Καθώς παραπαίει η πολεμική εκστρατεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Ρώσος ηγέτης καταφεύγει σε ολοένα και πιο απελπισμένες τακτικές, τονίζει ο Guardian.

Ο στρατός του Πούτιν στην Ουκρανία ηττάται από μια πολύ μικρότερη δύναμη, παρόλο που αυτή υποστηρίζεται από την τεχνολογία και τις πληροφορίες της Δύσης.

Ο «γελοίος» -σύμφωνα με τον αρθρογράφο του βρετανικού μέσου Hamish de Bretton-Gordon- ισχυρισμός του Ρώσου προέδρου ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα», έναν εκρηκτικό μηχανισμό που περιέχει ραδιενεργό υλικό, υποδεικνύει ότι πλέον ο Πούτιν αναζητεί πιο αντισυμβατικές μεθόδους πολέμου.

Όπως αναφέρεται, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όλος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας των κακών επιδόσεων του ρωσικού στρατού, κάτι που προφανώς βλέπει και ο Πούτιν. Η αντίδρασή του να διορίσει τον στρατηγό Σουροβίκιν, γνωστό και ως «Αρμαγεδδώνα», ως γενικό διοικητή του στην Ουκρανία και ο ισχυρισμός του για «βρόμικη βόμβα» προέρχονται ακριβώς από την επιρροή του Σουρόβκιν.

Η «βρόμικη βόμβα» είναι ακόμα μια απόδειξη του αντισυμβατικού πολέμου του Πούτιν

«Η ιδέα της “βρόμικης βόμβας” είναι απολύτως επίπλαστη -μια φαντασίωση που έχει σχεδιαστεί για να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους στην Ουκρανία και να επιτρέψει στη Ρωσία να κλιμακώσει τον αντισυμβατικό της πόλεμο», σημειώνει ο Hamish de Bretton-Gordon. Άλλωστε, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, ο ΟΗΕ θα στείλει επιθεωρητές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις για να αποδείξει ότι είναι αβάσιμος.

«Δεν υπήρξε ποτέ επιτυχημένη επίθεση με βρόμικη βόμβα. Αλλά ο ψυχολογικός τους αντίκτυπος είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον φυσικό τους αντίκτυπο και ο Πούτιν φαίνεται να ελπίζει πως αυτό θα διασπάσει τη βούληση των Ουκρανών», επισημαίνει ο Guardian.

Το στιλ του Πούτιν στον αντισυμβατικό πόλεμο βασίζεται στο να στοχεύει τον άμαχο πληθυσμό και όχι τον αντίπαλο στρατό. Και -κυνικά- αυτό είναι λογικό, καθώς οι δικοί του στρατιώτες αποδεικνύονται υποδεέστεροι του ουκρανικού στρατού.

Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στην επίθεση εναντίον αμάχων, καθώς οι στρατιώτες πολεμούν στην πρώτη γραμμή, σκοτώνοντας απλούς πολίτες στο δρόμο για τη δουλειά ή παιδιά στο δρόμο για το σχολείο. Για όσους υπέστησαν μόνο τραυματισμούς από αυτές τις επιθέσεις, οι Ρώσοι στη συνέχεια επιτίθενται σε νοσοκομεία για να αποτρέψουν τη θεραπεία: 500 τέτοια περιστατικά έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής σε αυτόν τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Πούτιν εφαρμόζει στην Ουκρανία το «βρόμικο» παράδειγμα της Συρίας

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, παραθέτοντας τα σχετικά παραδείγματα, η Ρωσία δοκίμασε και ανέπτυξε την αντισυμβατική αντίληψη του πολέμου στη Συρία, με χρήση χημικών όπλων, στα οποία το καθεστώς Άσαντ στρεφόταν κάθε φορά που υπήρχαν σημάδια επικείμενης ήττας.

«Αν και πιστεύω ότι ο παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος είναι μάλλον απίθανος, οτιδήποτε λιγότερο είναι δυνατό, ειδικά αν απειλείται η ζωτική για τον Πούτιν επικράτεια της Κριμαίας, κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό», υπογραμμίζει ο De Bretton-Gordon.

Στον αντισυμβατικό πόλεμο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μια «βρόμικη» πυρηνική απειλή, η οποία θα μπορούσε να είναι σχεδόν τόσο καταστροφική όσο ένα πυρηνικό όπλο στο πεδίο της μάχης, μετατρέποντας τους πυρηνικούς σταθμούς σε αυτοσχέδια πυρηνικά όπλα -στην ουσία μια τεράστια «βρόμικη βόμβα».

Θεωρητικά, οι Συμβάσεις της Γενεύης και οι κανόνες του πολέμου απαγορεύουν τον αντισυμβατικό πόλεμο, αλλά ο Πούτιν και οι στρατηγοί του φαίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να αγνοήσουν και τα δύο.

iefimerida.gr