«Εμείς οι πολίτες είμαστε η εμπροσθοφυλακή  στην αναχαίτιση της πανδημίας», τονίζει στο Insider η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία αναφέρεται στην τιτάνια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο υπογραμμίζει τις προσπάθειες που γίνονται από την Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα έχουν επίσης πρόσβαση στη θεραπευτική αγωγή. «Θα πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την ασθένεια, αν θέλουμε να αποφύγουμε επανάληψη τραγικών καταστάσεων που κάνεις μας δεν θέλει να βιώσει ξανά» δηλώνει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι μπορεί η ασθένεια αυτή να είναι χωρίς προηγούμενο, όμως την ίδια ώρα χωρίς προηγούμενο υπήρξε και θα  συνεχίσει να είναι η αντίδρασή μας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην προσπάθεια για παρασκευή του εμβολίου κατά του COVID 19. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει;

Έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τις εταιρείες AstraZeneca και Sanofi-GSK και έχουμε επίσης ολοκληρώσει τις διερευνητικές συνομιλίες με άλλες 4: τις BioNTech-Pfizer, τη Johnson & Johnson, τη CureVac και τη Moderna. Στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά από οικονομική άποψη εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της αλλά και για τα πλέον ευάλωτα άτομα όλου του κόσμου. Σύντομα θα συναφθούν συμφωνίες και με άλλες εταιρείες ώστε να δημιουργηθεί ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο υποσχόμενων εμβολίων, που βασίζονται σε διάφορους τύπους τεχνολογιών-γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές για ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού. Η κοινή πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί μαζί με τα κράτη μέλη είναι επίσης μεγάλης σημασίας ειδικά για τα μικρότερα κράτη όπως είναι η Κύπρος, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να μην είχαν  ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο.

Πρακτικά πότε αναμένεται η έναρξη της χορήγησης του εμβολίου στους πολίτες;

Όταν τα υποψήφια εμβόλια περάσουν επιτυχώς και από την τρίτη φάση, ακολούθως  θα ελεγχθούν  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αφού λάβουν το πράσινο φως από τον ΕΟΦ (ΕΜΑ), τότε θα αρχίσει σταδιακά ο εμβολιασμός, ξεκινώντας πρώτα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή πρώτης γραμμής. Χρονικά, αν όλα εξελιχθούν  χωρίς προβλήματα, κάτι το οποίο κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με απόλυτη ασφάλεια στην παρούσα φάση, πιθανόν τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου. Εδώ θα ήθελα να τονίσω όμως, ότι ακόμη και στο θετικό αυτό σενάριο, θα χρειαστεί χρόνος ώστε να γυρίσουμε στην γνώριμη  κανονικότητά μας, δεν μιλάμε δηλαδή για μια λύση που θα «εξαφανίσει» το πρόβλημα  μέσα σε ένα 24ωρο.

Είναι έτοιμη η Ευρώπη για ένα νέο κύμα της πανδημίας;

Έχουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη δώσει  κατευθυντήριες γραμμές  ώστε η Ευρώπη να είναι, περισσότερο προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει, όχι ένα νέο κύμα, γιατί ποτέ δυστυχώς η πανδημία δεν έχει  πραγματικά υποχωρήσει, αλλά μια νέα έξαρση της. Στις 15 Ιουλίου είχα τονίσει την ανάγκη να παραμείνουμε ρεαλιστές και προσηλωμένοι στα επιστημονικά δεδομένα να προετοιμασθούμε για πιθανή έξαρση, που πιθανόν να συν-πέσει με την εποχική γρίπη το φθινόπωρο-χειμώνα. Η προετοιμασία, είναι η λέξη κλειδί για τους μήνες που έρχονται, όπως ήδη είχα αναφέρει το καλοκαίρι. Με στόχο να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τον ιό, ώστε να  αποτρέψουμε την πολύ-επίπεδη καταστροφική του πορεία. Είχαμε στείλει το μήνυμα ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργήσουν ελέγχους αντοχής στις χώρες τους, σχετικά με τα συστήματα ιχνηλάτισης, με τις δυνατότητες διεξαγωγής ή αύξησης των διαγνωστικών τεστ, έχοντας ενώπιων τους διαφορετικά σενάρια. Ο κορωνοϊός δεν είναι αδύνατον να περιοριστεί, χωρίς τη λήψη προληπτικών μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.  Όπου υπάρξει επανεμφάνιση του θα πρέπει να υπάρξει άμεση αναχαίτιση. Παράλληλα, όμως,  δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι όλοι εμείς, και ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά που διαδραματίζουμε τον πιο σημαντικό ρόλο στην συγκράτηση της μετάδοσης της ασθένειας. Εμείς, οι πολίτες είμαστε η εμπροσθοφυλακή  στην αναχαίτιση της.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε το σημαντικό ρόλο του κράτους προνοίας αλλά και της μέριμνας της ίδιας της ΕΕ για την διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας. Πώς βιώνετε αυτή τη μεγάλη πρόκληση;

