Αποτυχία να επιτευχθεί πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώθηκε σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια της ερχόμενης βδομάδας για τις παραβιάσεις στα ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία θα διεξαχθεί χωρίς ψήφισμα. Έκπληξη δηλώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για το γεγονός ότι τα κόμματα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλόκαραν ψήφισμα, το οποίο να καταγγέλλει την τουρκική επιθετικότητα, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. «Η αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις δίνει την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει να αυξάνει τις εντάσεις», τονίζει σε ανάρτησή του το ΕΛΚ. 
 
Όπως αναφέρει η Ομάδα του ΕΛΚ, σε σχετική ανακοίνωση, «ζητήσαμε μια ισχυρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαβούλευση και σχετικό Ψήφισμα, για να καταγγείλουμε τις ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες, οι Σοσιαλιστές (S&D) και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) μπλόκαραν ένα ψήφισμα επί του θέματος».
 
«Υπό το φως των πραγματικών γεγονότων είναι ακατανόητο ότι τα κόμματα της Αριστεράς ακυρώνουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
 
Επισημαίνεται ότι με πρωτοβουλία της Ομάδας ΕΛΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει  την ερχόμενη εβδομάδα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Ομάδας ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Manfred Weber ζήτησε επείγουσα συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Josep Borrell.
 
«Η Τουρκία κλιμακώνει μονομερώς τις συγκρούσεις με την Ευρώπη και η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στα ελληνικά σύνορα σε τακτική βάση και οι προσπάθειες γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου εντείνονται συνεχώς. Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Manfred Weber, στο πλαίσιο των συζητήσεων.
 
Παράλληλα ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Ομάδας ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι «περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην πράξη και να υπερασπιστεί σθεναρά την Κύπρο και την Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα. Εάν τα ισχύοντα μέτρα δεν σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση». 
 
 Στη συνέχεια, μετά την απόρριψη ψηφίσματος, σχολίασε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο twitter ως εξής: «Παρά την εντονή προσπάθεια μας, με τον ηγέτη μας Manfred Weber και το EPPGroup για να εκδώσουμε καταδικαστικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας για την επιθετικότητα της σε Ελλάδα και Κύπρο, δυστυχώς κάποιες πολιτικές ομάδες το εμπόδισαν. Εμείς συνεχίζουμε να καταγγέλουμε τη Τουρκία».

Με τη σειρά του, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ομάδας ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης  είχε δηλώσει ότι: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί μια άλλη προσφυγική κρίση προς όφελός του στην πλάτη των απελπισμένων ανθρώπων. Οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει πάει πολύ μακριά και ότι πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι στη σχετική ανακοίνωση της ομάδας του ΕΛΚ γίνεται αναφορά στις επανειλημμένες προσπάθειες ομάδων, που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι οποίες έχουν επίσης κλιμακωθεί πρόσφατα.