Τους χειρισμούς της Αστυνομίας στον χθεσινό αγώνα Απόλλων- ΑΕΛ υπεραμύνθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας σε δηλώσεις του. Έκανε λόγο για αναγκαία συλλογική προσπάθεια για πάταξη της οπαδικής βίας και ζήτησε από τον καθένα να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης, που του αναλογεί, ενώ τόνισε ότι η Αστυνομία δεν είναι η μόνη Αρχή, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας εντός των γηπέδων, φωτογραφίζοντας τα σωματεία των ομάδων.

Άφησε, μάλιστα, ξεκάθαρες αιχμές ότι τα αντικείμενα που ρίφθηκαν χθες στο στάδιο Άλφα Μέγα στη Λεμεσό, τραυματίζοντας δυο άτομα, πιθανόν να πέρασαν από παράγοντες ομάδων ή του γηπέδου.

Ερωτηθείς επανειλημμένα αν προτίθεται να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αρνήθηκε και τόνισε ότι ο ίδιος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με στόχο να βελτιωθούν τα πράγματα. «Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την Αστυνομία, δεν έχω σκοπό να παραιτηθώ. Θεωρούμε ότι αντεπεξέλθαμε επαρκώς νοουμένου ότι είχαμε πληροφορίες για πιο σοβαρά επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε εδώ, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για παροχή καλύτερης ασφάλειας στους πολίτες. Δεν είναι θέμα ευθυνών, εμείς ως Αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατό και δεν διαχειριζόμαστε μόνο την οπαδική βία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Πριν την έναρξη του αγώνα επιχειρήθηκε να γίνει συμπλοκή και η Αστυνομία επενέβη και τα κατάφερε να μην έρθουν σε επαφή και να διαλυθούν.  Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε ελέγχους και έρευνες στις θύρες εισόδου, ούτως ώστε να γίνουν αυξημένοι έλεγχοι. Κατά την είσοδο των οπαδών, κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο και από τις δύο ομάδες, η Αστυνομία προσπάθησε να τους παρεμποδίσει κα έτρεξαν προς τις κερκίδες.  Σε μια κερκίδα υπήρχαν φωτοβολίδες. Μετά από τραυματισμούς, αποφάσισε η Αστυνομία να εισηγηθεί, για να προλάβουμε το χειρότερο σενάριο, τη μη έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής εισάκουσε την εισήγησή μας», επεσήμανε αρχικά ο Αρχηγός.

«Με τα δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας, με τον τραυματισμό ενός παιδιού και μιας κοπέλας, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο αστυνόμευσης, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε για μη έναρξη του αγώνα για να αποφευχθεί άλλος τραυματισμός. Εισάκουσε την εισήγησή μας ο διαιτητής. Το κάναμε και τον περασμένο Δεκέμβριο του ’22, όταν στο Τσίρειο αφαιρούσαν κομμάτια από μπετόν. Στην ουσία εφαρμόσαμε τη νομοθεσία. Προέχει για μας η ασφάλεια των πολιτών, υπάρχει έξαρση της βίας και ως Aστυνομία αξιολογούμε την κατάσταση και δαπανούμε αρκετούς ανθρώπινους πόρους, για τον σκοπό της πρόληψης ή της καταστολής.», ανέφερε στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας τα θλιβερά επεισόδια, πριν την έναρξη του αγώνα Απόλλωνα – ΑΕΛ, ο οποίος δεν άρχισε ποτέ λόγω επεισοδίων και κληθείς να σχολιάσει πως γίνεται με 340 αστυνομικούς να έχουν περάσει στο γήπεδο φωτοβολίδες και κροτίδες, ο Αρχηγός ανέφερε ότι τα πλείστα των αντικειμένων είναι μεγάλα σε μέγεθος και εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχουν περάσει από τις εισόδους αλλά από άλλους χώρους. Μπορεί να είναι είτε παράγοντες είτε πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο. Πρόσφατα, ανέφερε, κάναμε δύο συλλήψεις στη Λευκωσία που αντικείμενα βρέθηκαν στο ταβάνι.

Ο κ. Παπαθεοδώρου υπέδειξε ότι «η Αστυνομία δεν είναι η μόνη Αρχή για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας εντός των γηπέδων. Υπάρχουν και άλλοι φορείς που φαίνεται ότι δεν έχουν τη βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς της. Υπάρχει ομάδα, που απέκλεισε η ίδια τους οπαδούς της από τις κερκίδες. Αυτό μπορούν να κάνουν και οι άλλες ομάδες».

«Τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΚΟΠ για την απαγόρευση μετακίνησης και τα μέτρα που πήραμε εμείς και τα άλλα, που προωθούνται στη Βουλή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η υπόθεση τραυματισμού τυγχάνει ειδικής διερεύνησης από το ΤΑΕ Λεμεσού», σημείωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον του αναλογούν ευθύνες και αν προτίθεται να παραιτηθεί, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «είμαστε εδώ, δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, όπως και οι αξιωματικοί και τα μέλη της Αστυνομίας προς την ασφάλεια στον τόπο. Δεν είναι θέμα ευθυνών, επαναλαμβάνω εμείς ως Αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να έχει ο τόπος καλύτερη ασφάλεια. Δεν είναι μόνο η οπαδική βία που αντιμετωπίζουμε, είναι η τρομοκρατία, η μετανάστευση» κ.ά.

 Τέλος ανέφερε ότι πριν την έναρξη του αγώνα έγιναν έρευνες σε καντίνες του σταδίου και στο ΣΥΦΙ της ΑΕΛ. Χτες έγιναν έρευνες σε χώρους του γηπέδου όχι σε παράγοντες ομάδων ή του γηπέδου.