Εάν υπάρχει κάτι «θετικό» που μπορούμε να πάρουμε μέσα από την παγκόσμια τραγωδία που έχουμε ζήσει είναι αυτό ακριβώς που αναφέρετε. Ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι το υπέρτατο αγαθό. Για αυτό εξάλλου και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, ξεκίνησε με το θέμα αυτό, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη έμφαση αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα για την σημασία που του αποδίδει. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε δείξει ότι δεν διστάσαμε να προτείνουμε πρωτόγνωρα, αποφασιστικά και δυναμικά  μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας υπήρξαν περιπτώσεις κρατών-μελών που περιχαρακώθηκαν, γεγονός που υπονόμευσε την κοινοτική αλληλεγγύη και προκάλεσε αρνητική εντύπωση μεταξύ των πολιτών. Η πρωτοβουλία που αναλάβατε για ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα και τα αναλώσιμα είναι η απάντηση σ’ αυτό το ζήτημα;

Θα έλεγα ότι άλλο η εντύπωση και άλλο η πραγματικότητα. Γιατί στην πραγματικότητα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δεν είχαν κινηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουν τις ζωές και τα προς το ζην των πολιτών τους, η έκταση της τραγωδίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής έφεραν ηρωικά εις πέρας τα καθήκοντά τους και οι πολίτες μας έκαναν  μεγάλες θυσίες αντιλαμβανόμενοι την μεγάλη κρισιμότητα των στιγμών και την δυναμική της δικής του συμβολής. Σίγουρα σε μια μεγάλη οικογένεια όπως είναι και η ευρωπαϊκή οικογένεια μας υπάρχουν και διαφωνίες αλλά και διαφορετικές απόψεις. Αυτό σημαίνει υγιής διάλογος. Το σημαντικό  όμως είναι στη στιγμή της κρίσης να επικρατήσει σύμπνοια, αποφασιστικότητα  και συναίνεση,  για το κοινό καλό. Και αυτό πιστεύω πως, στη συγκεκριμένη στιγμή,  το καταφέραμε. 

Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Τα νοσοκομεία υποδέχτηκαν και παρείχαν θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς από διαφορετικές πλευρές των συνόρων· τα κράτη μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού· κινητές ιατρικές ομάδες απεστάλησαν για να αντιμετωπιστούν οι πιο επείγουσες ανάγκες. Ενώσαμε τις δυνάμεις των κρατών μελών για την από κοινού προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. Δημιουργήθηκαν στρατηγικά αποθέματα rescEU και κόμβοι διανομής που λειτουργούν ως κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα για ζωτικό ιατρικό εξοπλισμό. Στα κράτη μέλη με τις μεγαλύτερες ανάγκες διοχετεύθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξοπλισμός, όπως ζωτικής σημασίας αναπνευστήρες, μάσκες και απολυμαντικά. Απαλλάξαμε τις εισαγωγές ιατρικών ειδών από τους σχετικούς τελωνειακούς δασμούς μειώνοντας έτσι το κόστος τους. Βοηθήσαμε τους επιστήμονες να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν τα δεδομένα τους. Χορηγήσαμε πρόσθετους πόρους στα περισσότερο υποσχόμενα ερευνητικά έργα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης αγοράστηκαν περίπου 10 εκατομμύρια μάσκες για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και παραδόθηκαν το καλοκαίρι στις χώρες που τις ζήτησαν.

Αποστείλαμε ιατρικές ομάδες από όλη την Ευρώπη σε νοσοκομεία στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο της Ιταλίας. Πάνω από 600 000 εγκλωβισμένοι πολίτες της ΕΕ επαναπατρίστηκαν από περιοχές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συχνά στην κριτική που σας ασκείται αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει αρκετά για τους πολίτες.

