Ένα βήμα πριν την εφαρμογή του ΜΟΤ και στις μοτοσικλέτες βρίσκεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, με τις διαδικασίες να τρέχουν όσον αφορά στην εκπαίδευση των τεχνικών που θα διενεργούν τους ελέγχους.

Εκτιμάται, σύμφωνα με ενημέρωση το philenews από το ΤΟΜ, πως από τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσουν να καλούνται για τεχνικό έλεγχο οι πρώτες μοτοσικλέτες.

Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται οι περίπου 100 τεχνικοί που θα διενεργούν σε αδειοδοτημένα συνεργεία τον έλεγχο των δικύκλων και θα εκδίδουν και τα πιστοποιητικά καταλληλότητας, όπως συμβαίνει με το ΜΟΤ των οχημάτων. Το ενδιαφέρον από κέντρα είναι μειωμένο, ωστόσο δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αυξηθεί. Έχουν υποβληθεί οκτώ αιτήσεις και τα πρώτα τέσσερα θα αδειοδοτηθούν από το ΤΟΜ σύντομα.

Ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών θα κοστίζει 25 ευρώ και σε περίπτωση επανεξέτασης το κόστος θα είναι 10 ευρώ.

Αρχικά θ’ αρχίσουν να καλούνται οι μοτοσικλέτες που ήδη κυκλοφορούν και είναι παλιές και σταδιακά θα καλούνται ανάλογα με την «ηλικία» τους.

Οι καινούργιες μοτοσικλέτες θα υπόκεινται σε τεχνικό έλεγχο τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εγγραφή τους και στη συνέχεια κάθε δύο, όπως γίνεται και με τα αυτοκίνητα.

Αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένες χιλιάδες μοτοσικλέτες και αναμένεται ότι με τον μηχανικό έλεγχο θα ελεγχθεί και το πρόβλημα με τις μετατροπές τους οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της ταχύτητας ή στην εκπομπή ήχου διαφορετικού  από αυτόν που καθορίζει ο κατασκευαστής, ανάλογα και με το επιτρεπτό όριο.