Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ τα οποία διεκδίκησαν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές με δικούς τους υποψηφίους, δαπάνησαν €569.998 και €86.000 αντιστοίχως για να τους στηρίξουν αλλά παραβίασαν και τη σχετική νομοθεσία, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, το ΕΛΑΜ δεν εδέησε καν να υποβάλει οποιαδήποτε σχόλια επί των θεμάτων του ελέγχου.

Ανάμεσα στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, η μη υποβολή από τα κόμματα αναλυτικής κατάστασης στον Έφορο Εκλογών.

Ειδικά για τον ΔΗΣΥ αναφέρεται πως δαπάνες συνολικού ύψους €39.998, διενεργήθηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Αναφέρεται επίσης, πως οι δαπάνες είναι υποτιμημένες με ποσό συνολικού ύψους €30.178, που αφορά σε δαπάνες που διενεργήθηκαν από το κόμμα για την υποστήριξη του υποψηφίου κατά παράβαση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας και οι οποίες δεν καταχωρίστηκαν στην έκθεση εκλογικών εξόδων του υποψηφίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Τι προκύπτει για τον ΔΗΣΥ

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στην έκθεση καταγράφονται και τα ακόλουθα:

-Παρά το γεγονός ότι στις 16.10.2023, το κόμμα απέστειλε στην επιστολή με την οποία απάντησε στα θέματα ελέγχου, δεν παρείχε τις γραπτές διαβεβαιώσεις που ζητήθηκαν, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

-Το κόμμα, παρά το γεγονός ότι διενήργησε δαπάνες για τις Προεδρικές Εκλογές 2023, δεν έχει υποβάλει αναλυτική κατάσταση στον Έφορο, κατά παράβαση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.

Το κόμμα, σε επιστολή του προς τον Έφορο, ημερ. 25.4.2023 ανέφερε ότι «…….ο ΔΗ.ΣΥ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δαπάνη, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προς όφελος

του υποψηφίου του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πλην των όσων αναφέρονται στην έκθεση εξόδων του υποψηφίου».

Ως εκ τούτου, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, για σκοπούς διενέργειας του ελέγχου μας σχετικά με τις δαπάνες που διενήργησε το Κόμμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία βασίστηκε κυρίως στα στοιχεία, όπως αυτά παρατέθηκαν στην έκθεση εκλογικών εξόδων του Υποψηφίου.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης, ότι από επισκόπηση που έχει γίνει στην ιστοσελίδα του Κόμματος, δεν φαίνεται

αυτό να ανάρτησε αναλυτική κατάσταση που να αφορά στις Προεδρικές Εκλογές 2023, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Έξοδα του κόμματος

-Από επισκόπηση της έκθεσης εκλογικών εξόδων του υποψηφίου εντοπίσθηκε ότι το κόμμα κατέβαλε ως χορηγία προς τον υποψήφιο, ποσό ύψους €530.000. Πέραν αυτού, στην έκθεση εκλογικών εξόδων του υποψηφίου, παρουσιάζονται και πληρωμές δαπανών από το κόμμα, για λογαριασμό του υποψηφίου, συνολικού ύψους €39.998, τις οποίες το κόμμα διενήργησε, κατά

παράβαση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.

-Από επισκόπηση επί των διπλοτύπων, του γενικού καθολικού και των τραπεζικών καταστάσεων του κόμματος, κατά την υπό εξέταση περίοδο, πέραν των προαναφερθέντων ποσών που

καταβλήθηκαν από το κόμμα για την υποστήριξη του υποψηφίου, εντοπίσθηκαν επιπλέον δαπάνες ύψους €30.178, τις οποίες το κόμμα διενήργησε για την υποστήριξη του υποψηφίου και οι οποίες δεν παρουσιάστηκαν στην έκθεση εκλογικών εξόδων του υποψηφίου.

Αβλεψία… βλέπει ο ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ σχολιάζοντας διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση αναφέρει, πως «…..εξ αβλεψίας ή και εκ παρανόησης θεωρήσαμε ότι επειδή δεν έγιναν προεκλογικές δαπάνες εκ μέρους του ΔΗ.ΣΥ. για τον υποψήφιο που στηρίξαμε κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θεωρήσαμε αναγκαίο να αναρτήσουμε οτιδήποτε στην ιστοσελίδα μας πέραν της επιστολής που σας πληροφορούσαμε για την εισφορά μας προς τον υποψήφιο ύψους €530,000.

Κάτι τρέχει με τις πινακίδες

Όσον αφορά το ποσό των €39,998 που αφορούσε πινακίδες, η πληρωμή έγινε από τον Ιανουάριο 2023 (εκτός προεκλογικής περιόδου) για άλλες εκδηλώσεις αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκαν για τις προεδρικές εξ ου και το δηλώσαμε.