Η Επιτροπή χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Αρκεί να σας πω ότι από τον Μάρτιο έχουν ληφθεί 828 μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται 373 αποφάσεις κρατικών ενισχύσεων που έδωσαν ανάσα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Έχουν ληφθεί αποφάσεις χωρίς προηγούμενο και με απίστευτη ταχύτητα, λαμβανομένου υπόψη των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώναμε. Στον τομέα της δημόσιας υγείας η ΕΕ πέτυχε αυτό που κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να επιτύχει από μόνο του. Χάρη στις οδηγίες σχετικά με τις μεθοδολογίες των δοκιμών και την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών του τομέα υγειονομικής περίθαλψης, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τον εξοπλισμό προστασίας, καθώς και τις εφαρμογές εθελοντικής ιχνηλάτησης επαφών, εξασφαλίστηκε η ανταλλαγή και η αναβάθμιση των βέλτιστων πρακτικών. Παρεμβήκαμε προς τρίτες χώρες για να αποτρέψουμε την έλλειψη φαρμάκων λόγω δικών τους σχετικών εξαγωγικών περιορισμών που έθεσαν σε ισχύ. Ο ευρωπαϊκός χάρτης πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού καθόρισε κοινές αρχές για την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία με συντονισμένο τρόπο. Η Επιτροπή διαφύλαξε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Τη στιγμή που στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ άρχιζαν να σχηματίζονται μεγάλες ουρές φορτηγών οχημάτων, η Επιτροπή δημιούργησε το σύστημα των «πράσινων λωρίδων» για να εξασφαλίσει την ταχεία και απρόσκοπτη μεταφορά των βασικών αγαθών διά μέσου των συνόρων και συγχρόνως έλαβε μέτρα κατά των δυσανάλογων εσωτερικών περιορισμών που προκαλούσαν νέες ελλείψεις.

Σε διεθνές επίπεδο, ποια στάση τήρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Παγκόσμια ανταπόκριση έναντι της ασθένειας. Συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς θεσμούς, εθνικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη συγκέντρωση πόρων με σκοπό την ανάπτυξη θεραπευτικής αγωγής και εμβολίου. Χάρη στην παγκόσμια αντίδραση στον κορωνοῒό, μετά από δική μας πρωτοβουλία, έχουν ήδη συγκεντρωθεί συνολικά κονδύλια ύψους 15,9 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με ένα πολυσχιδή διεθνή συνασπισμό εγκαινιάσαμε τον λεγόμενο «επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19», μια πλατφόρμα παγκόσμιας συνεργασίας για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη δίκαιη διάθεση φαρμάκων και, μελλοντικά, ενός εμβολίου. Εργαζόμαστε από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και με παγκόσμιους συντελεστές στον τομέα της υγείας, όπως η GAVI (Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση) και ο CEPI (Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας), καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η ΜΚΟ Global Citizen. Με τις ενέργειες μας αυτές διασφαλίζουμε ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα έχουν επίσης πρόσβαση στη θεραπευτική αγωγή και το μελλοντικό εμβόλιο. Στο πνεύμα αυτό συμμετέχουμε στον μηχανισμό COVAX, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ένα εμβόλιο για όλες τις χώρες του κόσμου.

Η πανδημία προκάλεσε ασφυκτική πίεση στα συστήματα υγείας των κρατών-μελών. Η πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας παρουσιάζει προσκόμματα. Είναι κι αυτή μια μεγάλη πρόκληση που καλείστε να διαχειριστείτε.

Για αυτό και εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαμε ζητήσει την ενίσχυση των κονδυλίων για την υγεία, μέσω του προγράμματος Eu4Health. Θέλουμε να χτίσουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, με ένα ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις πρόγραμμα και με ενισχυμένο φάκελο χρηματοδότησης σε σχέση με τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο. Το EU4Health μπορεί να αποτελέσει τη μελλοντική μας ασπίδα και την απόδειξη της αποφασιστικότητας μας στον τομέα αυτό. Για μας είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το δικό μας Κέντρο  για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσημάτων ( ECDC).

Ποιους άλλους στόχους έχετε θέσει σε σχέση με το Eu4Health;

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή ΒΑRDA, έναν οργανισμό προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιοϊατρικής. Ο νέος αυτός οργανισμός θα στηρίξει και θα αναπτύξει τις δυνατότητες,  ικανότητες και την ετοιμότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις στο επίπεδο της αλυσίδας προμηθειών, ιδίως όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα. Είναι όσο ποτέ άλλοτε σαφές ότι πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των αρμοδιοτήτων στον τομέα της υγείας. Νομίζω ότι το θέμα αυτό αποτελεί υψηλό και αδήριτο καθήκον της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα θέματα αυτά βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική Προεδρία της G20 του χρόνου στην Ιταλία, θα διοργανώσουμε μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής με θέμα την υγεία, όπως ανακοίνωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πριν λίγες μέρες, η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόσφατα έχετε εξαγγείλει ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Με κονδύλια που έχουν αντληθεί από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, ναι έχουμε εξαγγείλει τη διάθεση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάρτιση πολυεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών του τομέα της υγείας, οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)  λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα αυτό, θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα σε ολόκληρη την ΕΕ και θα καλύψει τουλάχιστον 1.000 νοσοκομεία και 10.000 ιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες.

