπινου χαρακτήρα, αλλά και η δύναμη της ψυχής και της πραγματικής φιλίας, ανεξάρτητα από θρησκεία, φύλο, χρώμα και εθνικότητα. Ένα ταξίδι που αρχίζει τραγικά στο πανέμορφο χωριό των Λευκάρων, τα δύσκολα χρονιά της αρχής του 20ού αιώνα, με άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες του.

Αν και φαινομενικά ο Γιάννος καταλήγει να αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα αυτού του ταξιδιού, η εκρηκτικότητά του πηγάζει από τη σημαδιακή μέρα της 31ης Δεκεμβρίου 1917, ταξιδεύει στην υπό γερμανική κατοχή Ελλάδα του ’40, ανδρώνεται στα βουνά της Κύπρου του ’55, αντιστέκεται στις φυλακές του Wormwood Scrubs του Λονδίνου. Και όλα αυτά τα βιώνει στην ενσυνείδητη προσπάθειά του να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος, καθώς πορεύεται σε όλη την διάρκεια αυτού του πολυδαίδαλου ταξιδιού προς τη δική του Ιθάκη. Ο συγγραφέας μιλά για το βιβλίο του με αφορμή την παρουσίασή του την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου στη Λευκωσία, στο ξενοδοχείο Classic.

Ο ήρωάς σας Γιάννος Θεοδώρου είναι εμπνευσμένος από κάποιο υπαρκτό πρόσωπο; Σίγουρα είναι εμπνευσμένος από κάποιο υπαρκτό πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννος είναι το δημιούργημα ενός στρατού από υπαρκτά πρόσωπα που, το καθένα από μόνο του αλλά και όλα μαζί, συνθέτουν εκείνο τον ανθρώπινο χαρακτήρα που δοκιμάζεται καθημερινά. Δοκιμάζεται μέσα από ίντριγκες, προδοσίες, αγνούς αλλά και πρόστυχους έρωτες, επικίνδυνες αποστολές αλλά και τρομακτικά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Είναι η προσωποποίηση του αγνού πατριώτη που έχει σαν φάρο και πυξίδα του τις ανεξίτηλες αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Πρόκειται για την προσωποποίηση της αδάμαστης ελληνικής ψυχής του αδικαίωτου κυπριακού Ελληνισμού.

Στη μυθοπλασία ενσωματώνετε και προσωπικά σας βιώματα; Θα έλεγα πως ναι, παρότι η περίοδος στην οποία αναφέρομαι δεν συνάδει με την πραγματική ημερολογιακή περίοδο της δικής μου ύπαρξης.

-Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές πηγές της έρευνας σας; Ένα σημαντικό «μπαούλο» πηγών αποτέλεσαν οι προσωπικές μου σημειώσεις 60 και πλέον ετών, αλλά και οι μαρτυρίες τόσο των αγωνιστών της ελευθερίας της Κύπρου μας όσο και τα ιστορικά αρχεία, κυρίως της περιόδου της Αγγλοκρατίας.

Ποια θέματα πραγματεύεστε στη νουβέλα; Η νουβέλα μου πραγματεύεται σχεδόν στην ολότητά της όλες τις αδυναμίες του ανθρώπινου χαρακτήρα, αλλά και την αδάμαστη δύναμη της ψυχής του αγωνιζόμενου ανθρώπου για ελευθερία, δικαιοσύνη κι αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από θρησκεία, φύλο, χρώμα κι εθνικότητα. Με απλά λόγια, η ιστορία μου πραγματεύεται την προσπάθεια του Γιάννου Θεοδώρου να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος.

Ποια είναι η «Xρονιά της Αλήθειας»; Δεν είναι μια συγκεκριμένη χρονιά αλλά η κατάληξη του μεγάλου και πολυδαίδαλου ταξιδιού του ήρωά μου, του Γιάννου Θεοδώρου, προς τη δική του Ιθάκη.

Ποιος ήταν ο Μάμας Βασιλείου στον οποίο αναφέρεστε στην εισαγωγή; Ο Μάμας Βασιλείου αποτελεί -και θα συνεχίσει να αποτελεί για μένα- την προσωποποίηση του Ανθρώπου, όπως ακριβώς εκείνον που ο Διογένης ο Κυνικός αναζητούσε με τον φανό στο χέρι μέρα μεσημέρι. Όπως αναφέρω και στις αφιερώσεις μου, πρόκειται για ένα λεβεντάνθρωπο, εξ Αμιάντου ορμώμενο, που η παροιμιώδης ανιδιοτέλεια και ο ευγενής του πατριωτισμός ξεπερνά τα κοινώς νοούμενα όρια της αδύναμης ανθρώπινης ύπαρξης. Τέλος, ο Μάμας Βασιλείου μπορεί να «έφυγε» από κοντά μας αλλά θα παραμείνει η έμπνευσή μου για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Ένας άλλος άνθρωπος στον οποίο αφιερώνετε το βιβλίο είναι ο δάσκαλός σας Ανδρέας Βλάμης. Τι σημαίνει για σας αυτός ο άνθρωπος; Μεγάλο κεφάλαιο στην προσπάθεια διαμόρφωσης του χαρακτήρα μου αποτέλεσε ο αγαπημένος μου δάσκαλος Ανδρέας Βλάμης ο οποίος, αν και δυστυχώς δεν βρίσκεται πια κοντά μας, υπήρξε ίσως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου. Δάσκαλός μου στο δημοτικό σχολείο του Ελενείου στη Λευκωσία, αποτελεί  για μένα προσωπικά την επιβεβαίωση των όσων, τόσο απλά αλλά και άλλο τόσο σοφά, εξέφρασε ο Μέγας στρατηλάτης Αλέξανδρος για τον διδάσκαλό του Αριστοτέλη: «Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην». Πρόκειται για τον άνθρωπο που η αγάπη του και η απύθμενη προσφορά του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου με έκανε όσο το δυνατό λιγότερο χαιρέκακο και ζηλόφθονο, αλλά κυρίως με προσδιόρισε ως άνθρωπο με δυνατότητα προσφοράς στη κοινωνία.

-Γιατί επιλέξατε να παρουσιάσετε το βιβλίο στις 25 Μαρτίου; Η 25η Μαρτίου αποτελεί ως γνωστόν τη μεγαλύτερη γιορτή του απανταχού Ελληνισμού: Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και τη σημαδιακή έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μετά τα 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς και σκοταδισμού. Ως εκ τούτου, αυτή η ημερομηνία βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο του βιβλίου, κάτι που δεν θα ήθελα να αποκαλύψω τώρα για ευνόητους λόγους. Επαφίεται στον αναγνώστη να το ψηλαφήσει και να το εννοήσει.  

  • 25/3 Λευκωσία, Ξενοδοχείο Classic. Παρουσίαση του βιβλίου «Η χρονιά της Αλήθειας» του Κώστα Τσαγγαρίδη, στις 6.30μ.μ. τηλ. 99423403