Για την παρατήρηση σχετικά με δαπάνες προς τον υποψήφιο που δεν περιλήφθηκαν στην δήλωση μας ύψους €30,178, όπως και προφορικά απαντήσαμε αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους όπως πχ τα τιμολόγια εκδόθηκαν στο όνομα ΔΗ.ΣΥ. και μας διέφυγαν στην πληρωμή ή άλλα ήρθαν από τις επαρχιακές καθυστερημένα κλπ. Θα λάβουμε όμως τα αναγκαία μέτρα στο μέλλον να αποφεύγονται.

Δεν θέλαμε να κρύψουμε οτιδήποτε

«Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεσθε», συνεχίζει ο ΔΗΣΥ, «σκοπός μας δεν ήταν να αποκρύψουμε ή να αλλοιώσουμε οτιδήποτε και οι τυχόν ελλείψεις ή και παραλήψεις μας δεν ήταν εκ προθέσεως. Για τον λόγο αυτό μελετήσαμε τρόπους ούτως ώστε μελλοντικά οι αναλυτικές καταστάσεις να είναι πλήρης και να αναρτώνται καθώς

επίσης να αποκλείονται οι περιπτώσεις δαπανών εκ μέρους του κόμματος προς όφελος του υποψηφίου μας».

Συμπεράσματα για ΔΗΣΥ

Στα συμπεράσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΔΗΣΥ αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Το κόμμα δεν υπέβαλε αναλυτική κατάσταση στον Έφορο και περιορίστηκε στην ετοιμασία επιστολής που ουσιαστικά παραπέμπει στην έκθεση εκλογικών εξόδων του υποψηφίου. Σημειώνουμε επίσης, από επισκόπηση που έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην ιστοσελίδα του κόμματος, δεν φαίνεται ότι το κόμμα ανάρτησε οτιδήποτε που να αφορά στα έσοδα και στις δαπάνες του, για τις Προεδρικές Εκλογές 2023, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαπιστώσεις για το ΕΛΑΜ

Για το ΕΛΑΜ αναφέρεται, πως το κόμμα δεν παρείχε στην Ελεγκτική Υπηρεσία γραπτές διαβεβαιώσεις (ως προς τις δαπάνες που διενήργησε), σε αντίθεση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης, πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος, στις 11.5.2023, υπέβαλε επιστολή του κόμματος στο Γραφείο του Εφόρου με την οποία τον ενημέρωνε ότι «το Κόμμα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καθώς και το Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος, έχουν προχωρήσει στις εξής εισφορές για την

Υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Χρίστου για τις Προεδρικές Εκλογές 2023:

-Χορηγία Εθνικού Λαϊκού Μετώπου €76.000

-Χορηγία Μετώπου Νεολαίας Εθνικού Λαϊκού Μετώπου €10.000».

Δεν παρουσίασε έσοδα

Στην έκθεση καταγράφονται και τα ακόλουθα για το ΕΛΑΜ:

-Το κόμμα στην υποβληθείσα αναλυτική κατάσταση, δεν παρουσίασε οποιαδήποτε έσοδα.

-Βάσει του περί Εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, το κόμμα δεν νομιμοποιείται να εισπράξει εισφορές ή άλλα έσοδα προς υποστήριξη του Υποψηφίου, αφού αυτά πρέπει να καταβάλλονται στον ίδιο τον Υποψήφιο ή τον εκλογικό αυτού αντιπρόσωπο.

Δαπάνες για υποψήφιο

Από επισκόπηση της υποβληθείσας αναλυτικής κατάστασης, φαίνεται ότι το κόμμα παρουσίασε ως μόνη δαπάνη ποσό ύψους €76.000, που κατέβαλε ως χορηγία στον Υποψήφιο.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει, πως το κόμμα μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας έκθεσης δεν υπέβαλε στην Ελεγκτική Υπηρεσία οποιαδήποτε σχόλια επί των θεμάτων του ελέγχου.

Στου κουφού την πόρτα

Σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες αναφέρεται, πως παρά τη σχετική αλληλογραφία της Ελεγκτικής Υπηρεσία με το κόμμα, καθώς και την τηλεφωνική επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, το ΕΛΑΜ δεν διέθεσε/προσκόμισε τα

στοιχεία/διευκρινήσεις/πληροφορίες που ζητήθηκαν, ούτως ώστε (η Ελεγκτική Υπηρεσία) να προχωρούσε στην διενέργεια του νενομισμένου ελέγχου των εσόδων και δαπανών του Κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές 2023, οπότε και δεν μπορούσε να καταλήξει σε συμπέρασμα κατά πόσο τα έσοδα και οι δαπάνες, που παρουσιάζονται στην αναλυτική κατάσταση του Κόμματος είναι ουσιωδώς εσφαλμένα και δεν συνάδουν με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

«Περαιτέρω, επισημαίνουμε, ότι η μη προσκόμιση στοιχείων στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας συνιστά παράβαση των προνοιών του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου», καταλήγει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.