Σε προσωπικό επίπεδο πώς βιώνετε τη μεγάλη αυτή κρίση, η οποία συνέπεσε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Ως μια τεράστια ευθύνη, στη διάρκεια της οποίας οφείλω μαζί με την ομάδα μου, με όλους τους διεθνείς εταίρους, μαζί με τους συναδέλφους μου Επιτρόπους, τις ευρωπαϊκές  επιστημονικές υπηρεσίες και τα 27 κράτη μέλη να δουλέψουμε ακούραστα ώστε να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει επιφέρει ανείπωτες τραγωδίες με κόστος ζωές, με κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.  Με τιμά εξάλλου ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη που μου παρέχει έμπρακτα η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα της υγείας και στην αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προχωρήσει με πρωτοποριακά σχέδια, στη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πώς είναι για τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ να βλέπει ευρωπαίους πολίτες να χάνουν τη ζωή τους στους διαδρόμους των νοσοκομείων από τον κορωνοϊό, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να βοηθήσει;

Εξαιρετικά δύσκολο… Ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα.  Και η αγωνία μας εξακολουθεί να είναι μεγάλη, μια που μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, πρόκειται για μια κρίση παγκόσμιας υγείας, χωρίς προηγούμενο. Την ίδια στιγμή όμως η  αγωνία αυτή,  μάς πεισμώνει ακόμη περισσότερο με επιμονή και αποφασιστικότητα να κάνουμε τα πάντα, ώστε να βγούμε νικητές από την πανδημία. Κι αυτό είναι στη φύση του ανθρώπου πιστεύω. Στις δύσκολες στιγμές να ανακαλύπτει δυνάμεις, που δεν γνώριζε ότι είχε προηγουμένως, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Πιστεύετε ότι τέτοιες εικόνες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν; Έχουν θωρακιστεί επαρκώς τα συστήματα υγείας ώστε να είναι έτοιμα σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας;

Πιστεύω ότι δεν βρισκόμαστε την ίδια θέση που βρεθήκαμε με την έναρξη της πανδημίας. Και μπορεί η ασθένεια αυτή να είναι χωρίς προηγούμενο, όμως την ίδια ώρα χωρίς προηγούμενο υπήρξε και θα  συνεχίσει να είναι η αντίδραση μας. Θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση και αυτό το τονίζω για μια ακόμη φορά, πριν μπούμε στην περίοδο του χειμώνα. Θα πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την ασθένεια, αν θέλουμε να αποφύγουμε επανάληψη τραγικών καταστάσεων που κάνεις μας δεν θέλει να ξαναβιώσει.

Το πακέτο Οικονομικής στήριξης εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Διασφάλιση της συνοχής των κρατών – μελών, επανεκκίνηση της οικονομίας και την πρόληψη ενδεχόμενης νέας πανδημίας. Εκτιμάτε ότι είναι αρκετό για την επόμενη μέρα;

Το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου τόσο ως προς τη εκπόνηση, τις φιλοδοξίες, αλλά και την έκταση του. Γιατί η επόμενη μέρα δεν πρέπει να βρει κανένα συμπολίτη μας να παλεύει μόνος του να επιβιώσει.  Ανεξαρτήτου αντιξοοτήτων, αυτή είναι και θα συνεχίσει να είναι η πυξίδα μας ως Ένωση.  Για να διασφαλιστεί λοιπόν ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη για όλα τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει το Next Generation EU, με ποσό 750 δισ. ευρώ το οποίο θα ενταχθεί σε έναν ισχυρό, σύγχρονο και ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ταυτόχρονα, για  να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, η Επιτροπή δημιούργησε ένα ευρωπαϊκό μέσο με κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ με σκοπό να στηρίξει την εργασία μειωμένου ωραρίου, γνωστό ως SURE .

Για να μετριασθούν ακόμη περισσότερο οι επιπτώσεις, η Επιτροπή, έκανε πλήρη χρήση της ευελιξίας των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Θεσπίστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ οι Πρωτοβουλίες Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (CRII) ―ύψους έως και 54 δισ. ευρώ― για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και για να στηριχτεί ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης. Τα κονδύλια που κινητοποιήθηκαν μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 4,2 τρισ. ευρώ.  Επίσης, η Επιτροπή θα δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διοχετεύσει τα κεφάλαια αυτά στα κράτη μέλη μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων. Εξοπλίσαμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ με μια άνευ προηγουμένου δύναμη.

Από το περιοδικό Insider (Τεύχος Οκτωβρίου 2020)